Crosst.hr

Studijski posjet profesora Gimnazije Nizozemskoj

2016 09 gimn 11

Četvero profesora Gimnazije Bjelovar te po dvoje profesora Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice i Srednje škole Marka Marulića Slatina bili su od 19.-23. rujna 2016. na studijskom putovanju u Nizozemskoj. Cilj ovog studijskog putovanja bio je dobivanje uvida u nizozemski sustav obrazovanja s naglaskom na korištenje tehnologije u nastavi predmeta STEM područja u okviru projekta „Suvremena tehnologija i edukacijske metode za stjecanje vještina i kompetencija u gimnazijama: STEM za SVaKoG“.

Iako je naše putovanje trajalo svega pet dana, moglo bi se reći da smo dobili uvid u cjelokupni obrazovni sustav Nizozemske.

Posjetili smo centar Impulse u Wageningenu koji je središte znanstvenih i kulturnih događanja grada Wageningena i u kojemu se svakodnevno održavaju predavanja i radionice iz raznih područja, centar za razvoj digitalnih i tehnoloških pomagala u nastavi svih uzrasta Ixperium u Arnhemu te centar CMA u Amsterdamu koji razvija aplikacije Coach koje koriste sve nizozemske škole, a koje kod učenika kroz teme iz raznih predmeta razvijaju istaživački duh i omogućavaju simuliranje eksperimenata pomoću kojih učenici vrše samostalna istraživanja.

Naravno, najzanimljivija su nam ipak bila iskustva stečena u posjetima fakultetima i školama, gdje smo uz promatranje kako se realizira nastavni proces, djelomično mogli i aktivno sudjelovati u radu s učenicima i studentima.

Kampus Sveučilišta u Wageningenu ima više od 9000 studenata iz više od 100 različitih država. Predavanja su uglavnom na engleskom jeziku, a za svakih sedam studenata zadužen je jedan profesor – mentor koji ih vodi kroz njihovo obrazovanje. Pet je glavnih smjerova na ovom sveučilištu: hrana, životinje, poljoprivreda, biljke i okoliš. Imali smo priliku pregledati cijeli kampusučionice, knjižnicu i prostore za izradu zadaća i grupnih radova i upoznati se s tehnološkim mogućnostima pri izvođenju nastave na raznim smjerovima kao i sa samim sustavom visokog školstva u Nizozemskoj. Pri posjeti centra Ixperium bili smo nazočni predavanju-radionici za studente prve godine studija budućih profesora. Oduševila nas je opremljenost najnovijom tehnologijom i na našu sreću imali smo mogućnost i sami isprobati razne uređaje koji se koriste u nastavi i pri edukacijama profesora i učitelja.

Budući da smo svi zaposleni u srednjim školama, kruna našeg putovanja bio je posjet srednjoj školi. Nazočili smo nastavi fizike, kemije i matematike i razgovarali s učenicima te škole. Obišli smo sve učionice i prostore za učenike i profesore te se upoznali s tehnološkim pomagalima koje profesori koriste za izvođenje nastave.

Osim toga, upoznali smo se i s aplikacijom pomoću koje škola i profesori direktno komuniciraju s učenicima. Pomoću te aplikacije učenici se prijavljuju na izvannastavne aktivnosti i radionice, predaju svoje domaće zadaće direktno u online obliku, mogu vidjeti svoje ocjene, raspored i sve obavijesti vezane za nastavu. Osim komunikacijskih alata, aplikacija sadrži razna online predavanja, primjere zadataka, digitalne udžbenike i radove učenika.

Na kraju možemo reći da smo dobili detaljan uvid u nizozemski obrazovni sustav, od primarnog obrazovanja do sveučilišnog s naglaskom na predmete STEM područja i korištenje tehnologije u izvođenju nastave. Nizozemske su škole neusporedivo bolje opremljene i raspolažu puno većim materijalnim sredstvima koja redovito ulažu u poboljšanje nastave. No, bez obzira na puno lošiju opremljenost naših škola mi bismo ipak trebali poraditi na poticanju samostalnog istraživanja kod učenika jer se tako najbolje razvija kreativnost učenika i produbljuje znanje iz više predmeta odjednom.

Zaključak je da postoje načini da se implementira istraživačka nastava, uz tehnologiju kojom će škole biti opremljene sudjelovanjem u projektu STEM za SVaKoG, u realizaciju budućih fakultativnih predmeta koji se razvijaju u okviru navedenog projekta, ali i pri izvođenju redovite nastave predmeta STEM područja.

Manuela Šimek Martinić, prof.
Blanka Iličić, prof. savjetnik

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.