20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Svečano obilježena 26. obljetnica postojanja 1. Hrvatskog redarstvenika

2016 07 redarstvenik 9

Kao istinski hrvatski branitelji, Prvi hrvatski redarstvenici dali su neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu.

U Bjelovaru, 4. kolovoza, 2016. svečano je obilježena 26. obljetnica 1. Hrvatskog redarstvenika.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca u spomen poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika, kod spomen obilježje ispred Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske i kod Spomen obilježja na Barutani.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, održana je Svečana akademija u Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru na kojoj je prisustvovao veliki broj pripadnika 1. hrvatskog redarstvenika na čelu s predsjednikom Zdravkom Lončar i domaćinom, predsjednikom podružnice Bjelovar Zdenkom Radićem.

Svečanom obilježavanju nazočila je Finka Vrdoljak, majka pokojnog Tihomira Vrdoljaka koji je bio 1. hrvatski redarstvenik i prva žrtva iz Grada Bjelovara u Domovinskom ratu te ostala rodbina poginulih i umrlih branitelja.

26. obljetnici nazočio je i ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved, Mišo Faletar- pomoćnik ministra Ministarstva unutarnji poslova, Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara sa zamjenicom Lidijom Novosel, general u mirovini Mile Ćuk i Marko Lovrić, prvi zapovjednik PHR, Dragutin Vurnek, načelnik PU Bjelovarsko-bilogorske i zamjenik Hamdija Mašinović, Darko Matković, načelnik SOA-e Bjelovar, gospodarstvenici s područja grada Bjelovara i brojni drugi predstavnici gradova i općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Udruga 1. Hrvatski redarstvenik osnovana je 5. kolovoza 1990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu s ukupno 1760 pripadnika. Riječ je o prvoj dragovoljačkoj, legalnoj, oružanoj postrojbi na koju se mogla osloniti novoizabrana hrvatska vlast. Puni domoljublja i samopouzdanja, ti dragovoljci, prvi hrvatski redarstvenici tada su bili spremni na žrtvu i bespogovorno služenje svom narodu. Ovi mladići postavili su temelj i začetak stvaranja današnjih Hrvatskih oružanih snaga i policije.
Njihovu spremnost, potvrdio je i predsjednik dr. Franjo Tuđman kada je nakon osnivanja Udruge, 8. kolovoza, 1990. godine izvršio smotru jedinice.

Predsjednik je tada rekao:
” Vi morate biti predstavnici nove demokratske suverene vlasti Hrvatske i zadobiti povjerenje ljudi. Morate biti odlučni i odrješiti, nepomirljivi, ali krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojega čuvara, kao svoga predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima, i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.”

Kao istinski hrvatski branitelji, Prvi hrvatski redarstvenici dali su neizmjeran doprinos velikoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu, u kome je na oltar Domovine svoj život, uz prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, položilo još 102 Prva hrvatska redarstvenika i kao takvi, velikim su slovima upisani u hrvatsku povijest.

Danas, nakon 26 godina od osnutka, pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika okupljeni su u 19 podružnica u cijeloj Hrvatskoj.

Tko su bili Prvi hrvatski redarstvenici i Prvi hrvatski branitelji, koji su omogućili hrvatskom narodu sadašnjost i budućnost, na Svečanoj akademiji u Bjelovaru govorili su Zdenko Radić, predsjednik 1. hrvatskog redarstvenika podružnice Bjelovar, Zdravko Lončar, predsjednik krovne udruge 1. hrvatski redarstvenik, Marko Lovrić, general u mirovini i prvi zapovjednik Prvog hrvatskog redarstvenika, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, Neven Alić, zamjenik župana BBŽ, Mišo Faletar, pomoćnik ministra MUP-a, Tomo Medved, ministar branitelja i Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Nakon Svečane akademije održana je Sveta misa za poginule hrvatske branitelje u Katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Slične objave