Crosst.hr

U 2017. počinje provedba projekta – Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

2016 10 projektbjdj 52

Projekt je vrijedan 3 milijuna 770 tisuća kuna

U Gradu Bjelovaru, u petak 28. listopada održana je konferencija vezana za projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića „Bjelovar“, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na konferenciji je uz predstavnike Grada Bjelovara i Dječjeg vrtića Bjelovar nazočio i Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost te Predrag Čuljak predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vezano za projekt, bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec je rekao da sama tema i razlog okupljanja su vrlo važni i zahvalio svima uključujući i predstavnike medija što su se odazvali u tako velikom broju.
– Moji posebni pozdravi idu našim dragim gostima koji su ovdje u službenoj funkciji vezanoj uz projekt. S nama su gospodin Danijel Žamboki pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja sa suradnicama, gospodin Predrag Čuljak predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; sve njih još jednom pozdravljam u ime Grada Bjelovara. S nama su također i ravnateljica dječjeg Vrtića Bjelovar gospođa Anna Lauš sa suradnicima i projektant Hrvoje Malčić sa svojim suradnicima.

Nakon uvodnog djela gradonačelnik je istaknuo da se radi o projektu energetske obnove infrastrukture Dječjeg vrtića Bjelovar u Ulici Alozija Stepinca.
-Grad Bjelovar aplicirao je svoju prijavu za sredstva na pilot projekt pod nazivom “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Vezano u samu vrijednost projekta riječ je o 3 milijuna 770 tisuća kuna. Kada govorimo o prihvatljivim troškovima dolazimo do iznosa od 3.322.984,00 kuna čiji su izvori financiranja: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja koristeći sredstva EU fonda za regionalni razvoj vrijednosti 996.895,00 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 1.094.097,00 kuna i Grad Bjelovar iz svojih proračunskih sredstava izdvaja 1.231.991,00 kuna. Ostatak, točnije dio neprihvatljivih troškova do ukupne vrijednosti iznosi 447 tisuća kuna. To znači da će Grad Bjelovar do završetka projekta ukupno izdvojiti 1. 679.136,00 kuna.

Gradonačelnik je nakon prikazivanja financijske strane projekta izložio i tijek samih radova koja ulaze u navedeni projekt.
– Govorimo o radovima poboljšanja toplinske zaštite ovojnice kroz rekonstrukciju krovišta, radovima na toplinskoj izolaciji vanjskog zida i toplinsko izolaciji stropa. Vezano za radove na instalacijama to je ugradnja plinsko kondenzacijskog kotla i termostatskih ventila za radijatore, postavljanje solarnih toplinskih kolektora i zamjena unutarnjeg osvjetljenja. Rok trajanja samog projekta je 18 mjeseci. Završetkom svih nabrojanih radova samo objekt će preći iz D u B energetski razred, u koje se uključuje i smanjenje emisije CO2 za 77,33% , zajedno s smanjenjem utroška energije za grijanje i za hlađenje korištenjem obnovljivih izvora energija. To je veliko infrastrukturno poboljšanje u kvaliteti uvjeta za njegove stanare s obzirom da je objekt izrađen 1977 godine, rekao je gradonačelnik o projektu vezanim za Dječji vrtić Bjelovar i dodao da je uređenje Dječjih vrtića važno i za dobivanje statusa Grad prijatelj djece.

Na kraju je gradonačelnik istaknuo i broj vrtića u gradu Bjelovaru, naglasivši da uz Gradski vrtić imamo i četiri privatna vrtića, plus tri obrta za dadilje.
– Od četiri spomenuta vrtića jedan je romski, no ne postoji nikakva getoizacija Roma, jer romska djeca slobodno mogu ići i u druge vrtiće i djeca drugih sugrađana u romski.

Više o Dječjem gradskom vrtiću rekla je ravnateljica Anna Lauš, istaknuvši da je riječ o javnom vrtiću čiji je osnivač Grad Bjelovar.
– Mi obuhvaćamo više od polovice djece predškolskog odgoja, u koje ulaze i djeca koja pohađaju male škole. U samoj povijesti naše ustanove nekoliko je važnih datuma, 8. ožujak 1946. kada je Gradski vrtić počeo s djelovanjem u objektu u Demetrovoj ulici, u kojoj je djelovao sve od 1973. kada se seli u novi objekt na Matoševom trgu. Osim glavnog vrtića, imamo i dodatni objekt na kojem će se provoditi projekt o kojem govorimo, a riječ je o objektu koji je sagrađen 1977. što je gradonačelnik već spomenuo, i 1998. na taj objekt dograđene su jaslice. Ovo ulaganje za nas je izuzetno važno, jer uz dizanje ekoloških standarda, ostvarit će se i značajno smanjenje izdataka za režije i poboljšanje kvalitete rada i boravka djece, što je u krajnjoj liniji i najvažnije. Zato zahvaljujem predstavnicima Ministarstva i Fonda što su prepoznali važnost ulaganja u projekte ovakve vrste. Također bi zahvalila Gradu Bjelovaru i gradonačelniku Antunu Korušecu na razumijevanju potreba djece Grada Bjelovara, rekla je ravnateljica i dodala da se zahvaljuje i M-planu na sakupljanju dokumentacije vezane za projekt, voditeljici projekta Andrei Posarić i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta kao i djelatnicima samog vrtića koji će kada započne projekt pobrinuti se da vrtić i dalje besprijekorno funkcionira.

Što se tiče projekta, više je rekao predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Predrag Čuljak.
– Htio bi reći da energetska obnova zgrada i održiva nisko energetska gradnja, da je riječ o trendu, rekao bi imperativu koji nam omogućava bolju kvalitetu života. Fond je financirao preko 260 javnih zgrada za što je odobreno oko 600 milijuna kuna. Veliki dio tih projekata su odgojno-obrazovne institucije među kojima je Gradski vrtić Bjelovar. Sam objekt bjelovarskog vrtića, nakon obnove će omogućiti kvalitetnije uvjete za boravak djece, na zadovoljstvo same djece, roditelja i naravno djelatnika same institucije. S druge strane sredstva koja će se uštedjeti prilikom ove energetske obnove moći će se ulagati u neke druge projekte i neke druge aktivnosti. Napomeno bi da će Fond nastaviti sudjelovati u svim natječajima i pozivima koji se provode pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je zaduženo za raspolaganje europskim sredstvima u visini od preko 212 milijuna eura za razdoblje do 2020. godine; za čije je korištenje jedini uvjet dobro koncipirani projekti, istaknuo je Čuljak pohvalivši za kraj pripremu projekta od strane gradskih institucija.

Ispred Ministarstva graditeljstva i energetsku učinkovitost govorio je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra. On je na početku pozdravio sve, u svoje ime i u ime ministra Lovre Kuščevića i naglasio da je istinski zadovoljan da se ovaj pilot projekt energetske obnove ustanova odgojno-obrazovnog karaktera realizira uz tako dobre rezultate.
– O dobroj realizaciji govori i podatak da samo uspjeli sufinancirati preko 105 projekata, što vezano za projektnu dokumentaciju, što uz samu energetsku obnovu. Sveukupno u tih 105 projekata Ministarstvo je sudjelovalo s oko 60 milijuna kuna. Također naglašavam da nas očekuju dodatna sredstva iz fondova EU u visini od 311 milijuna eura za energetsku obnovu, od kojih 211 milijuna eura otpada u obnovu zgrada javnog sektora, 70 milijuna eura za stambene zgrade i 30 mil. eura za obnovu obiteljskih kuća. Sva ta sredstva su u skladu s strategijom opredjeljenja Republike Hrvatske za održivu gradnju i energetsku učinkovitost. Vezano uz sam projekt energetske obnove stambenih zgrada upravo će se u Bjelovaru održati radionica, gdje će biti omogućena prijava za dobivanje sredstava od strane samih suvlasnika i predstavnika suvlasnika.

Žamboki je također istaknuo da je ovo prilika za poticanje rasta domaćeg građevinskog sektora, s naglaskom na lokalne tvrtke.
– Kada se na spomenuta bespovratna sredstva iz EU fondova dodaju i domaća, dolazimo do preko 4 milijarde kuna investicija za građevinski sektor. To je posebno važno za male i srednje građevinske tvrtke i obrtnike. Zato ih ovom prilikom pozivam da se upoznaju i uključe u projekte i da se osposobe za izgradnju i opremanje objekata u skladu s normama energetske učinkovitosti.

Na ovoj konferenciji spomenute su i druge investicije na području BBŽ-a koje je Ministarstvo sufinanciralo, riječ je o osnovnim školama u Novoj Rači i Siraču u visini oko 6 milijuna kuna, gdje je samo Ministarstvo investiralo 4 milijuna kuna zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što se tiče projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar, prema riječima odgovornih, projekt će započeti početkom 2017. godine.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.