03. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Svim učenicima s teškoćama u razvoju u BBŽ osigurani asistenti u nastavi

Damir Bajs: Posljednjih godina zauzeli smo stav da nijedno dijete ne može biti bez pomoćnika u nastavi i to ćemo nastaviti održavati

„Uz potporu sve je moguće – faza II“ naziv je europskog projekta vrijednog 1.933.519,96 kuna u sklopu kojeg je za 39 učenika osnovnih i srednjih škola osigurano 37 asistenata u nastavi. Ostvarenjem većeg dijela sredstava na natječaju Europskog socijalnog fonda, učenici s teškoćama u razvoju imaju rehabilitacijsku i stručnu pomoć za lakše savladavanje prepreka u obrazovanju. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije župan Damir Bajs je sa suradnicima, partnerima u projektu, te učenicima i njihovim asistentima izvijestio javnost o dosadašnjim iskustvima u projektu.

Kroz dva projekta omogućili smo da 48 učenika naše županije ima svoje pomoćnike u nastavi, točnije njih 46. Jedan od tih projekata je „Mladi za mlade – pomagači u nastavi“, a o drugom projektu govorimo danas. To je projekt „Uz potporu sve je moguće – faza II“. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 2 milijuna kuna, od čega ko 100.000 kuna osigurava sama Županija. Posebice skrbimo da škole budu prilagođene učenicima koji imaju posebne potrebe. Pritom mislimo na prilaze školi, odgovarajuće sanitarne čvorove, i bilo što drugo potrebno kako bi učenici mogli neometano pohađati nastavu. Osobno sam obišao škole kako bih vidio program na djelu i što on znači za asistente a što za učenike. Uvidio sam da asistenti ovaj rad više gledaju kao poziv, stvaraju prijateljske odnose s djecom i često i nakon nastave provode više vremena s njima. S druge strane, roditeljima je to nezamjenjiva pomoć. Stoga smo posljednjih godina zauzeli stav da nijedno dijete ne može biti bez pomoćnika u nastavi i to ćemo nastaviti održavati – rekao je župan Bajs.

Tiskovna konferencija je ujedno bila i prigoda da župan Damir Bajs učenicima i asistentima uruči prigodne poklone. Također je najavio i organizirani izlet za sve učenike i njihove asistente vezane uz ovaj program.
– Zahvaljujem svima koji su u projektu sudjelovali i koji su ga pripremili. Zahvaljujem i ravnateljima jer bez njih to ne bi bilo moguće. U zajedničkom partnerskom odnosu napravili smo velike stvari – dodao je župan Bajs.

Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića jedna je od škola s najvećim brojem zaposlenih asistenata u nastavi. Od ukupno deset asistenata, petero ih je zaposleno preko projekta „Uz potporu sve je moguće – faza II“.
Ovakav oblik podrške pozitivno je djelovao na razvoj i napredovanje naših učenika, olakšan je rad u razrednim odjelima, a zajednički rad učitelja, stručnih suradnika i pomoćnika pridonio je kvalitetnijoj realizaciji nastavnih sati, ali i svih ostalih odgojno-obrazovnih sadržaja. Izuzetno smo zadovoljni naših asistentima i njihov rad je pohvaljen na svakom Učiteljskom vijeću. Najvažnije je pak napomenuti kako su naši učenici sretni, i uz ovakav način rada oni su postali uspješniji, kreativniji, i danas imaju puno više samopoštovanja i samopouzdanja. Tu je također i zadovoljstvo roditelja. Zbog svega toga, želim zahvaliti županu i Županiji što su prepoznali ovu problematiku. Nadamo se da će se uz njihovu podršku ovaj projekt i nastaviti – rekla je ravnateljica Osnovne škole Ivan Nepomuk Jemeršić Snježana Šeliš.

Ante Kozić jedan je od učenika kojem je kroz program osiguran asistent u nastavi. Ante pohađa 3. razred Osnovne škole Rovišće, a njegova asistentica Maja Cerović istaknula je kako u dvije godine rada s njim vidi napredak u njegovom obrazovanju. Kao asistentica radi već četiri godine.

Brinula sam na početku kako će me prihvatiti učitelji i cijeli kolektiv, kakvu ću suradnju imati s djecom i roditeljima, ali cijeli ovaj proces divno protječe. Učitelji zapravo koliko god bi željeli ne mogu dovoljno pažnje posvetiti djeci s poteškoćama u razvoju i tu sam imala prilike uvidjeti koliko je naš rad doista bitan i koliko pozitivno utječe na djecu. S Antom radim već dvije godine, on prati redovni program a što ne može ja radim dodatno s njim. Lijepo se uklopio u razred i razlike među djecom se ne vide, a suradnja s Antom i njegovim roditeljima vodi nas prema napretku – napomenula je Maja Cerović.

Pozitivnu povratnu informaciju i riječi zahvale vodstvu županije i organizatorima projekta uputila je i majka Ante Kozića, sa željom i nadom da se od projekta ne odustaje jer je, kako kaže, pomoć koju na ovaj način primaju nezamjenjiva.

Povezani članci

newsend_hgk