21. rujna 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Stručni posjet Državnom arhivu Bjelovar

2016 11 upravnismjer 1

Učenici smatraju da je posjet Državnom arhivu Bjelovar važan u stjecanju i proširivanju njihovih znanja

U skladu s kurikulumom Škole i nastavnim planom i programom, učenici 3.D razreda, smjer upravni referent, u okviru predmeta Uredsko poslovanje i dopisivanje i predmetnom nastavnicom, posjetili su Državni arhiv u Bjelovaru dana 4. studenog 2016. godine.

Dobrodošlicu nam je poželio gospodin Senad Ađulović, arhivist specijalist u navedenoj ustanovi. Doznali smo sve o nadležnosti, ustrojstvu, djelatnosti, povijesti i bibliografiji Državnog arhiva Bjelovar. Informirao nas je da arhiv u svojem spremištu čuva pisano povijesno gradivo našeg kraja koji je imao bogatu prošlost koja je ostavila obilje pisanih tragova. Osvrnuo se na činjenice i podatke sadržane u arhivskim izvorima kao vjerodostojne i autentične svjedoke prohujalih vremena. Pojasnio nam je pod kojim uvjetima je arhivska građa dostupna građanima, tko se uglavnom služi podacima, u kakvim se uvjetima nalazi arhivska građa, tko se brine o arhivu, i naveo pojedine skupine vrijedne arhivske građe. Ako stavimo pod jedan nazivnik, može se reći da svaki pretinac u ovoj arhivi ima svoju neobičnu i jedinstvenu priču.

Istaknuo je da se povijest temelji na izvornoj dokumentaciji i ukazao na činjenicu da su arhivi baštinske ustanove koje prikupljaju, čuvaju i daju na korištenje svoju brojnu građu koja je svjedok kulturne baštine.

Učenici smatraju da je posjet Državnom arhivu Bjelovar važan u stjecanju i proširivanju njihovih znanja, a ima i veliku odgojnu vrijednost jer im je omogućio stjecanje osobnih doživljaja. Složili su se da je arhiv izvor naše pisane zavičajne baštine koja je ostavila neizbrisiv trag na ovim prostorima u nekim, davnim, prošlim vremenima.

Predmetna nastavnica se u ime Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar zahvalila na trudu uloženom u pripremu posjeta, te naglasila kako joj je drago što su učenici imali priliku vidjeti arhiv i suvremeno korištenje arhivske građe.

Aleksandra Hohnjec, dipl.oec.

Slične objave