Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana – RADIONICA DESTINACIJSKOG MENADŽMENTA

2016 06 turizambbz 35

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija te podrškom domaćina, Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije organizira programe i edukacije za javni i privatni sektor na temu razvoja novih turističkih proizvoda.

U velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije 14. lipnja je održana radionica destinancijskog menadžmenta za Klaster središnje Hrvatske. Radionica je održana u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te u su-organizaciji i domaćinstvu Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Cilj nam je spojiti strane javnog i privatnog sektora u ovoj suradnji i edukaciji. Edukacija će se održati u osam klastera, a u konačnici želimo razviti posebne proizvode za tržište posebnih interesa, te tako prvo povezati županijsku razinu a potom i regionalnu. Osim edukacije ove godine plan je identificirati postojeće turističke proizvode, ali i nove resurse koji mogu rezultirati novim turističkim proizvodima koje bismo potom oblikovali u prihvatljive i atraktivne aranžmane – objasnila je voditeljica ureda Udruge hrvatskih putničkih agencija Ivana Maltar.

Što je destinacijski menadžment pojasnila je dr.sc. Romana Lekić, predstojnica Katedre turizma veleučilišta VERN. – Radi se o upravljanju destinacijom, gdje smo uspjeli staviti u jednu priču veliki dio sudionika koji zajedno kreiraju destinaciju zanimljivom, dakle turističke zajednice, pružatelja usluga a to su hotelijeri i OPG-i, te naravno turističke agencije koje prema atrakcijama kreiraju novi turistički proizvod. Na radionicama će se dobiti osnovna znanja o tome kako prepoznati resurs, što novi turisti traže, i kako kreirati atraktivan turistički proizvod. U tome dosad najviše nedostaje povezanosti javnog i privatnog sektora. Vidjet ćemo i što možemo napraviti po tom pitanju. Tu treba poraditi na zajedničkoj kreativnosti kako bi se novim turistima pružila ne više samo usluga nego neponovljiv doživljaj koji će im ostati u pamćenju i emocionalno ih dotaknuti – napomenula je dr.sc. Romana Lekić.

Župan Damir Bajs napomenuo je kako su glavni aduti koje Bjelovarsko-bilogorska županija može ponuditi novim turistima koji traže cjelokupnu priču kulturna dešavanja, sportski i lovni turizam – Ključno je da lokalna samouprava, uključujući i same Županije, ima dobru suradnju s onima koji rade nove proizvode, dakle s turističkim agencijama. Kontinentalni turizam ovisi o organiziranom dolasku. Porast broja noćenja po kojem smo prvi u Hrvatskoj, dokaz je da smo uspjeli naše prednosti pretvoriti u aranžmane. Važno je ostati na tom tragu – rekao je župan Damir Bajs, te dodao kako je i ova radionica priznanje županijskom uspjehu u razvoju turizma.

– Nedavno je kod nas bila Udruga profesionalnih vodiča iz Slovenije, koja nas je prepoznala upravo zato što smo već počeli raditi interesantne i prepoznatljive pakete. U daljnjem posjetu planiraju vidjeti naše primjere dobre prakse, dovesti razvojnu agenciju iz Celja, i detaljnije istražiti našu ponudu, od jedinstvene romske kuće, agro-turizma Vinia i njihove etno-gastro ponude do Daruvarskih toplica, i jednog od prvih eko-izletišta „Na malenom brijegu“ gdje se razvija konjički turizam. U izradi jednog od ovakvih programa uvijek je važna suradnja privatnog i javnog sektora. Ponuda je raznolika, a kako je turizam danas doživljaj, ponudu treba prilagoditi tome i u napraviti ju širokom.

Takve ture kod nas već postoje, ponuđeni su složeni turistički proizvodi, i to prepoznaju i strani turisti – navela je Jasna Vaniček-Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pročitajte još