Crosst.hr

Totgergeli i Marušić: Svi podaci upućuju da smo na dobrom putu oporavka i daljnjeg razvoja u 2022. godini

2021 11 15 hdz 18

Tijekom konferencije za medije Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bjelovarsko – bilogorske županije, održane u ponedjeljak 15. studenog u prostorijama stranke u Bjelovaru, predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ i saborski zastupnik Miro Totgergeli te bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić, govorili su o rejtingu Hrvatske, ali i o situaciji vezanoj za COVID krizu.  

2021 11 15 hdz 33
Miro Totgergeli, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a BBŽ

Sredinom mjeseca imali smo povećanje projekcije rasta realnog BDP-a sa 5,4 na 8,1 posto i to u jesenskim makroekonomskim prognozama Europske komisije, što nas među članicama EU svrstava na treće mjesto po rastu u 2021. godini. U 2022. i 2023. godini očekuje se oporavak po stopama od 5,6 posto i 3,4 posto. Prema makroekonomskim projekcijama Vlade RH predstavljene prije donošenja prijedloga državnog proračuna za 2022. godinu, Vlada RH očekuje rast hrvatskog gospodarstva u visini 9 posto. Na to ukazuju razni pokazatelji, povećanje prometa u trgovini na malo u prvih devet mjeseci ove godine za 13,2 posto, zatim rast industrijske proizvodnje za 7,6 posto u prvih osam mjeseci ove godine te rast robnog izvoza za 5,5 posto, što je i najbrži rast među članicama EU. Ukoliko se projekcije ostvare, Hrvatska će već ove godine biti na razini pred-krizne 2019., a ukoliko se ostvare i prognoze Europske komisije za rast od 8,1 posto, povratak na pred-krizno razdoblje dogodit će se već 2022. godine. U odnosu na prosjek EU, Hrvatska će u ovoj godini doživjeti veći rast BDP-a. Mi smo sada odmah poslije Irske, čiji rast iznosi 14,6 posto. U 2022. godini očekujemo rast gospodarstva za 5,6 posto što će biti najsnažniji rast u EU nakon Malte koja bi sljedeće godine trebala bilježiti rast od 6,2 posto. Generatori rasta bit će domaća potražnja te ubrzanje rasta investicija u čitavom projekcijskom razdoblju, uz inozemnu potražnju tijekom 2021. i 2022. Snažan rast potrošnje pučanstva potaknut je povoljnim kretanjem na tržištu rada, visokim razvojem akumulirane štednje i rastom kredita stanovništva, rekao je Totgergeli. Prema riječima saborskog zastupnika, posebno ubrzanje investicija očekuje se kroz implementaciju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te kroz realizaciju projekata iz prethodnog i aktualnog višegodišnjeg financijskog okvira, kao i korištenje sredstava fondova solidarnosti. Rast izvoza povezan je s oporavkom glavnih trgovinskih partnera, dok će rast izvoza usluga koji je tijekom 2021. bio iznad očekivanja, u narednom razdoblju ovisiti o restrikcijama vezanim za putovanja u uvjetima pandemije koronavirusa. Hrvatska bi tako prema procjenama Europske komisije trebala biti na visokom šestom mjestu među članicama koje će najviše smanjiti udio svog proračunskog deficita u 2023. godini, u odnosu na 2019., dakle s 7,4 posto na svega 2,1 posto. 

Udio javnog duga istodobno bi trebao pasti sa 87,3 posto BDP-a na 77,9 posto. Hrvatska bi tako trebala biti na četvrtom mjestu, iza Grčke, Cipra i Portugala. Također, Europska komisija za Hrvatsku predviđa i pozitivne trendove na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznosi 6,7 posto te bi se trebala tijekom iduće dvije godine smanjiti na 6,2, zatim na 5,8 posto. Glavni negativni rizici proizlaze iz relativno niske stope procijepljenosti stanovništva, koja bi mogla dovesti do strožijih mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i odgode sanacije štete nakon potresa. Od rujna 2013. za vrijeme vlade Zorana Milanovića, investicijski rejting RH počeo je padati, no naša politika je taj trend preokrenula, pojasnio je Miro Totgergeli te dodao kako će za vrijeme sadašnje Vlade RH biti realizirana četiri važna strateška projekta.

Naime, riječ je o spajanju državnog teritorija Pelješkim mostom, ulazak u Schengenski prostor 2022. godine čime Hrvatska štiti i jača vanjske granice, zatim uvođenje eura u siječnju 2023. godine i nabava 12 rafala kako bi Hrvatska zaokružila Tuđmanovu doktrinu. 

Župan Marko Marušić zadovoljan je pozitivnim prikazima za Hrvatsku, koji će u svakom slučaju pozitivno utjecati i na prostor Bjelovarsko – bilogorske županije, kao i njeno stanovništvo. 

2021 11 15 hdz 8
Marko Marušić (HDZ) – župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Svi podaci upućuju da smo na dobrom putu oporavka i daljnjeg razvoja u 2022. godini. Također, jako je važno da smo zadržali povjerenje međunarodnih institucija. Ukupni učinak turističke sezone dobit ćemo na kraju 2021. Dinamika oporavka ovisi o dva ključna elementa, procijepljenosti stanovništva i kvalitetnim ekonomskim politikama usmjerenima na podizanje konkurentnosti gospodarstva. Ulazak Hrvatske u euro područje s prvim danom 2023. godine potvrđuje da će naša zemlja, unatoč suočavanju s najdubljom ekonomskom krizom ispuniti sve potrebne kriterije. Sve ove projekcije nas ohrabruju da nastavimo s našim naporima i da dosadašnji fokus na mjere kriznog menadžmenta i očuvanja radnih mjesta preusmjerimo prema promicanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta. Samo Vlada RH koja može osigurati stabilan rast gospodarstva i može pomoći Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. U samom početku COVID krize, vlast je reagirala ne samo u cilju zdravstvene zaštite pučanstva, već i našeg gospodarstva. Sve to do danas stajalo nas je 40 milijardi kuna. Očuvano je 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, pomoć je primilo 120 tisuća poduzeća, poslodavcima je isplaćeno 12,4 milijardi kuna za plaće njihovih radnika. Da nije bilo ove pandemije, Hrvatska bi nastavila bilježiti proračunski suficit, a već 2023. javni dug bi spustila ispod 60 posto BDP-a. Što se tiče cijepljenja, Hrvatska će danas prijeći 60 posto cijepljenog odraslog građanstva barem prvom dozom te 50 posto cijepljenje cjelokupne populacije. Procijepljenost je također povezana s ekonomijom i financijama. Respektiramo sve one koji su odgovorni i koji su se odlučili cijepiti. One koji još nisu primili cjepivo, pozivam da to učine ili da se redovito, odgovorno testiraju. Cijepljenje nam pomaže da budemo zdraviji i zaštićeniji od virusa, da se u Hrvatskoj radi, ide na fakultet i u školu. Oni koji ne vjeruju u koronu ili smatraju da nije toliko opasna, vjerujem da bi nakon samo nekoliko minuta pogleda na borbu pacijenata u bolnicama promijenili mišljenje, kazao je bjelovarsko – bilogorski župan. 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.