Crosst.hr

Svijetle pruge – sklapale i brakove

2016 04 svpruge 3

Svijetle pruge su jedina galerija na otvorenom, ali je u kontinentalnom dijelu i teže je doći do sredstava za obnovu

Petak 27. svibnja je protekao radno za predstavnike Bjelovarsko-bilogorske županijske vlasti. Zamjenica župana Đurđic Ištef Benšić posjetila je Općinu Veliko Trojstvo i obišla galeriju skupltura na otvorenom „Svijetle pruge“, u pratnji načelnika općine Ivana Kovačića, upravitelja Šumarije Bjelovar dipl.ing.šum. Ivana Cuga, te akademskog kipara prof. Slavomira Drinkovića.

„Svijetle pruge“ nastale su održavanjem istoimene terenske nastave studenata Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Zagreb od 2002. do 2009. godine. Upravo je u tijeku još jedno održavanje takve terenske nastave, te će „Svijetle pruge“ uskoro biti bogatije za nekoliko novih drvenih skulptura.
– Zadovoljstvo je na ovaj način vidjeti i drvnu masu koja osim svoje ekonomske i sirovinske vrijednosti dobiva i onu umjetničku. Tradicija šumarstva u našoj županiji je duga, a na ovaj način se ona još i oplemenjuje – rekla je Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana BBŽ.

Projekt galerije na otvorenom nastao je suradnjom Akademije likovnih znanosti Zagreb, Hrvatskih šuma, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Veliko Trojstvo, a svoje zadovoljstvo tom suradnjom naglasio je akademski kipar na Akademiji likovnih umjetnosti izv.prof. Slavomir Drinković. – Ovo je četrnaesta po redu terenska nastava, i vjerujem da smo napravili sjajnu kolekciju suvremene skulpture na kojoj su radili studenti, ali i neki profesori, te poznati gosti poput Ivana Kožarića. Divna su iskustva ovdje nastajala, prijateljstva, pa čak i brakovi! Što se tiče samih skulptura, one nisu trajne skulpture, tako da ih je dio već oštećen, međutim nadam se da ćemo pokrenuti i projekt njihove obnove. Što se tiče novih skupltura, one su pri završetku i mjesta za njih su već predviđena, tako da se nadamo da ćemo ove godine terensku nastavu završiti rekordno u osam dana i da je pred nama narednih dana montiranje – dodao je Slavomir Drinković.

Načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić napomenuo je kako je ovakvo događanje od velike važnosti za općinu. Ovo je jedina galerija na otvorenom ovakvog tipa u Hrvatskoj i time ima veliku važnost i za našu općinu, počevši od turističkog značaja, pa nadalje. Međutim, zbog same činjenice što je galerija udaljena od turističkih središta na obali i od Zagreba, automatski je teže doći do inicijalnih novaca, pa tako i do novca za obnovu postojećih skulptura – istaknuo je načelnik Kovačić, te dodao kao je potrebno puno truda i vremena da bi se još i uz popratne projekte „Svijetlim prugama“ dalo više važnosti.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.