Crosst.hr

U Bereku proslavljena obljetnica pjevačkog društva „Prijatelji“

2016 12 berek2016 3

U petak je proslavljena obljetnica osnutka KUD-a „Prijatelji“, kao i 90 obljetnica od osnutka prvog pjevačkog društva u Bereku.

U petak je proslavljena obljetnica osnutka KUD-a „Prijatelji“, kao i 90 obljetnica od osnutka prvog pjevačkog društva u Bereku.

Brojna publika i gosti ispunili su Društveni dom u Bereku sudjelujući u proslavi osnutka KUD-a „Prijatelji“, koje nastavlja dugu tradiciju organiziranog pjevanja u Bereku. Sve je započelo prije devedeset godina kada je učitelj Stjepan Konjarek došao na službu u Berek u kojem ostaje do početka Drugog svjetskog rata. Njegovim zalaganjem osnovano je „Pjevačko društvo“, kao i diletantska sekcija. Svojim brojnim društvenim i kulturnim aktivnostima učitelj Konjarek ostaje u sjećanju mještana kao vrijedna i nadasve marljiva osoba. On je svojim radom unaprijedio kulturne, ekonomske, a time i opće prilike života sela i okolice.

Upravo na toj tradiciji nastavlja se rad KUD-a „Prijatelji“, koje ima u planu osnovati i folklorne grupe malih i velikih folkloraša, te tamburaški sastav. Kao uzor tih planova mogu im poslužiti zapaženi nastupi njihovih gostiju koji su nastupili na proslavi, a to su KUD „Sloga“ iz Đurđica, KUD „Sloga“ iz Miklouša, Udruga „Hrvatska žena“ iz Garešnice, Amaterska kazališna skupina „Danjgube“ iz Ladislava, a na samom kraju programa nastupio je glazbeni sastav „Moslavci“.

Može se reći kako je ova proslava bila posvećena ne samo ovoj obljetnici, već i proslavi moslavačkog kraja naše županije, jer su i pjesme i plesovi bili iz toga kraja. Na samom kraju programa, svi sudionici uputili su glazbenu božićnu čestitku pjesmom „Radujte se narodi“.
Slaven Klobučar

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.