05. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započela proslava 175. godina Matice hrvatske

Slaveći obljetnicu 175. godina od osnutka Matice hrvatske u pet gradova naše županije započelo je predstavljanjem knjige „Mit o Krleži“, autorice Sanje Nikčević

Slaveći obljetnicu 175. godina od osnutka Matice hrvatske u pet gradova naše županije: Bjelovar, Grubišno Polje, Daruvar, Garešnica i Čazma organizirano je polemičko druženje i predstavljanje knjige „Mit o Krleži“, autorice Sanje Nikčević. U sklopu predstavljanja mlada glumica Selma Mehić izvela je kazališni fragmenat iz predstave „Krležina Saloma“.

Organizatori predstavljanja su u Bjelovaru bili Vijeće ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a, Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru i Gradski muzej Bjelovar.

Predstavljanje je započelo u srijedu u Bjelovaru, pred prepunom multimedijskom dvoranom Gradskog muzeja. Gdje je u polemičkom druženju i zanimljivom predavanju o knjizi, ali i o položaju Krleže u današnjem društvu govorila poznata teatrologinja Sanja Nikčević. Istaknula je kako je Krleža neprikosnovena veličina bio i za života, a tek nakon njegove smrti i posebno stvaranja samostalne države postoje prijepori oko shvaćanja njegovog položaja u našoj književnosti.

Od samih početaka javljanja Krleže kao pisca postojali su oni koji ga hvale i nikada im nije bilo dovoljno njegove zastupljenosti u javnom prostoru, ali isto tako, postoje i oni kojima je previše Krleže, te ga je potrebno ukloniti iz javnog života.

Upravo na tom tragu, profesorica Nikčević napravila je istraživanje o položaju Krleže u današnjem društvu i medijskoj slici o njemu. Analizirajući činjenice do kojih je došla, shvatila je kako se Krleža i dalje igra u našim kazalištima, ima dva festivala posvećena njemu, kao i dobru zastupljenost na državnoj maturi, te u udžbenicima. Ona u svojem istraživanju iznosi i bojazan, kako će se upravo ovim medijskim prijeporima oko Krleže iz našeg književnog kanona istisnuti značajni hrvatski pisci i dramatičari.

Na kraju predstavljanja knjige i polemičkog druženja u koje se uključila i publika, mlada osječka glumica izvela je svoju mono-koreo-dramu „Krležina Saloma“ u kojoj je pokretom i riječju donesla dio svog diplomskog rada.

U četvrtak se program izveo u Grubišnom Polju i Daruvaru, a u petak u Garešnici i Čazmi, gdje su organizatori bili Vijeće ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a, te ogranci Matice hrvatske u tim gradovima i gradske knjižnice, a brojna publika, te učenici i profesori s pažnjom su poslušali predstavljanje i pogledali kazališnu predstavu.

Smatramo kako je ova važna matičina obljetnica dobra prigoda da se u našu županu dovedu kvalitetni programi, kojima bi se povezali ogranci Matice hrvatske sa svojom zagrebačkom središnjicom, a i široj javnosti pokazao rad, istaknuo je Slaven Klobučar, organizator ove mini književno-kazališne turneje po našoj županiji.

Tekst:Slaven Klobučar
Foto: Branka Sobodić

Povezani članci

newsend_hgk