Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

U 2017. nastavlja se obnova prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije

2017 1 nacelnici ceste 13

Do kraja godine planira se obnova 20 kilometara prometnica vrijednih oko 20 milijuna kuna

Mladen Marušić v.d. ravnatelj Županijske uprave za ceste, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisao je Sporazume o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije s čelnicima Grada Grubišnog Polja, Općine Kapela, Velike Pisanice i Severina.

Prigodom potpisivanja Sporazuma, župan Damir Bajs je istaknuo da je riječ o potpisivanju sporazuma vezanim za nastavak daljnje obnove prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Ovdje moram naznačiti da Županijska uprava za ceste nije već niz godina radila na obnovi prometnica i prošle godine, 2016. ušli smo u jedan veliki sveobuhvatni program koji treba nadoknaditi sve ono što je propušteno. Kada govorimo o tome, onda govorimo o činjenici da je u 2016. godini Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste asfaltirala desetak kilometara prometnica, vrijednih 10 milijuna kuna većinom sredstvima Županijske uprave za ceste. Uglavnom su asfaltirane ceste koje prolaze kroz naselja i one koje su prioritetne. Obnovu i modernizaciju cesta na području županije nastavljamo i u 2017. godini. Međutim, u studenom prošle godine Županijska uprava za ceste raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave da same predlože dionice cesta na svom području koje su im prioritetne za obnovu. Na Javni poziv ŽUC-a javile se gotovo sve općine i gradovi i to po modelu financiranja 50:50. Tako ćemo danas potpisati četiri Sporazuma s Općinom Kapela, Velikom Pisanicom, Severinom, Gradom Grubišno Polje i naknadno peti s Gradom Čazmom. Sporazumi obuhvaćaju gotovo 8 kilometara prometnica koje će biti obnovljenje u 2017. godini i vrijednost obnove veća je od 4,5 milijuna kuna. Također moram istaknuti da je ovo samo početak potpisivanja ugovora, jer nama zahtjevi od općina i gradova još uvijek dolaze. Svaki pojedini zahtjev bude razmotren i kada uskladimo sve uvjete koje oni predlažu, onda ćemo potpisati ugovore i krenuti korak dalje. Nakon ovog potpisivanja, Županijska uprava za ceste krenut će prema raspisivanju natječaja za izvoditelje radova, rekao je župan i dodao da je ovo zimsko vrijeme prikladno za rješavanje ugovora, sporazuma i natječaja, a dolaskom lijepog vremena kreću i radovi.

Prema riječima župana, na temelju ovih zahtjeva i oni koji dolaze, u 2017. godini obnovit će se veliki dio prometnica na području županije.
– Što se tiče ukupne vrijednosti, kada sve spojimo, točnije ulaganje općina i gradova i Županijske uprave za ceste, ukupna vrijednost će biti preko 20 milijuna kuna. Time ćemo riješiti pitanje dobrog dijela prometnica i to prometnice s prioritetom, one koje prolaze kroz naselja, prometnice koje su bitne za prometnu povezanost i one koje su bitne radi ekonomskog i gospodarskog karaktera, naglasio je Bajs i dodao da je ovo najveći zahvat na županijskim cestama nakon dugog niza godina.

Mladen Marušić v.d. ravnatelj Županijske uprave za ceste zahvalio se načelnicima i gradonačelnicima koji su biti aktivni dionici da bi došlo do potpisivanja ovih ugovora.
– Ovi ugovori su prvi zato što su oni bili najaktivniji gdje smo definirali i sve stavke i ne samo njihov interes i koju dionicu, nego su i inženjeri Županijske uprave za ceste napravili troškovnike na terenu, vidjeli preliminarne cijene troškova, tako da bi mogli vidjeti je li sufinanciranje od 50% njima puno ili ne i procijeniti svoje mogućnosti. Tako smo sa ovih pet jedinica lokalne samouprave definirali sve parametre. Kod svih ostalih će uslijediti, neki su pri kraju, a neki još trebaju korigirati troškovnike. Sada je na nama, odnosno Županijskoj upravi za ceste raspisivanje natječaja prema javnoj nabavi, prema parametrima koji su unutar ovih ugovora, istaknuo je Marušić i dodao će sve biti napravljeno na vrijeme kako bi dolaskom ljepšeg vremena krenulo se s radovima.

U ime Grada Grubišnog Polja zahvalio se gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
-Zahvaljujemo županu i direktoru Županijske uprave za ceste na raspisivanju natječaja za ove projekte koji su nama dobrodošli. Naša funkcija je da vodimo brigu o našim građanima kako bi im stvorili što bolje uvjete. Nama u Grubišnom Polju je to posebno bitno zato što pretpostavljam da će biti uključen i jedan dio tvrtke koji se nalazi u Grubišnom Polju, a riječ je o asfaltnoj bazi. Nadam se da će na natječaju proći što više naše građevinske operative jer to znači i više zaposlenih s područja naše županije, rekao je Mađeruh.

Načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali je rekao da je sretan što će u Velikoj Pisanici, točnije najdužem naselju u Hrvatskoj nastaviti se asfaltiranje, odnosno modernizacija županijske lokalne ceste.
– Sada nastavljamo tamo gdje smo stali prije desetak godina. Ovo će biti jedna od najvećih investicija u ovoj godini i stoga sam zadovoljan što je Županija krenula u ovaj projekt i kao što je rekao gradonačelnik iz Grubišnog Polja, naša je obveza da zajedno u partnerskim odnosima s Županijom to svi i činimo. Tako ćemo ove godine napraviti oko 2 kilometra i stojimo dalje na usluzi na svim daljnjim dobrim projektima Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa.

Županu i ravnatelju Županijske uprave za ceste zahvalio se i načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec, u ime svih mještana Općine Kapela, a posebno mještana na dionici između Kobasičara i Visova, gdje će se obnoviti oko 1.290 metara ceste koja je bitna i jednom dijelu mještana iz Općine Rovišće i Općine Zrinski Topolovac.
-U 2016. godini realizirali smo naselje Stara Diklenica. Što se tiče cesta, u Kapeli imamo još jednu cestu pa ako ostane sredstava, preporučamo se da i to napravimo do kraja godine, rekao je Danijel Kovačec, načelnik Općine Kapela.

Na obnovi ceste koja povezuje Severin i Dautan, duljine oko 1300 metara zahvalio se i načelnik Općine Severin Žarko Žgela.
– Zahvaljujem se Županiji i Županijskoj upravi za ceste što će i ova prometnica koja spaja dvije općine biti modernizirana.

Današnji potpis Sporazuma obuhvaća gotovo 8 kilometara prometnica vrijednih u obnovi više od 4,5 milijuna kuna.

1. Grad Čazma

– LC 37053 dionica : Donji Draganac cca 1000 m i
– LC 31124 dionica : Prnjarovac cca 900 m

Okvirna vrijednost radova : 1.460.080,75 kuna

2. Općina Kapela

– LC 37003 dionica : Visovi u duljini cca 1290 m

Okvirna vrijednost radova : 995.103,38 kn
Omjer financiranja 50%-50%

3. Općina Severin

– ŽC 3029 dionica : Severin – Dautan u duljini cca 1300 m

Okvirna vrijednost radova : 436.466,68 kn
Omjer financiranja 50%-50%

4. Općina Velika Pisanica

– LC 37087 dionica : V. Pisanica – N. Pisanica u duljini cca 2000 m

Okvirna vrijednost radova : 991.366,80

5. Grad Grubišno Polje

– LC 37123 dionica : Dapčevački Brđani cca 1200 m

Okvirna vrijednost radova : 620.032,50 kn

Pročitajte još