Crosst.hr

U BBŽ zabilježen pad nezaposlenosti i rast gospodarstva

2016 08 zupnezaposlenost 32

Krajem srpnja 2016. godine u BBŽ bilo je 8,5 tisuća nezaposlenih osoba.

U uredu župana Bjelovarsko-bilogorske županije održana je u petak 2. rujna 2016. konferencija za novinare na temu pada nezaposlenosti, odnosno rasta zaposlenosti i bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva. Župan Damir Bajs javnost je upoznao s podacima u nazočnosti Jakova Ćorića, predsjednika HGK – Županijske komore Bjelovar, Gorana Grgića, predsjednika Obrtničke komore BBŽ, i Ruže Hrge, predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar.

– Najvažniji dio aktivnosti kojima se Županija posljednjih nekoliko godina bavi je preokretanje negativnih trendova u gospodarstvu. Od 2014. godine ukupnost naših podataka je bolja od državnog prosjeka, a to se nastavilo i 2015. godine. Prošle godine zabilježili smo ulaganja u gospodarstvo što je rezultiralo i padom nezaposlenosti. Što se tiče 2016. godine, nemamo sve podatke, ali dostupni su nam podaci za srpanj koji govore kako imamo 8590 nezaposlenih, što je smanjenje od 30% od 2013. godine za isti mjesec u godini. Dolazimo do onog stanja u gospodarstvu do kojeg želimo, ali tu još nismo. Brže se oporavljamo, i ako nastavimo ovim tempom mogli bismo kroz dvije do tri godine doći do gornje polovice na ljestvici županija. Mnogo su tu doprinijeli naši gospodarstvenici svojim razvojem, ulaganjem u posao i poslovanjem vezanim za izvoz. Sve u svemu, oporavak se dogodio brže, no što sam se nadao. Iako stvari još uvijek nisu ružičaste i ima se na čemu raditi, zasad smo na dobrom putu – rekao je župan Damir Bajs.
Predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić rekao je kako se prema pokazateljima može očekivati i daljnji razvoj. Investicije su prve među pokazateljima, koje rastu u svim gradovima županije. Ulazak u Europsku uniju donio je pak porast izvoza.

– Djelom je tu za očekivati i priljev novca iz europskih fondova, barem što se tiče ruralnog razvoja. Tu je trebalo biti puno više napravljeno, međutim rezultat loše politike je da je nedovoljno novca povučeno, da se samostano ulazilo u investicije, a povrata nije bilo. Na tome će se trebati više raditi, jednako kao i na konačnom dovršetku brze ceste. U svakom slučaju moramo biti zadovoljni s onim što se dosad dogodilo protekle dvije godine, i za očekivati je i nadalje pozitivan trend po svim elementima koje analiziramo – rekao je Jakov Ćorić.
Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore BBŽ, rekao je kako se i u obrtništvu osjeća dah optimizma i da podaci o zaposlenosti i gospodarstvu zasigurno utječu na razvoj obrtništva i svakako na percepciju mladih po pitanju obrtništva.

– Ovog trenutka imamo dobre trendove. Ono što je najvažnije je da smo zaustavili pad broja obrta što nije uspjevalo već pet godina. Lakše se odlučuje na investicije i na širenje, i svi smo konačno jedva dočekali to vrijeme. To je još daleko od 2008., i 2009. kada su naši rezultati bili najbolji. Međutim konačno imamo porast i mladih obrtnika, i konačno su nam zbilja približeni EU fondovi, i to je jedan od elemenata zbog kojih smo se svi mi obrtnici počeli bolje osjećati. Ne sumnjam da ćemo se kroz tri do četiri godine približiti rastom brojkama iz 2008., i 2009. – rekao je Goran Grgić.

Sam Zavod za zapošljavanje ima niz aktivnosti u smanjenju nezaposlenosti. Ruža Hrga naglasila je kako je rezultat smanjenja nezaposlenosti većim dijelom zbog izlaska iz evidencije nezaposlenih radi zasnivanja radnog odnosa, u odnosu na ulazak u evidenciju nezaposlenih. Registrirana je nezaposlenost pak veća u odnosu na prosjek države, i to je segment na kojem, unatoč pozitivnim trendovima još treba raditi. Struktura registriranih nezaposlenih ne odgovara potrebama tržišta, te iako bilježi pad na 22,2%, u odnosu na državu koja ima 13% to je još uvijek dosta visoko. Više od 50% registriranih nezaposlenih je preko godinu dana nezaposleno, gube motivaciju i mnogo se radi na tome da ih se ponovo motivira i da se ponovo radi na njihovim vještinama i znanjima. Uz obrazovni dio planirani su sajmovi poslova, od kojih će jedan biti specijaliziran za zapošljavanje u ugostiteljstvu, i tu su samo neke od aktivnosti u nizu mjera kojima nastoje ublažiti posljedice nezaposlenosti i smanjiti nezaposlenost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.