Crosst.hr

TERME BJELOVAR – Gradski vijećnici jednoglasno prihvatili odluku o izgradnji bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu

2021 01 28 213344

U četvrtak 28. siječnja održana je tematska 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara. Zbog epidemije, sjednica je i ovaj put održana putem videokonferencije te su na njoj sudjelovala 22 vijećnika, od njih ukupno 25. Predmet sjednice bilo je utvrđivanje prijedloga odluke o gradnji bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu pod nazivom „Terme Bjelovar“.

Procijenjena vrijednost ukupne investicije prema podatku iz Studije prethodne isplativosti turističkog kompleksa budućih Termi Bjelovar koju je izradio „Horwath i Horwath Consulting Zagreb d.o.o.“, zatim procjeni izrađenoj od voditelja projekta koji upravlja projektom gradnje Krunoslava Komesara iz Gark – Konzaltinga d.o.o. Zagreb te prema idejnom projektu iznosit će oko 250 milijuna kuna s PDV-om. Ukupna vrijednost investicije uključuje trošak kupnje zemljišta, građenja objekta, građenja ostalih vanjskih sadržaja, opremanja objekta, obnovljivih izvora energije, ishođenja građevinske dozvole, inženjerskih usluga, infrastrukture te pre – opening i radni kapital.

Grad Bjelovar će iz proračunskih sredstava financirati troškove do prijave projekta na natječaj za dobivanje sredstava iz EU Fonda za oporavak i otpornost. To su izrada glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole, izvedbenog projekta, troškovnika, projekta opremanja interijera, upravljanja projektom gradnje u fazi izrade glavnog projekta, ostalih projekata, studija, elaborata, podloga i slično. Procijenjeni trošak za Grad Bjelovar iz siječnja 2021.godine iznosi oko 9,35 milijuna kuna s PDV-om, koji je sadržan u ukupnoj vrijednosti investicije i prihvatljiv je pod uvjetom odobrenja financiranja. Ukoliko bi odobreno sufinanciranje bilo manje od sto posto, Gradsko vijeće Grada Bjelovara će odlučivati o nastavku investicije.

Podsjećamo, prve aktivnosti istraživanja geotermalnih potencijala započete su u kolovozu 2017. godine. Bušotina je dubine 505 metara, a potvrđena temperatura vode je 31°C pri protoku od osam litara u sekundi. Voda je dobrih karakteristika i pogodna je za bazene uz odgovarajući tretman što su i potvrdile analize. Osim ove bušotine,  moguća je izvedba i dodatne duboke bušotine. Do sada je Grad Bjelovar u geotermalne bušotine uložio 5,5 milijuna kuna.

Zamišljeno je da se Terme Bjelovar nalaze na površini od 3,58 hektara. Riječ je o vrlo kompleksnoj građevini koja bi pružala mnoge sadržaje, plus olimpijski bazen. Bitno je naglasiti da govorimo o zelenom, samoodrživom projektu. Raspisivanje natječaja očekujemo u srpnju ili kolovozu ove godine i cilj nam je ostvariti stopostotno financiranje putem EU fonda, kratko je istaknula Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara.

Vijećnicima su idejni projekt prezentirali arhitekt Zoran Balog, dok je konzultant Siniša Topalović iz „Horwath i Horwath Consulting“ bio zadužen za prezentaciju Studije prethodne isplativosti turističkog kompleksa budućih Termi Bjelovar koja dokazuje isplativost projekta.

Tržišne i financijske projekcije  profitabilnosti  projekta  izrađene  su temeljem  odobrenog prezentiranog razvojnog koncepta prema studiji ,.Analiza projektnog  područja  i prijedlog koncepta najbolje uporabe ugostiteljsko – turističke  zone „Veliko Korenovo“ s fokusom na zatvorene bazene. Napravljene su zasebne projekcije prihoda za svaki operativni odjel na godišnjoj razini kao i projekcije profitabilnosti te ocjena isplativosti projekta u cjelini za period poslovanja. Poslovni rezultati su prikazani sukladno međunarodnom  standardu praćenja poslovanja kojima se prihodi  i troškovi prikazuju prema mjestu njihovog nastajanja čime je moguće identificirati profitabilnost na razini operativnih Tržišne i  financijske projekcije poslovanja ne uzimaju u obzir izvanredne tržišne okolnosti koje mogu prouzročiti promjene u ponudi i potražnji te rezultirati neočekivanim prihodima ili rashodima. Sve se financijske projekcije temelje se na postojećim makroekonomskim uvjetima u Hrvatskoj, rekao je Topalović.

U projekcijama  financijske profitabilnosti  korišteni su standardni operativne učinkovitosti termalnih kompleksa sličnog profila te „benchmark“ podatke za slične termalne komplekse na području kontinentalne Hrvatske. Pretpostavke, korištene u financijskim projekcijama poslovanja, su sljedeće. Termalnim kompleksom će upravljati tvrtka osnovana od strane Grada Bjelovara isključivo zadužena za upravljanje termalnim  kompleksom, tvrtka  će osigurati profesionalno upravljanje, pravovremeno otvaranje i što kraći period uhodavanja termalnog kompleksa u poslovanje. Inicijalne marketinške aktivnosti trebale bi početi barem šest mjeseci prije službenog otvaranja kompleksa, uz uvjet prethodne postavljene marketinške strategije i tematizacije kompleksa. Sukladno uobičajenim standardima pretpostavlja se razdoblje uvođenja projekta na tržište od dvije godine, dok se treća godina poslovanja može smatrati stabiliziranom poslovnom godinom, odnosno početkom razdoblja stabiliziranog poslovanja. Polazna pretpostavka je da će unutarnji sadržaji termalnog kompleksa imati cjelogodišnje poslovanje, dok  će vanjski bazeni raditi  od svibnja do  listopada, ovisno  o povoljnim vremenskim prilikama s obzirom da vanjski bazeni nisu grijani. Sukladno tome, projicirana je iskorištenost kapaciteta, broj zaposlenih, ostali prihodi i troškovi.  

Smatramo da će ovaj konceptualno zaokruženi proizvod na tržištu, s jakom marketinškom pričom, postići brojku od barem 160 tisuća posjetitelja u prvoj godini poslovanja, dok je godišnji očekivani broj 210 tisuća posjetitelja godišnje, odnosno prosječno 575 posjetitelja dnevno. Termalni kompleksi ovog tipa svoj tržišni proboj i snažno povećanje potražnje doživljavaju tijekom tri godine poslovanja, dok je u kasnijem poslovanju potrebno dodavati sadržaje kojima bi se održala zainteresiranost posjetitelja, odnosno postigao rast potražnje. Prosječno ostvarene cijene ulaznica za rekreacijski dio termalnog kompleksa, odnosno unutarnje i vanjske bazene su projicirane na 6 eura u prvoj godini do 7 eura u stabiliziranom razdoblju. Rekreacijski dio termalnog kompleksa generirat će oko 55 posto ukupnih prihoda, dok će olimpijski bazen generirati prihod  iz dva izvora, najam bazena od strane klubova vodenih sportova te najam bazena za korištenje zbog različitih plivačkih natjecanja, pojasnio je Topalović.

Najam olimpijskog bazena po danu projiciran je na 2 400 eura, što je standardna cijena najma bazena za takva natjecanja. Drugi izvor prihoda olimpijskog bazena bio bi od strane zakupa bazena od različitih klubova vodenih sportova. S obzirom  da je trenutno broj takvih klubova zbog nedostatka sličnih sadržaja limitiran, u prvim godinama planiran je minimalan prihod i rast, sukladno rastu interesa lokalnog stanovništva i otvaranja novih klubova. Sadržaj unutar  termalnog  kompleksa  je gotovo  u  cijelosti  javnog karaktera, odnosno planiran kako bi pružio aktivnosti dodatne vrijednosti za građanstvo grada Bjelovara i njegove okolice.

U sklopu projekta planiran je jedan restoran sa 290 sjedećih mjesta koji bi opsluživao unutarnji i vanjski bazenski kompleks. S obzirom na nepostojeću sličnu infrastrukturu u radijusu od jednog kilometra te činjenicu da se radi o termalnom kompleksu iz kojeg korisnik neće izlaziti van za konzumiranje hrane i pića, realno je očekivati projicirane Prihod od najma ostvarivat će se na temelju najma trgovačkih prostora, svijeta sauna, prostora za teretanu te ostalih prostora. Pored osnovnih vrsta prihoda izračunati su dodatni prihodi ostalih usluga kao što su ulaznice za adrenalinski park i park motoričkih sposobnosti, najam sportskih terena, najam restorana za proslave rođendana, drugi eventi, programi i slično. Režije termalne vode, sanitarne vode, vode za piće, zagrijavanja, dogrijavanja, plina, struje, naknade za zahvaćanje vode projicirani su na 400 tisuća eura godišnje, kaže Siniša Topalović.

Na samom kraju 31. sjednice Gradskog vijeća, bjelovarski su vijećnici jednoglasno prihvatili Odluku o izgradnji bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu, nakon čega se vijećnicima obratio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te im zahvalio na ukazanom povjerenju.

 

Želio bih posebno zahvaliti našem pročelniku Ivici Markovinoviću, koji mi je prije tri godine došao u ured i predstavio cijelu ovu priču. Ivica danas nažalost nije s nama zbog bolesti. Držimo mu fige za oporavak i želimo da nam se što prije vrati. Teško je bilo ovakav projekt postaviti na čvrste temelje, no okupili smo izuzetno jaku ekipu sa dugogodišnjim iskustvom i ogromnim znanjem. Hrvatska je za slijedeće sedmogodišnje razdoblje dobila na raspolaganje dvije milijarde eura. Europska unija želi da se čim prije oporavi, ne samo Hrvatska, već ukupno gospodarstvo cijele EU. Obavili smo cijeli niz sastanaka, dogovora, konzultacija u Ministarstvu turizma, ali i drugim resorima, kao što je primjerice Hrvatski vaterpolski savez RH. Međutim, najbolju suradnju vidimo sa Plivačkim savezom, čiji je predsjednik vrlo, vrlo zainteresiran za Terme Bjelovar, suradnju i razvoj cijele ove priče, uz uvjet da se odlučimo za izgradnju plivačkog, olimpijskog bazena. Ukoliko ovaj projekt zaživi, Bjelovar ćemo prijaviti za domaćina Međunarodnog europskog juniorskog prvenstva u plivanju. Terme Bjelovar su iznimno funkcionalan i energetski učinkovit projekt. Želimo dati doprinos razvoju turizma u Bjelovaru i na području cijele Bjelovarsko – bilogorske županije. Sugrađanima ćemo na ovaj način pružiti jedan nadstandard kakav drugi gradovi sigurno neće imati. Već slijedeći tjedan raspisujemo javni tender za projektiranje. Uvijek postoji mogućnost da projekt ne prođe, no s obzirom na njegovu kvalitetu, vrijednost i značenje, mislim da smo trenutno po tome jedinstveni u RH. Ne vidim razloga zašto Bjelovar ne bi dobio priliku za izgradnju vlastitih termi, koje su od velikog značaja, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

 • 2021-01-28_213212
 • 2021-01-28_213403
 • 2021-01-28_213314
 • 2021-01-28_213344

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.