Crosst.hr

U BBŽ održan radni sastanak župana Damira Bajsa i ministra Slavena Dobrovića

2016 09 slavendobrovic 11

Na sastanku s županom Damirom Bajsom, ministar Slaven Dobrović je pohvalio suradnju Bjelovarsko-bilogorske županije sa ministarstvom te se zahvalio županu Bajsu na današnjem prijemu i naglasio da se veseli budućoj suradnji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u četvrtak 15. rujna održan je radni sastanak župana Damira Bajsa sa ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem. Na sastanku se razgovaralo o više tema, od zaštite prirode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gospodarenju otpadom te o mogućnosti Parka prirode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Nakon radnog sastanka, župan Damir Bajs je rekao da su razgovarali o stanju zaštite prirode u samoj županiji i da se možemo pohvaliti da smo u vrhu zaštite prirode od svih dvadeset hrvatskih županija.
-Govorim o podatcima koji se tiču čistoće zraka, čistoće naših voda, ali i zaštite okoliša u ukupnosti što je naš veliki adut, to je naša tekovina, ali i obveza da to sačuvamo. Ministra smo upoznali s činjenicom da županija ima Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije koja pokriva jednu trećinu županije, a govorimo o Moslavini i jednom dijelu Papuku, rekao je Bajs i nastavio da su razgovarali i o gospodarenju otpadom.
-Na snazi je plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske i ja kao župan, apsolutno podržavam htijenje Ministarstva da se uspostavi novi sistem kružnog otpada unutar Hrvatske. Međutim, kada govorimo o tome, onda govorimo o povećanom broju ukupnosti postotka recikliranog otpada, odnosno mogućnosti da imamo što manje otpada, a što više korisnih namjena, pojasnio je župan i nastavio da su popričali o sadašnjem stanju o Centru gospodarenja otpada uključujući i naše Doline koje sada rade ne kao centar već kao gradsko odlagalište otpada.
-U okviru ovog novog koncepta, ja vjerujem da će se iznaći model u kojem će Doline raditi i dalje svoj posao, a to je biti aktivan u zaštiti prirode i zbrinjavanju otpada u ponešto drugačijem, ali u osnovi sličnom modelu, a to je da imaju veći postotak reciklaže, odnosno onaj dio zbrinjavanja koji je potrebit. Moram naglasiti da Grad Bjelovar i tvrtka Komunalac te Bjelovarsko-bilogorska županija kao zajednički vlasnici CGO imamo jednaki stav i podržavamo ukupnost svih nastojanja i uskoro ćemo imati sastanak na tu temu, kazao je Bajs te najavio i jednu mogućnost, a to da Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s resornim ministarstvom pokrene aktivnosti vezane za Park prirode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, naglasivši da županija nema Park prirode iako je ekološki zaštićeno područje.
Postoji mogućnost da u budućim vremenima naša županija bude jedna od županija koja to ima. O tome još moramo razgovarati s gradovima i općinama, ali i samim stanovnicima, no Županija je zainteresirana da se to ostvari, rekao je župan Damir Bajs.

Ministar Slaven Dobrović zahvalio se županu Damiru Bajsu na radnom sastanku, istaknuvši da je župan iznio teme o kojima su razgovarali.
-Čuli smo da je kvaliteta okoliša u ovoj županiji na višoj razini gledajući Republiku Hrvatsku, a znajući da je Republika Hrvatska u pogledu stanja okoliša prilično visoko u Europi, onda znamo da se radi o vrlo čistom kraju. Zato je uz tu činjenicu vezana i potreba da uspostavimo malo jači sustav zaštite. Međutim, ne sustav zaštite da pojedino područje stavimo pod stakleno zvono već takav sustav koji bi omogućio da se lokalno stanovništvo na jedan zdrav način integrira. Radi se o zelenom turizmu, odnosno da se zdrava hrana ponudi gostima. Župan me upoznao i s povećanjem broja turista u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, to je lijepo, ali smatramo da potencijali nisu ni blizu iskorišteni. Potrebno je raditi na tome da ove lokacije u županiji budu standardna odredišta škola, od zdrave prirode do kulturnih i povijesnih znamenitosti, rekao je ministar Dobrović te nastavio o gospodarenju otpadom.
-Kada govorimo o gospodarenju otpadom, ovdje se radi o sredini gdje se na otpad gleda na jedan zdrav način. Ne smijemo graditi sustav koji ide samo za rješavanje miješanog otpada i transporta i obrade miješanog otpada. Tako da centar Doline koji se ovdje nalazi i koji je definiran kao regionalni centar gospodarenja otpadom, obuhvatit će i sadržaje za sortiranje, te će se generirati staklo i papir. Ovdje postoji visoki stupanj suglasja i ne moramo kretati ispočetka kao u nekim drugim sredinama u Hrvatskoj gdje ljudima koji donose odluke na lokalnoj razini morate prvo proći sa nekim stupnjem osnovne edukacije o važnosti pristupanja s otpadom. Ovdje mi je zadovoljstvo biti i zahvaljujem se današnjem prijemu i veselim se budućoj suradnji, rekao je ministar Slaven Dobrović.

Na pitanje o centru Doline, ministar je rekao:
„Ako je bilo predviđeno da centar Doline prihvati 36 000 tona miješanog komunalnog otpada, taj sustav će se mijenjati na način da će pogon ili linija za obradu miješanog komunalnog otpada biti kapaciteta 10 000 tona. Iz tog pogona ide samo roba negativne vrijednosti u principu
to je priprema za odlaganje, ali će pored toga biti i jedna linija značajnog kapaciteta za obradu lokalnog prikupljenog papira i plastike. To su sortirne linije na kojima ljudima rade i na kojima se vrijednost materijala diže do tržišnih vrijednosti od nekoliko stotina kuna. Što se papira tiče to mora ići u papirnu industriju, a što se tiče plastike to se može nadovezati na gospodarstvo koje se može razviti vezano za tu vrstu prikupljanja otpada. Industrija treba takav materijal i upravo je gospodarenje otpadom to koje će generirati jer nećemo bacati tristo tisuća plastike već ćemo pretvarati u nešto što se da dobrim djelom reciklirati. Naravno da postoji i dio koji se ne može reciklirati i zato postoje mjere kao što su certificiranje eko proizvoda i eko ambalaža. Dakle, radimo promjenu koncepta, centri ostaju, ali ne možemo ostati na glomaznim centrima gdje se 80% materijala dovozi kao miješani komunalni otpad iz kojeg nema recikliranja, jedino u gorivo iz otpada, a to je u odnosu na recikliranje mjera – nižega ranga po okolišu, ekonomici i po svemu naglasio je ministar Slaven Dobrović.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.