Crosst.hr

Talijanska tvrtka Ortoflor predstavila se na Bjelovarskom sajmu sa inovativnim priključkom

2016 09 SENKASAJAM1 3

Inovativni priključak za pripremu gredica za sadnju povrća, jagoda, a uz dodatne priključke može istodobno polagati i foliju

Talijanska tvrtka Ortoflor na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu predstavila je nagrađeni inovativni priključak za pripremu gredica bilo koje veličine. Riječ je o uređaju širokom oko dva metra (što je osnovni model) a može biti i nekoliko metara, koji u jednom potezu radi uzdignute gredice za sadnju povrća, jagoda, a uz dodatne priključke može istodobno polagati i foliju. Uređaj se proizvodi u raznim veličinama kako bi bio prihvatljiv za pripremu gredica u plastenicima, kao i na velikim površinama na otvorenom prostoru. Priključak obrađuje zemlju i oblikuje uzdignutu gredicu koja sa svake strane ima mali jarak za odvodnju suvišne vode kako usjevi ne bi ”plivali” i trunili ako je previše oborina. Također uz dodatne priključke navedeni priključak može odvajati kamenčiće koje smješta ispod gredice kao drenažu, dok sitnije čestice stavlja na vrh. Uređaj se može naručiti i sa dodatkom koji istovremeno dok obrađuje tlo i pravi gredicu na vrh gredice polaže foliju za sađenje jagoda ili nečeg drugog. Tako da nije potrebno nekoliko puta prolaziti gredicu. Moguće je također naručiti veliki ili mali sustav, obzirom na raspoloživ prostor i potrebe gospodarstva.

Može se reći da ovaj priključak kojeg vuče traktor od šezdesetak ili više konjskih snaga znatno štedi vrijeme uzgajivačima povrća ili jagoda, te sličnih kultura koje se uzgajaju na gredicama ili pod folijom.

Na sajmu je Ortoflor bio izložen na ulazu u halu broj osam, a inovacija je dobila medalju na svjetskom sajmu inovacija. Osim izloženog primjerka malog priključka pogodnog za obradu vrtova ili plastenika, na štandu Ortoflora imali su i odlične edukativne filmiće u kojima je prikazan rad većih i manjih modela i njihova efikasnost. Kao što su svojedobno jednostavni berači kukuruza prerasli u kombajne, te tako zamijenili rad mnogobrojnih ljudskih ruku, tako će jednog dana ova zanimljiva inovacija olakšati i ubrzati izradu gredica u proizvodnji povrća.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.