Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

TREBA ČUTI ŠTO MLADI ŽELE

2016 06 zupanijagsv 9

Održana radionica – Poduzetništvo mladih i lokalni razvoj

„Poduzetništvo mladih i lokalni razvoj“ naziv je radionice održane 13. lipnja u hotelu Central u Bjelovaru. Riječ je o radionici organiziranoj u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“. Nakon provedbe projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera, kao i poboljšanje organizacijske sposobnosti s naglaskom na pozitivan doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima socijalnog dijaloga na regionalnoj razini.

Predsjednik gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Davor Sabolić rekao je kako je i u njihovoj županiji problem financiranja novog poslovanja nakon što mladi završe školovanje. – Kriza u kojoj smo bili dugi niz godina nije išla u prilog tome da se mladi odluče na pokretanje posla. Tako su dosad kod nas uglavnom pokretane uslužne djelatnosti gdje su inicijalna ulaganja najmanja. Ključ ove priče je da taj trend promjenimo, što nije lako otkako se otvorilo i tržište Europske unije. Moramo mladima ponuditi puno više ako ih želimo zadržati. U prvom redu to je dugoročna stabilnost. Bivša Vlada je tu imala neke dobre mjere po pitanju samozapošljavanja, ali to nije dovoljno i ta politika mora biti puno šira – pojasnio je Davor Sabolić.

Naša Županija je pak pripremila jedan modul za poduzetnike i mlade. Lokalna kao i državna razina želi podići postotak onih koji se odlučuju na poduzetništvo. – Danas također imamo priliku čuti iskustva o tome kako postaviti lokalnu upravu prema mladima od onih koji su u tome prije nas. Za nas je ključno da u ovom dijelu napravimo klimu koja je pozitivna, i da se okrenemo prema mladima i poduzetnicima, da čujemo njihova htjenja i probleme. Dosad smo već imali kreditne linije namijenjene za mlade, pa se nadamo da ćemo te linije moći otvoriti i ove godine – rekao je župan Damir Bajs, te dodao kako u tom okruženju pozdravlja i poduzetničke inkubatore u gradovima, gdje mladi dobivaju prostor, te se tada uz ideju i financije može govoriti i o pokretanju poslova.

O poduzetništvu mladih i lokalnom razvoju na radionici je govorio prof.dr. ekonomije Jeffrey Thomas Fanning, vlasnik „Delusa Consulting Ltd.“ tvrtke u Bosni, i bivši predavač Sveučilišta u Sarajevu. – Krajnji savjet koji bih zapravo dao je slijedite svoje snove i radite ono što volite raditi. Ako imate motivaciju, želju, i volju za osvajanjem tržišta, novac neće biti problem. Ako imate strasti, voljni ste pasti i ponovo se podići i početi ispočetka, onda je to to. Obrazovanje vam može pomoći u tome, ali jednostavno morate odlučiti pokušati nešto napraviti. To je ono što savjetujem svima, ne samo vama u Hrvatskoj. Lokalna samouprava pak može dati potporu, ali oni moraju ostvariti komunikaciju s mladima, trebaju čuti što oni žele da bi mogli pružiti tu podršku. Ne možete znati što netko treba dok ga ne pitate. Sve se svodi na pitanje kako želite da se vaša lokalna zajednica razvija – poručio je Jeffrey Thomas Fanning.

Pročitajte još