20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Studijski posjet profesora Gimnazije Nizozemskoj

2016 09 gimn 11

Četvero profesora Gimnazije Bjelovar te po dvoje profesora Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice i Srednje škole Marka Marulića Slatina bili su od 19.-23. rujna 2016. na studijskom putovanju u Nizozemskoj. Cilj ovog studijskog putovanja bio je dobivanje uvida u nizozemski sustav obrazovanja s naglaskom na korištenje tehnologije u nastavi predmeta STEM područja u okviru projekta „Suvremena tehnologija i edukacijske metode za stjecanje vještina i kompetencija u gimnazijama: STEM za SVaKoG“.

Iako je naše putovanje trajalo svega pet dana, moglo bi se reći da smo dobili uvid u cjelokupni obrazovni sustav Nizozemske.

Posjetili smo centar Impulse u Wageningenu koji je središte znanstvenih i kulturnih događanja grada Wageningena i u kojemu se svakodnevno održavaju predavanja i radionice iz raznih područja, centar za razvoj digitalnih i tehnoloških pomagala u nastavi svih uzrasta Ixperium u Arnhemu te centar CMA u Amsterdamu koji razvija aplikacije Coach koje koriste sve nizozemske škole, a koje kod učenika kroz teme iz raznih predmeta razvijaju istaživački duh i omogućavaju simuliranje eksperimenata pomoću kojih učenici vrše samostalna istraživanja.

Naravno, najzanimljivija su nam ipak bila iskustva stečena u posjetima fakultetima i školama, gdje smo uz promatranje kako se realizira nastavni proces, djelomično mogli i aktivno sudjelovati u radu s učenicima i studentima.

Kampus Sveučilišta u Wageningenu ima više od 9000 studenata iz više od 100 različitih država. Predavanja su uglavnom na engleskom jeziku, a za svakih sedam studenata zadužen je jedan profesor – mentor koji ih vodi kroz njihovo obrazovanje. Pet je glavnih smjerova na ovom sveučilištu: hrana, životinje, poljoprivreda, biljke i okoliš. Imali smo priliku pregledati cijeli kampusučionice, knjižnicu i prostore za izradu zadaća i grupnih radova i upoznati se s tehnološkim mogućnostima pri izvođenju nastave na raznim smjerovima kao i sa samim sustavom visokog školstva u Nizozemskoj. Pri posjeti centra Ixperium bili smo nazočni predavanju-radionici za studente prve godine studija budućih profesora. Oduševila nas je opremljenost najnovijom tehnologijom i na našu sreću imali smo mogućnost i sami isprobati razne uređaje koji se koriste u nastavi i pri edukacijama profesora i učitelja.

Budući da smo svi zaposleni u srednjim školama, kruna našeg putovanja bio je posjet srednjoj školi. Nazočili smo nastavi fizike, kemije i matematike i razgovarali s učenicima te škole. Obišli smo sve učionice i prostore za učenike i profesore te se upoznali s tehnološkim pomagalima koje profesori koriste za izvođenje nastave.

Osim toga, upoznali smo se i s aplikacijom pomoću koje škola i profesori direktno komuniciraju s učenicima. Pomoću te aplikacije učenici se prijavljuju na izvannastavne aktivnosti i radionice, predaju svoje domaće zadaće direktno u online obliku, mogu vidjeti svoje ocjene, raspored i sve obavijesti vezane za nastavu. Osim komunikacijskih alata, aplikacija sadrži razna online predavanja, primjere zadataka, digitalne udžbenike i radove učenika.

Na kraju možemo reći da smo dobili detaljan uvid u nizozemski obrazovni sustav, od primarnog obrazovanja do sveučilišnog s naglaskom na predmete STEM područja i korištenje tehnologije u izvođenju nastave. Nizozemske su škole neusporedivo bolje opremljene i raspolažu puno većim materijalnim sredstvima koja redovito ulažu u poboljšanje nastave. No, bez obzira na puno lošiju opremljenost naših škola mi bismo ipak trebali poraditi na poticanju samostalnog istraživanja kod učenika jer se tako najbolje razvija kreativnost učenika i produbljuje znanje iz više predmeta odjednom.

Zaključak je da postoje načini da se implementira istraživačka nastava, uz tehnologiju kojom će škole biti opremljene sudjelovanjem u projektu STEM za SVaKoG, u realizaciju budućih fakultativnih predmeta koji se razvijaju u okviru navedenog projekta, ali i pri izvođenju redovite nastave predmeta STEM područja.

Manuela Šimek Martinić, prof.
Blanka Iličić, prof. savjetnik

Slične objave