26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Tatjana Somer, učiteljica I. osnovne škole boravila u Litvi u sklopu projekta eTwinning mobilnost

kolaž Litva

Učiteljica geografije iz I. osnovne škole Bjelovar, Tatjana Somer, boravila je u glavnome gradu Litve, Vilniusu, na multilateralnom seminaru s temom: Integracija igara u kurikulum.

Učiteljica geografije iz I. osnovne škole Bjelovar, Tatjana Somer, boravila je u glavnome gradu Litve, Vilniusu, na multilateralnom seminaru s temom: Integracija igara u kurikulum. Aktivnosti seminara bile su financirane u okviru programa Erasmus+ od strane Europske unije, putem Agencije za mobilnost i programe EU. Ciljna skupina seminara bili su učitelji i nastavnici iz različitih europskih zemalja, koji poučavaju učenike u dobi od 12 do 18 godina i koji su korisnici eTwinninga, ali bez iskustva u eTwinning projektima. Svrha seminara bila je potaknuti ih na suradnju kroz eTwinning portal koristeći igrifikaciju. Igrifikacija je koncept korištenja elemenata, mehanizama i dizajna igara radi angažiranosti i povećanja motivacije radi ostvarenja ciljeva. Koncept se koristi u različitim područjima ljudskog djelovanja, a sve veći značaj ima i u obrazovanju.

Šezdesetak sudionika iz 11 europskih zemalja tijekom tri dana sudjelovalo je u šest radionica koje su se bavile uključivanjem IKT-a u nastavni proces, mogućnostima korištenja mobilnih uređaja u nastavi, primjerima igara te načinima korištenja eTwinning portala u svrhu suradnje učitelja i učenika iz različitih zemalja. Tijekom seminara sudionici su grupirani prema interesima te su kroz radionice osmislili projekte koje će provoditi sa svojim učenicima u sljedećoj školskoj godini. Učiteljica Tatjana Somer s kolegama iz Litve, Austrije, Poljske i Mađarske osmislila je projekt naziva „Moje omiljeno piće“ u sklopu ideje naziva P3N (planetary product pathfinder network).

Cilj projekta je otkriti priču iza proizvoda koje svakodnevno koristimo, prehrambenih artikala ili elektroničkih uređaja, tako da se učenicima približi ideja otkuda sastojci proizvoda dolaze, analizirajući sirovinu koja se koristi, njeno porijeklo, korake proizvodnje, transport, kao i okolišni i zdravstveni utjecaj koje njegovo korištenje ima na pojedinca, lokalnu zajednicu i planet općenito. Cilj je postići i razumijevanje složenosti današnje industrijske proizvodnje, osvješćivanje utjecaja korištenja različitih proizvoda na okoliš te istraživanje svakog pojedinog koraka proizvodnje, uključujući geografski, tehnološki i etički aspekt.

Osim rada na projektima sudionici su imali priliku razgledati Vilnius uz pratnju lokalnog vodiča te prisustvovati tradicionalnoj litavskoj večeri. Uz nova saznanja o korištenju i mogućnostima igrifikacije u nastavi, sudionici su ostvarili kontakte s europskim kolegama koji će učiteljima i njihovim učenicima zasigurno uvelike koristiti.

Znanja i iskustva te kompetencije stečene na seminaru koristit ćemo već iduće školske godine u I. osnovnoj školi Bjelovar, s obzirom da učiteljice Tatjana Somer i Helena Gustović Ljubić sudjeluju u CARNet-ovom projektu ATS2020, odnosno „Vrednovanje generičkih vještina“ kroz koji će se izvršiti eksperimentalna provedba modela poučavanja i vrednovanja generičkih kompetencija kroz istraživački eksperiment. Tijekom provedbe projekta nastavne metode i aktivnosti bit će koncentrirane na razvijanje informacijske i digitalne pismenosti te razvijanju kreativnosti, inovativnosti i jačanju komunikacije i suradnje među učenicima u čijem će ostvarenju zasigurno pridonijeti iskustva sa litavskog seminara.

Slične objave