Crosst.hr

Svečano otvorena novoasfaltirana cesta u Staroj Diklenici

2016 11 maticadiklenica 159

Riječ je o makadamskoj cesti koja je sada presvučena novim slojem asfalta u duljini od 1075 metara, čija je vrijednost radova bila 940.000,00 kuna

U srijedu, 9. studenog, rezanjem vrpce svečano je otvorena novoasfaltirana cesta u Staroj Diklenici, u Općini Kapela. Riječ je o makadamskoj cesti koja je sada presvučena novim slojem asfalta u duljini od 1075 metara, čija je vrijednost radova bila 940.000,00 kuna. Investitor radova bila je Županijska uprava za ceste, i na zadovoljstvo prvenstveno mještana Stare Diklenice obnovljenja prometnica puštena je u promet.

Asfaltaranu dionicu svečano je otvorio župan Damir Bajs i načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec. Oni su, osim rezanja vrpce uz asfaltiranu cestu posadili i dva mlada stabla kao novi početak kvalitetnijeg života na selu.

Da će život mještana biti kvalitetniji potvrdio je i Zdenko Kržak, predsjednik Mjesnog odbora Stare Diklenice.
– Naime, život uz makadamsku cestu bio je težak i neizdrživ. Posebno u ljetnim mjesecima kada se stvarala velika prašina i zimskim kada se od vode i bljuzge teško hodalo, a kamoli prometovalo. Čekali smo ovu cestu već desetljećima i sada je konačno imamo zahvaljujući Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu te našem načelniku Danijelu Kovačecu.

Koliko je važna novoasfaltirana cesta u Staroj Diklenici, rekao je i načelnik Danijel Kovačec, istaknuvši da je cesta bila jako potrebna.
– Napominjem da je ovo jedino selo iz kojih se ljudi ne iseljavju kao što je to u drugim mjestima. Sada je tu i cesta, koja će sigurno povećati broj mještana, rekao je Kovačec i dodao da je ovo zadnja županijska prometnica koja nije bila asfaltirana, a sada ostaju dionice koje spajaju sela.

Načelnik je također zahvalio Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Županijskoj upravi za ceste što su prepoznali problem Općine Kapela kao najraspotranjenije općine u županiji.
– Nadam se da ćemo iduće godine nastaviti sa asfaltiranjem cesta u općini prema modelu 50:50 kako bi našim mještanima omogućili bolji prolaz i kvalitetniji život na selu.

Koliko je važno da sela budu spojena asfaltom, Kovačec je istaknuo i suradnju Općine s mještanima Kobasičara, Visova te ostalih sela koja se spajaju, vezano za prijavu na Javni poziv 50:50.
– Zahvaljujem se svim mještanima koji su skupili sredstva, oko 100 tisuća kuna, to je deset posto od vrijednosti, i puno će značiti, naglasio je načelnik.

Nakon otvaranja novoasfaltirane prometnice u Staroj Diklenici i nastavku asfaltiranja ostalih županijskih prometnica, župan Damir Bajs je rekao da Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije njena Županijska uprava za ceste nastavlja s obnovom i modernizacijom prometnica na području županije.
– Dok na pojedinim dionicima cesta ovih dana traju radovi, druge su završene i puštene u promet, poput ove dionice u Staroj Diklenici na području općine Kapela. Riječ je o dionici donedavno makadamske ceste koja je sada presvučena novim slojem asfalta u duljini od 1075 metara, a vrijednost radova bila je 940.000,00 kuna. Naime, život mještana uz makadamsku cestu bio je zaista težak i neizdrživ, posebice ljeti kada je velika prašina, a zimi opet velika voda i bljuzga, rekao je župan i dodao da je ovo zadnja makadamska županijska cesta koja prolazi kroz naseljeno područje u općini Kapela, a sada svaki stanovnik ove općine ispred svoje kuće ima asfalt.

Župan je također rekao da se u ovogodišnjem planu i programu obnova prometnica Županijske uprave za ceste našlo niz dionica na području Zrinskog Topolovca, Nove Rače, Ivanske, Kapele i Čazme u čiju se obnovu ulože oko deset milijuna kuna.
– Od iduće godine radovi se nastavljaju u partnerskom odnosu Bjelovarsko-bilogorske županije sa svojim općinama i gradovima po modelu pola – pola i to onaj dio prometnica za koje lokalne samouprave smatraju najbitnijim za obnovu. U tom smislu Županijska uprava za ceste raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave vezan uz iskazivanje interesa za obnovu prometnica na njihovom području. U skladu s tim i dalje traju dogovori o daljnjem planu i programu modernizacije prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016. godinu, kazao je Bajs i naglasio da je nakon četiri godine učinjen preokret u cestogradnji naše županije, a sve u cilju podizanja standarda naših građana.
Autor: Branka Sobodić

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.