Crosst.hr

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavljen projekt „Postani društveni poduzetnik“

postani društveni poduzetnika

U četvrtak, 19. travnja u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održana je konferencija na temu „Postani društveni poduzetnik“. Konferencija je rezultat rada na istoimenom europskom projektu kojeg provodi Bjelovarski centar za razvoj civilnog društva, a kojeg je izradila Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, i na kojem je partner Bjelovarsko-bilogorska županija.

 

Tom prigodom predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva Željko Pavleković je istaknuo kako je projekt „Društveni poduzetnik“ financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, te da traje ukupno godinu dana, odnosno završava 30. svibnja ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 405.306 tisuća kuna.

2018 projektigrad zupanija 8

„Sve aktivnosti koje smo zacrtali u projektu smo dobrim dijelom i odradili, a još nam ostaju završne aktivnosti. Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli kroz projekt. Osnovni cilj projekta je bio upoznati šire građanstvo, osobito nezaposlene osobe sa Zavoda za zapošljavanje, korisnike raznih udruga i druge što je to društveno poduzetništvo, kako funkcionira, tko može biti društveni poduzetnik, kako pokrenuti društveno poduzetništvo. Dakle, sve ono što se tiče društvenog poduzetništva. Kroz projekt odradili smo niz radionica. To su radionice pisanja projekata, posebno EU projekata, radionice knjigovodstva i financija, radionice obrade drveta, radionice inkluzivnog dizajna za osobe s posebnim potrebama, ali i za sve ostale koji su se željeli uključiti. Mi smo nastojali da svaka radionica poluči nekakav rezultat. Tako su nam se na radionici pisanja projekata izdvojile četiri mlade djevojke koje su nezaposlene. One su odlučile napisati jedan manji projekt koji je prošao i ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora. U radionici izrade drveta, polaznici su osmislili proizvod te ga izradili u Suveniru Arboru u Siraču koji su držali edukaciju tih korisnika. Za taj proizvod su napravili ambalažu, osmislili priču i kao takav kreće u proizvodnju. Što se tiče radionice knjigovodstva i financija, također, su nam se kroz edukaciju izdvojile dvije djevojke koje ćemo mi zaposliti u Bjelovarskom centru na poslovima knjigovodstva, financija i praćenja projekata. Dakle, opet imamo rezultat svega toga. Ostvarili smo suradnju s jednom udrugom gdje ćemo pokušati polaznike inkluzivnog dizajna, odnosne osobe s poteškoćama u razvoju motivirati, dati im dio posla na proizvodu kojeg ćemo mi kao Udruga na štandu prodavati. Proizvod od drveta je jedna sofisticirana daska za rezanje mesa ili nekakvih drugih proizvoda koja se pakuje u određenu krpu koja može imati logotip nekakvog poduzeća, udruge, gradova, županija ili natpise za Uskrs, Božić ili Novu godinu. Mi želimo potaknuti i druge da rade određene proizvode, da li je to pakovanje meda, domaći sir, rakija, med, ajvar, bilo što. Dakle, netko tko bi se htio uključiti i raditi vrhunske kvalitetne proizvode koje bi mi onda pakirali u taj proizvod po izboru kupca. Kupac se sam može odlučiti treba li mu to za osobnu upotrebu ili kao poklon prijatelju. Inače, u projektu je bilo zamišljeno oko 40 polaznika, a mi smo ih odradili preko 60 kroz sve radionice koje su bile dobro posjećene“, dodao je voditelj projekta i predsjednik Bjelovarskog centra za razvoj civilnog društva Željko Pavleković.

2018 projektigrad zupanija 2

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs je izjavio da je Bjelovarsko-bilogorska županija partner Centru za razvoj civilnog društva u ovom vrlo zanimljivom projektu razvoja društvenog poduzetništva.

„Ja bih istaknuo da to za mene ima veliki značaj, s jedne strane pokazuje da civilno društvo u našoj županiji ima ideje, mogućnosti da napravi iskorak i to je ono što želimo. S druge strane to je program koji u potpunosti uspijeva, i meni je drago da smo partner u tome. Broj od šezdesetak polaznika koji su prošli kroz ovaj program, dokazuje da smo mogli biti partneri preko naše Regionalne razvojne agencije i Suvenira Sirač. S treće strane imamo i rezultat. Rezultate kroz nove projekte koji su već prijavljeni i uz činjenicu da ćemo tih dvoje zaposlenika imati u Centru i dokaz da je ovaj poduhvat u potpunosti uspio, dakle, meni je drago da se to nastavlja i da ovo nije kraj. Ovo je tek početak jedne nove priče“, naglasio je župan Damir Bajs.

2018 projektigrad zupanija 5

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Zaklade ZAMAH Drago Vručinić koji je tom prilikom rekao:

“Postoji strategija razvoja društvenog poduzetništva, ali ne postoji zakon koji ga definira i kao takvo potiče. Međutim, postoje drugi zakoni i podzakonski akti koji omogućuju da se veliki broj organizacija i institucija može uključiti u društveno poduzetništvo. Pritom mislim na Zakon u udrugama, Zakon o zadrugama, Zakon o obrtništvu i drugim. Sama definicija društvenog poduzetništva uključuje poslovni sektor i civilno društvo. Prilikom istraživanja kojeg smo proveli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ispitali smo 54 predstavnika iz različitih poslovnih sektora od obrtnika do velikih poduzeća s 200 zaposlenih. Rezultati su pokazali da njih 97 posto zna što je društveno poduzetništvo, ali nisu upoznati s primjenom, odnosno praksom toga pojma. Rezultati ovoga istraživanja su pokazala da je društveno poduzetništvo potrebno, te se većina ispitanika slaže da je to mogućnost da se jednim dijelom riješi problematika koja se tiče socijalnih problema unutar društva. Međutim, problemi koji nam predstoje su slaba educiranost i upoznatost s društvenim poduzetništvom te nedostatak financijskih sredstava. Zanimljivo je da ispitanici smatraju da se društveno poduzetništvo može financirati kroz različite programe, županijske potpore, potpore lokalne samouprave gradova i općina. U okviru europskih financijskih sredstava, odnosno Europskog socijalnog fonda do kraja ove godine će prema planu biti objavljena tri velika natječaja za društveno poduzetništvo. Ispitanici nisu upoznati niti s tim kako doći do informacije o društvenom poduzetništvu. Mlađa populacija ispitanika je na to pitanje najčešće odgovarala da do informacija dolaze putem interneta, a starija putem prijateljskih veza, odnosno u razgovorima. Najmanji broj ispitanika je rekao da informacije dobiva od Hrvatske gospodarske komore, putem medija, HZZ-a i sličnih institucija.”

2018 projektigrad zupanija 7

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.