19. travnja 2018

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ove godine ostvareno povećanje za 25 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima stranih turista, najviše iz susjedne Slovenije, Italije i Njemačke

Bjelovarsko-bilogorski župan i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs predstavio je odlične turističke rezultate koji su tijekom 2017. godine, odnosno u periodu od siječnja do studenog 2017., ostvareni na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U navedenom periodu, prema nacionalnom sustavu evidencije gostiju “eVisitor”, na području Bjelovarsko-bilogorske županije ostvareno je ukupno 22.735 dolazaka te 73.764 noćenja. U odnosu na 2016. godinu riječ je o povećanju za 12 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima.

Kada se gleda ukupni turistički promet Bjelovarsko-bilogorske županije, još uvijek prednjače domaći gosti, ali je ipak i ove godine ostvaren značajan porast stranih gostiju. Strani su gosti tako ostvarili 7.274 dolazaka i 20.614 noćenja, što znači da je ove godine ostvareno povećanje za čak 25 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima stranih turista. Najviše stranih gostiju bilo je iz Njemačke, Italije i Slovenije.

Ove godine Turistička zajednica Bjelovarsko – bilogorske županije može se pohvaliti i još jednim rekordom. U rujnu je tako ostvarena brojka od 8.451 noćenja, te 2.762 dolazaka, po prvi puta od postojanja Turističke zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije. BBŽ. Ovi rezultati dokaz su sveukupnog uspješnog rada zajednice, kao i neizostavne sinergije između javnog i privatnog sektora. Gosti koji sudjeluju na jednodnevnim izletima, nažalost se ne ubrajaju u službenu statistiku turističkog prometa. Riječ je gostima koji BBŽ posjećuju u velikom broju. Kada se u obzir uzme broj jednodnevnih organiziranih tura, te broj individualnih dolazaka na razne manifestacije, broj gostiju koji posjete Bjelovarsko – bilogorsku županiju na godišnjoj razini penje se i iznad 400 tisuća.

– Mi smo tipična jednodnevna destinacija i većinom nam dolaze građani iz Zagreba, ali i mnogih drugih gradova iz Hrvatske i Europe. Naglašavam naš Bjelovarski sajam, Božićnu bajku Salajevih, Terezijanu, Vinodar i mnoge druge manifestacije koje se odvijaju na području naše županije te privlače značajan broj gostiju, pojasnio je župan.

Bjelovarsko-bilogorska županije sretna je što se može pohvaliti brojnom i raznolikom turističkom ponudom, a koja iz dana u dan sve više raste. BBŽ turistima nudi jedinstvene OPG-ove koji svojom autohtonom ponudom privlače mnogobrojne turiste. BBŽ se može pohvaliti prvim autokampom na ovom području Hrvatske, raznim manifestacijama koje nadopunjuju bogatu ponudu našeg kraja, kao i uređenim konjičkim, odnosno biciklističkim stazama.

Poznato je, posebno u zadnje vrijeme kako bi cikloturizam poprimio još veći značaj u našoj županiji, Bjelovarsko-bilogorska županija ostvarila je i novčana sredstva u iznosu od 350 tisuća kuna za provedbu projekta pod nazivom „Program razvoja cikloturizma na kontinentu 2017.“. Kroz projekt, izradit će se i postavit osam informativnih tabli na županijskoj ruti u mjestima Bjelovar, Čazma, Berek, Garešnica, Daruvar, Grubišno Polje, Veliki Grđevac i Nova Rača. Na istoj dionici postavit će se i deset solarnih stupova predviđenih za popravak bicikala.

U proračun za 2018. godinu Županija je uvela i nove mjere potpore turizmu. „Turističke manifestacije od važnosti za županiju“ naziv je mjere namijenjene za potpore organizatorima većih turističkih manifestacija na području županije. Za tu je stavku predviđeno 150.000,00 kuna. Druga mjera koja će se provoditi kako bi se potaknule nove investicije i time obogatila turistička ponuda naše županije, je „Potpora razvoju kontinentalnog turizma“ u vrijednosti od 100.000,00 kuna.

– Već nekoliko godina imamo povećan broj dolazaka i noćenja, te rast turizma, ali ponajviše se događa prepoznavanje našeg kraja kao kraja u koji valja doći, a to treba nastaviti i u 2018. Istaknuo bih prvenstveno zahvalu privatnu sektoru, jer ništa ovo ne bi bilo moguće bez suradnje javnog i privatnog sektora. To znači da zajedno pokušavamo nastupati na sajmovima, zajedno promovirati ukupnost stvari, zajedno napraviti ono što privatni sektor smatra da je važno, ali i mi nastojimo dati informacije na koje tržište i na koji način se može očekivati dobar odziv, što ćemo nastaviti i sljedeće godine. Ipak, turizam polako, ali sasvim sigurno postaje i sve važniji gospodarski dio naše županije. Brojke ne znače da ćemo mi doseći brojke županija koje su na Jadranu, ali naš udio u kontinentalnom turizmu raste. To znači da naše brojke rastu bitno brže nego ostalim županijama na kontinentu i ovog trenutka mi smo gotovo udvostručili naš udio, a time smo povećali i sredstva koje dobivamo od Ministarstva turizma i HTZ koje se baziraju na udjelu turizma u kontinentu ili na moru, što nam omogućuje pojačano oglašavanje, istaknuo je župan Damir Bajs.

 

Povezani članci

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *