19. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Totgergeli i Žunac o suradnji državne i lokalne vlasti

2017 3 velimirzunac 1

Saborski zastupnik i državni tajnik s načelnicima i gradonačelnicima BBŽ

U Hotelu Garić u Garešnici održan je radni sastanak saborskog zastupnika Mire Totgergelija i državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Velimira Žunca. Tema sastanka održanog 9. ožujka bila je povezivanje i suradnja državne i lokalne vlasti, a sastanku su uz Totgergelija i Žunca prisustvovali i gradonačelnici Gradova i načelnici Općina Bjelovarsko-bilogorske županije.

– U razgovoru s našim načelnicima i gradonačelnicima dobio sam poticaj za ovakav sastanak jer prema njihovim riječima nije već dugo bilo ovakvog sastanka na nivou županije. Posljednji sastanak bio je samo s načelnicima Općina, kad je udruga općina sazvala sve načelnike i saborske zastupnike. Odlučio sam da bi bilo dobro da se sastanemo i porazgovaramo o sinergiji između lokalne i državne vlasti. S jedne strane načelnicima je potrebna suradnja i dužnosnika i služba unutar ministarstava, a da bih mogao znati gdje i kako im treba pomoći moram to čuti od njih, a to je najlakše na jednom ovakvom zajedničkom sastanku. S druge strane, ono što znam da ih tišti je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zaduženo na nivou države za vođenje svih procesa vezanih za EU fondove i diktira tempo natječaja koji se provode preko ostalih ministarstava, i stoga su htjeli porazgovarati s državnim tajnikom ministarstva da ga osobno pitaju o problemima koji ih tište prilikom prijavljivanja na natječaje – objasnio je prije radnog sastanka zastupnik Miro Totgergeli.

Navedene teme nisu bile isključive, te su predstavnici lokalne vlasti mogli sa saborskim zastupnikom i državnim tajnikom razgovarati i o drugim problemima i pitanjima. Međutim, složili su se da iako neće sve riješiti u jednom susretu, ovaj radni sastanak je dobar početak i temelj za daljnju suradnju, odnosno za druge sastanke koji bi se po potrebi održavali. Korisno bi također bilo, što je praksa u drugim državama kako kaže Totgergeli, osnovati urede saborskih zastupnika u matičnim županijama, gdje bi se oni dogovoreno mogli sastajati sa strankama i na taj način ažurnije pomagati svojim županijama i ljudima.

Sponu između ministarstava i državne vlasti te gradova i općina možda najbolje razumije bivši gradonačelnik Garešnice a sadašnji državni tajnik Velimir Žunac.
– Rado sam se odazvao pozivu Mire Totgergelija kako bi se sastao sa svojim bivšim kolegama gradonačelnicima i načelnicima da ih informiram i pomognem im sa korisnim informacijama za pripremanje novih projekata i prijava za natječaja. Posao koji sada obavljam je drugačiji, drugačiji je pristup svemu ali mislim da se dobro snalazim i da je to izazov koji mi je trebao u životu. Moj gradonačelnički posao mi je bio dobra podloga jer u ovom poslu to znači razumijevanje potreba s terena. Radim sa odličnim ljudima koji su također došli iz lokalnih i regionalnih sredina, tako da svi imamo to poznavanje i razumijevanje, a to je ono što Hrvatskoj treba – napomenuo je Velimir Žunac.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ove godine je brzo raspisalo natječaje za program održivog razvoja lokalnih zajednica s dosad najvećim sredstvima. Među prijavama povećao se i broj zahtjeva iz Bjelovarsko-bilogorske županije, te je tako u županiju za razliku od dosadašnjih 2,5 milijuna kuna ove godine došlo oko 5 milijuna kuna. U obzir su se uzimale o okolnosti poput one kad grad nema gradonačelnika nego ga vode povjerenici, kao što je slučaj u Daruvaru. Uz rekordan broj prijava i količinu sredstava predviđenih za natječaje, ostaje nam nadati se i rekordnoj realizaciji projekata – neovisno o tome tko će nakon lokalnih izbora biti na vlasti.

1269517629804565.1073743006.

Slične objave