05. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Totgergeli ističe ne obmanjujem javnost, a Bajs kaže: Pokazalo se da smo u pravu, a on u krivu

Nastavlja se priča o bolnici

TOTGERGELI: NE OBMANJUJEM JAVNOST

BAJS: POKAZALO SE DA SMO U PRAVU A ON U KRIVU

Miro Totgergeli, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a, sazvao je tiskovnu konferenciju 14. veljače u stranačkim prostorijama HDZ-a BBŽ na Radićevom trgu u Bjelovaru. Tema je opet bila projekt „Rekonstrukcija i dogradnja Opće bolnice Bjelovar“, a Torgergeli je na konferenciji javnost izvijestio kako stoji iza svojih riječi da OB Bjelovar još uvijek nije prijavljena na natječaj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

– Ministarstvo je u srpnju raspisalo dva natječaja, jedan za dnevne bolnice i/ili kirurgije, te drugi za OHBP. Bjelovarska bolnica se može prijaviti na oba natječaja, što je bilo dogovoreno prije samog natječaja još kod ministra Nakića. Uz bjelovarsku bolnicu moglo se javiti i šest drugih bolnica, a ne samo sisačka. Prijave na natječaj su se podnosile od 1. rujna 2016. U ljetu sam upozoravao da se treba prikupiti potrebna dokumentacija, što su ostale bolnice i učinile te su prošlu srijedu potpisale Ugovore. Mi nismo. Neke bolnice su zatražile suglasnost Ministarstva zdravstva za dokumentaciju kako bi ostvarile preduvjet za natječaj, i to su učinile u kolovozu, rujnu ili listopadu. Mi smo to učinili 15. prosinca 2016. Jučer sam se u Ministarstvu zdravstva kod ministra Kujundžića informirao kako teče tijek našeg zahtjeva za suglasnošću. Dakle, prvi put smo se javili 15. prosinca. Nakon toga 10. siječnja i 27. siječnja dobili smo neke odgovore na zahtjev, pa smo ponovo slali dio dokumentacije 27. siječnja, Povjerenstvo je predmet razmatralo 1. veljače, i nešto dokumentacije smo opet slali 10. veljače, istaknuo je Miro Totgergeli.

U svojoj izjavi upozorio je da je dokumentaciju trebalo prema uputama Ministarstva zdravstva odmah pripremiti. To je bio preduvjet za javljanje na oba natječaja. Jedanaest bolnica je upute na vrijeme i detaljno slijedilo te potpisalo Ugovore, napomenuo je Totgergeli i dodao kako ih je još pet u razmatranju, međutim bjelovarska bolnica nije među njima.

– U ovom trenutku potpisano je Ugovora za 574.898.608,00 kuna. Prema natječaju za dnevne bolnice i kirurgije ukupno je raspoloživo 725.480.000,00 kuna. Pet bolnica je u redu čekanja prije nas, a mi smo tek u Ministarstvu zdravstva i tražimo suglasnost. Ja sam zabrinut zbog toga, hoće li biti dovoljno sredstava kad se mi javimo!

Mislim da smo to mogli obaviti i prije, i za kraj molim župana, ravnatelja bolnice i Razvojnu agenciju da svu energiju koju su uložili u to da dokažu kako ja obmanjujem javnost ulože u doradu dokumentacije da se što prije prijavimo na oba natječaja, poručio je Miro Totgergeli.

Nakon tiskovne konferencije saborskog zastupnika Totgergelija, svoju izjavu dao je i župan Damir Bajs.

On je ponovio je kako mu je drago što saborski zastupnik Miro Totgergeli pokazuje zanimanje za pitanje bolnice i smatra kako je njegov odlazak u Ministarstvo zdravstva dokazao ono što je i sam govorio.
– Potvrđeno je da smo mi bili u pravu a on u krivu. Opća bolnica Bjelovar, Županija i ReRa BBŽ napravili su sve što je bilo potrebno, i na nama je sada da čekamo odobrenje Ministarstva zdravstva. Predlažem da idemo svi zajedno u taj projekt, da ne idemo provjeravati nego lobirati za interes našeg kraja, i da projekt smatramo nadstranačkim projektom. Što se tiče same prijave, mi smo jedna od dvije bolnice u Hrvatskoj koje imaju građevinsku dozvolu i dozvolu Ministarstva bez koje građevinske dozvole ne bi ni bilo. Naši arhitekti poslali su sva potrebna pojašnjenja. Sutra imamo sastanak u Ministarstvu zdravstva, i ponavljam, poslali smo svoju prijavu tamo gdje je trebalo, te čekamo odobrenje za ukupnih 70 milijuna kuna kako bismo mogli krenuti s gradnjom dok drugi tek imaju idejna rješenja, rekao je župan Damir Bajs.

Regionalna razvojna agencija BBŽ je u poslijepodnevnim satima poslala priopćenje u kojem su naveli kako je Ministarstvo zdravstva prva instanca kojoj se dostavljaju određeni dokumenti u predmetnim natječajima. Iako stoji da će Povjerenstvo dati svoj odgovor u roku od pet radnih dana nakon predaje prijave, Opća bolnica Bjelovar nije od 15. prosinca 2016. godine zaprimila odgovor do 10. siječnja 2017. Također su potvrdili kako je OB Bjelovar sa Povjerenstvom razmjenjivala dokumentaciju i informacije i nakon 1. veljače, te kako je sa zadnjom dostavom 14. Veljače dostavljena sva potrebna dokumentacija za ovu fazu ocjene.
„Uvažavajući sve preporuke i upute Povjerenstva, predstavnici OB Bjelovar i Regionalne razvojne agencije BBŽ surađivali su s ovlaštenim projektantima i relevantnim suradnicima Ministarstva zdravstva na prilagođavanju postojeće projektno-tehničke dokumentacije za koju je izdana važeća građevinska dozvola, a u skladu sa svim uvjetima iz natječaja.
Sukladno navedenom, mišljenja smo da je prijavitelj udovoljio svim preporukama i zahtjevima Povjerenstva kako bi isto moglo donijeti pozitivnu Ocjenu o odobrenju projekta, što smatramo da će se potvrditi i na sutrašnjem sastanku u Ministarstvu zdravstva.
Mario Ferić, direktor
Regionalna razvojna agencija“

Povezani članci

newsend_hgk