03. ožujka 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Svečano obilježena 26. obljetnica postojanja 1. Hrvatskog redarstvenika

Kao istinski hrvatski branitelji, Prvi hrvatski redarstvenici dali su neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U Bjelovaru, 4. kolovoza, 2016. svečano je obilježena 26. obljetnica 1. Hrvatskog redarstvenika.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca u spomen poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika, kod spomen obilježje ispred Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske i kod Spomen obilježja na Barutani.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, održana je Svečana akademija u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru na kojoj je prisustvovao veliki broj pripadnika 1. hrvatskog redarstvenika na čelu s predsjednikom Zdravkom Lončar i domaćinom, predsjednikom podružnice Bjelovar Zdenkom Radićem.

Svečanom obilježavanju nazočila je Finka Vrdoljak, majka pokojnog Tihomira Vrdoljaka koji je bio 1. hrvatski redarstvenik i prva žrtva iz Grada Bjelovara u Domovinskom ratu te ostala rodbina poginulih i umrlih branitelja.

26. obljetnici nazočio je i ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved, Mišo Faletar- pomoćnik ministra Ministarstva unutarnji poslova, Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara sa zamjenicom Lidijom Novosel, general u mirovini Mile Ćuk i Marko Lovrić, prvi zapovjednik PHR, Dragutin Vurnek, načelnik PU Bjelovarsko-bilogorske i zamjenik Hamdija Mašinović, Darko Matković, načelnik SOA-e Bjelovar, gospodarstvenici s područja grada Bjelovara i brojni drugi predstavnici gradova i općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga 1. Hrvatski redarstvenik osnovana je 5. kolovoza 1990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu s ukupno 1760 pripadnika. Riječ je o prvoj dragovoljačkoj, legalnoj, oružanoj postrojbi na koju se mogla osloniti novoizabrana hrvatska vlast. Puni domoljublja i samopouzdanja, ti dragovoljci, prvi hrvatski redarstvenici tada su bili spremni na žrtvu i bespogovorno služenje svom narodu. Ovi mladići postavili su temelj i začetak stvaranja današnjih Hrvatskih oružanih snaga i policije.
Njihovu spremnost, potvrdio je i predsjednik dr. Franjo Tuđman kada je nakon osnivanja Udruge, 8. kolovoza, 1990. godine izvršio smotru jedinice.

Predsjednik je tada rekao:
” Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.”

Kao istinski hrvatski branitelji, Prvi hrvatski redarstvenici dali su neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu, u kome je na oltar Domovine svoj život, uz prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, položilo još 102 Prva hrvatska redarstvenika i kao takvi, velikim su slovima upisani u hrvatsku povijest.

Danas, nakon 26 godina od osnutka, pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika okupljeni su u 19 podružnica u cijeloj Hrvatskoj.

Tko su bili Prvi hrvatski redarstvenici i Prvi hrvatski branitelji, koji su omogućili hrvatskom narodu sadašnjost i budućnost, na Svečanoj akademiji u Bjelovaru govorili su Zdenko Radić, predsjednik 1. hrvatskog redarstvenika podružnice Bjelovar, Zdravko Lončar, predsjednik krovne udruge 1. hrvatski redarstvenik, Marko Lovrić, general u mirovini i prvi zapovjednik Prvog hrvatskog redarstvenika, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, Neven Alić, zamjenik župana BBŽ, Mišo Faletar, pomoćnik ministra MUP-a, Tomo Medved, ministar branitelja i Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Nakon Svečane akademije održana je Sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Povezani članci

newsend_hgk