Crosst.hr

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održan seminar o zaštiti potrošača

2016 10 brezovac 206

Iako je odaziv bio mali, ovaj seminar je sigurno pomogao svim sudionicima koji su bili prisutni da više saznaju o svojoj ulozi kao potrošača, ali i mogućnost da pitaju sve što ih zanima.

U organizaciji Udruge za zaštitu potrošača Bjelovarsko-bilogorske županije održan je seminar na temu Zaštite potrošača. Seminar je bio namijenjen svim zainteresiranim sudionicima da više saznaju o ulozi potrošača na zaštiti svojih potrošačkih prava koja su temeljena na zakonu, te i o upotrebi prehrambenih namirnica s posebnim osvrtom na porijeklo i kvalitetu namirnice s ciljem osiguravanja zdrave prehrane.

Iako je odaziv bio mali, ovaj seminar je sigurno pomogao svim sudionicima koji su bili prisutni da više saznaju o svojoj ulozi kao potrošača, ali i mogućnost da pitaju sve što ih zanima.

Tako je na seminaru govorio Slavko Tremski, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača BBŽ. On je istaknuo da se potrošači sve više varaju i sve više su zakinuti.
-Većina potrošača je neupućena, a nemaju ni puno volje da više saznaju do onog momenta kad se nešto dogodi. Onda traže pomoć na sve strane, i na nama je tu da pomognemo, naglasio je Tremski i dodao da je ovaj seminar organiziran ciljano kako bis se potrošači upoznali s načelima Europske unije.
– Cilj nam je da svi sudionici koji su ovdje odu sa više informacija, ali i saznanjem o upotrebi prehrambenih namirnica s posebnim osvrtom na porijeklo i kvalitetu namirnice s ciljem osiguravanja zdrave prehrane.

Koliko je važno znati o upotrebi prehrambenih namirnica, o porijeklu namirnica i kvaliteti, a posebno kada te namirnice koriste djeca, rekao je
Ilija Rkman, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske “Potrošač” .
– Napravili smo istraživanja i pokazat ćemo neke dodatke hrane kako definirati dnevni obrok, za svakog čovjeka, za one sa zdravstvenim problemima, te posebno za djecu. Seminar je jednim djelom organiziran i povodom Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada, i sa kojeg želimo poslati poruku da je zdrava i kvalitetna hrana sigurno zdravlje. Ovo predavanje je nastavak na više akcija koje su krenule iz Brisela, a jedna od njih je „ Stop brzoj hrani”, rekao je Ilija Rkman i dodao da je ovo predavanje važno jer će više o zdravoj hrani govoriti magistrica nutricionizma Ana Jurić.

Oni koji su došli na ovo predavanje, mogli su svakako saznati više o kvaliteti hrane , ali i dodatcima hrane. Magistrica nutricionizma Ana Jurić govorila je o svim važnim informacijama vezanim za hranu, istaknuvši da su informacije danas dostupne na svakom koraku, putem svih medija, ali i šire.
-Problem je u selekciji informacija jer ljudi nisu naučili selektirati informacije i dolazi do nerazumijevanja istih. Kada je riječ o E – brojevima, oni su nužni i prisutni su u svim proizvodima prehrambene granama industrije. Važno je čitati deklaracije i odlučiti se, hoćete li koristiti proizvode koji su konzumirani sa dodatcima koji nazivamo E – brojevi. Istina je da postoje, manje, srednji i jače opasni E – brojevi, a na nama je da omogućimo bolju transparentnost deklaracija. Samo na taj način potrošač može donesti svjesnu odluku o konzumaciji hrane, rekla je nuticionistica Jurić i dodala da oni rade na pružanju što više informacija dok se ne naprave neki veći koraci u zdravstvu po tom pitanju.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.