Crosst.hr

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana 5. sjednica Odbora za umirovljenike BBŽ

2016 11 umirovlenicii 8

Na sjednice se razgovaralo o radu Udruga umirovljenika u 2016. godini te o planu rada udruga za 2017. godinu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je 5. sjednica Odbora za umirovljenike i starije osobe Županijske skupštine BBŽ. Na sjednice se razgovaralo o radu Udruga umirovljenika u 2016. godini te o planu rada udruga za 2017. godinu.

Vezano za Udruge umirovljenika, župan Damir Bajs je rekao da je od 2013. godine uvedeno niz novih programa, a jedan od njih vezan je i za umirovljeničku populaciju. Tako je u 2013. iz županijskog proračuna za umirovljeničke udruge izdvojeno 200 tisuća kuna, a do tada se za umirovljenike izdvajalo svega 11 tisuća kuna, rekao je Bajs i nastavio da Udruge umirovljenika mogu konkurirati sa svojim programima iz područja socijalnih potreba za umirovljenike, zdravstvenu skrb, a kandidirati su se mogu i programi koji se odnose na društveni dio, u okviru kojeg se umirovljenicima omogućavaju razni stimulativni sadržaji poput natjecanja, druženja i dodatnog obrazovanja.

Bajs je također rekao da se broj projekata povećao u 2014. i 2015. godini, a tako i sredstva iz županijskog proračuna sa 200 tisuća na pola milijuna kuna godišnje.
– Na Javni poziv Županije stiže oko 30 prijavljenih projekata godišnje od isto toliko umirovljeničkih udruga. To samo znači da su naši umirovljenici postali aktivni, da su naučili pripremati projekte, a samim time ispunili su sebi i umirovljeničke dane raznim aktivnostima, a pomoć je stizala i do onih najugroženijih, rekao je župan i dodao da su dobivena sredstva putem projekta prvenstvo namijenjena za poboljšanje standarda umirovljenika, ali i za uključenost te populacije među ostali dio stanovništva.
Što se tiče prava umirovljenika, župan je istaknuo da je temeljem njegovog prijedloga promijenjen Statut i Odbor za umirovljenike i sada je to stalno radno tijelo Županijske skupštine.
– Veseli me da umirovljenci koriste svoja prava, kazao je Bajs i nastavio o drugim programima koji su također važni za umirovljenike kao što su Pomoć u kući i jedan od programa koji provodi samo Bjelovarsko-bilogorska županija, a to je Pletenica života za koji je Socijalni fond Europske unije osigurao više od 1,1 milijuna kuna.
Kolika je važna briga za umirovljenike, župan je naglasio da sve aktivnosti pokazuje da moramo imati posebnu skrb prema našim starijima.
– Mi ne želimo da umirovljenici budu sami, da budu kod kuće i da nemaju saznanja o onome što se događa. Naprotiv, želimo da budu dio društva, da se druže i da koriste sva svoja prava i mogućnosti, kazao je župan Damir Bajs.

O suradnji umirovljenika i Bjelovarsko-bilogorske županije, govorio je Zlatko Barila, predsjednik Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko- bilogorske županije.
– Suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom je odlična, plan i program već se treću godinu zaredom izvršava, zajedno sa županom. Ja sam prošao veliki broj udruga umirovljenika, uključujući i Sindikat umirovljenika, i oni uvijek ističu zadovoljstvo učinjenim i nemaju primjedbe. Međutim, Odbor se sastao i danas kako bi potvrdili je li sve dobro, ali i kako bismo napravili plan za sljedeću godinu. Svi žele više i normalno da će umirovljenici imati dodatnih prijedloga, a tako ćemo napraviti kvalitetan plan za 2017. godinu. U dogovoru sa županom iznosi će biti kao i ove godine, a u 4 godine ćemo u potpunosti realizirati plan i program koji smo donijeli, rekao je Barila i pojasnio koliko se poboljšao standard umirovljeničke populacije zahvaljujući Županiji.
– U početku je bilo dosta nesnalaženja jer ljudi nisu vjerovali da će novac doista ići umirovljenicima, stoga je bilo raznih prijedloga koji nisu vodili onome što želimo, a to je poboljšanje života umirovljenika. No, umirovljenici su ubrzo shvatili što želimo, a to je da se kroz edukacije, posjete bolesnima, druženje, poboljša standard stanovnicima treće životne dobi. Naspram prijašnjih 11 000 kuna što su dobivali umirovljenici, to je velika razlika i puno toga je napravljeno, naglasio je Zlatko Barila.

Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, politika prema umirovljenicima doživjela je potpuni zaokret uvođenjem novih programa putem kojih je Županija postala partner svojim umirovljeničkim udrugama na čelu s Maticom umirovljenika Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako se kroz brojne programe koje provodi Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno sa svojim partnerima za umirovljeničku populaciju izdvaja gotovo 3 milijuna kuna.

Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.