Crosst.hr

Svim učenicima s teškoćama u razvoju osigurani asistenti u nastavi u BBŽ

2016 11 bbz 2111

Osim druženja na prijemu, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je i poklone za učenike i asistente, ali i zajedničko druženje na ručku koji je organiziran povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hotelu Central

Bjelovarsko-bilogorska županija uspješno je kandidirala projekt „Uz potporu sve je moguće faza II“ kojim je osigurano 37 pomoćnika u nastavi za 39 učenika s teškoćama u razvoju u 12 osnovnih i 6 srednjih škola. Za navedeni projekt dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.836.843,95 kuna, dok Županija sufinancira sa 96.676,01 kuna. No, kako projektom „Uz potporu sve je moguće faza II“ nisu bili obuhvaćeni svi učenici s teškoćama u razvoju, Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osigurala je dodatnih devet asistenata za devet učenika. Time su osigurani pomoćnici u nastavi za sve učenike s teškoćama u razvoju s područja naše županije. Riječ je o 48 učenika koji su dobili svoje asistente kroz ova dva projekta.

Povodom toga, ali i povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, župan Damir Bajs sa suradnicima organizirao je prijem za učenike s teškoćama u razvoju i njihove asistente. Prijem je održan u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje se župan upoznao s učenicima i njihovim asistentima.

U svom govoru, župan je istaknuo da mu je posebno drago što je ovaj susret upriličen na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a posebno kada je riječ o našim malim sugrađanima kojima je potrebna pomoć zajednice.
– To su naša djeca koja trebaju pomoć u školi, ali i kasnije u životu. Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala sredstva za asistente koji će pomoći i raditi s našim učenicima s teškoćama u razvoju. To smo učinili kroz dva koraka. Prvi je bio temeljem natječaja koji je raspisan početkom ove godine, a kasnije smo uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar osigurali sredstva za još devet asistenata. To zapravo znači, da su sva djeca dobila asistente u nastavi, ako ne u prvom natječaju, onda je to riješeno s drugim. Cijeli program težak je preko 2 milijuna kuna, i ono što je nama bilo najvažnije da nijedno dijete ne ostane bez asistenta i neovisno o tome kako ćemo to riješiti. Bjelovarsko-bilogorska županija je uspjela u tome i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tim programima da dobijemo ta sredstva. Sada je taj problem riješen, ali je Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila da pokloni još nešto najmlađima. Sukladno dogovoru sa ravnateljstvima škola, Županija će osigurati jedan izlet za sve učenike i asistente u nastavi. To je samo još jedan mali poklon prema vama povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i nadam se da će većina vas moći biti na tom izletu, rekao je župan Damir Bajs i još jedanput dodao da će uvijek raditi na tome da učenicima budu osigurani asistenti u nastavi.

Osim druženja na prijemu, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je i poklone za učenike i asistente, ali i zajedničko druženje na ručku koji je organiziran povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hotelu Central.

Na prijemu su uz učenike i asistente prisustvovali i ravnatelji škola, pa je tako ravnateljica Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića iz Grubišnog Polja, Snježana Šeliš istaknula da je teško posvetiti se djeci u razredu ako imate dijete s poteškoćama u razvoju.
– Ako nemate pomoćnika, onda je posao učitelja vrlo otežan. Drago mi je da smo dobili devet asistenata, ne samo nama u školi već i za naš mali grad Grubišno Polje, jer to znači da je devet mladih ljudi dobilo posao. Zahvaljujem vam na pomoći i podršci i stoga vam moram reći u ime svih ravnatelja i asistenata da ste nam zaista desna ruka i pratite nas i u buduće.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Dario Kolarić asisten u nastavi, točnije podrška i pomoć malom Janu Prenosilu.
– Sretan sam što radim, a posebno sretan što imam lijep posao koji me čini zadovoljnim. Radim s malim Janom i odlično se slažemo i siguran sam da će tako biti i u budućnosti.
Dok je Dario pričao, Jan je gledao i on je htio nešto reći. Stao je ispred mikrofona i svojim nježnim glasićem je rekao: Ja sam Jan Prenosil i idem u 3a razred. Volim školu i učitelje i imam sve pohvale.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.