13. travnja 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Stranka Demokrati podržava učitelje i profesore u štrajku: Velika podrška u borbi za dostojanstven život i pravednu plaću

U jeku štrajka hrvatskih učitelja i profesora, neke političke stranke, kao i mnogi pojedinci, u javnost izlaze sa svojim stavovima i razmišljanjima vezanim za zahtjeve prosvjetara, cjelokupnom trenutnom situacijom, reakcijama Vlade RH.

U tom smislu govorila je i Bojana Hribljan iz stranke Demokrati, ujedno i potpredsjednica Regionalne podružnice Sjeveroistok. Na samom početku konferencije, Hribljan je svim učiteljima i profesorima pružila potporu i čestitala na iskazanoj građanskoj hrabrosti u borbi za dostojanstven život i pravednu plaću. Smatra da na ovaj način pokazuju koliko je bitno biti građanin, a ne poslušnik. Za Hribljan, štrajk je zapravo prerastao u štrajk za dostojanstvo kojeg također podržavaju i roditelji jer žele da im djecu podučavaju zadovoljni učitelji i profesori.

– „Škola za život“ trebala bi odgajati djecu za slobodan i sretan život, a ne za glasačku mašinu. Osim prava na obrazovanje, u Ustavu RH stoji pravo na dostojnu plaću za obavljeni rad. Plaće prosvjetara su ispod prosjeka plaća u javnim službama, godinama zanemarivane i obezvrjeđene. Trenutno nedostaju profesori fizike, matematike, kemije i geografije. Cijelo obrazovanje svelo se u utrku za ocjene, a nastavnici su žrtve toga sustava. Reforme se svode na opterećenje učitelja i bespotrebnu birokraciju. Vladu nije briga za obrazovanje. Da je obrazovanje našim građanima bitno, snažno su pokazali 2016. godine kada je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu bilo 50 tisuća ljudi i kada su došli podržati kurikularnu reformu, koja je bila u najvećem usponu u želji da se sustav obrazovanja mijenja. I onda je sve zaustavljeno, jer je došlo do političke smjene vlasti, da bi se sada to sve nazivalo jednim eksperimentom „Škola za život“. Smatramo i da komunikacija Vlade RH putem medija, ponižava učitelje i profesore. Stoga Vladu pozivamo na dijalog jer nije vrijeme za bahatost. Mislim da podrška učiteljima i profesorima, od strane građanstva postaje sve veća. Naša djeca moraju izrasti u dobre i vrijedne ljude, zato je dijalog najpotrebniji.

O trenutnoj situaciji u školama, atmosferi u zbornici i osobnim razmišljanjima, govorila je bjelovarska učiteljica Mirjana Matenda.

Imam 36 godina radnog staža u školi. Svih tih godina slušamo da trebamo pričekati još malo, da će doći neko bolje vrijeme, da je idući put na redu prosvjeta i slično. Danas nam govore da smo uhljebi, nerazumni, teret državnog proračuna, da ništa ne privređujemo, također i da ništa ne radimo ili da radimo vrlo malo. Govori se i da štrajkom djeci uskraćemo pravo na obrazovanje. Ako smo to sve od navedenog, pitam se zašto učitelji uopće postoje? Pa mi odgajamo i obrazujemo našu djecu, za život koji je pred njima. Ja svu djecu odgajam, obrazujem i podučavam kao da su moja. Roditelji i javnost su sve to prepoznali i daju nam veliku podršku. Bitno je istaknuti da naša djeca uče po uzoru i samim time smo mi njihov uzor. Ovih dana im pokazujemo na koji način da se bore za sebe, svoj život i svoja prava. Ovo je prava škola za život i ovo je građanski odgoj u praksi, na djelu. Jasno je tko točno ugrožava obrazovanje djece, a to učitelji i profesori sigurno nisu, rekla je Mirijana Matenda, savjetnica, diplomirana učiteljica i savjetnica Stručnog vijeća razredne nastave.

Predajem četiri različita predmeta u ukupno tri škole, učenicima između 11 i 19 godina. U sustavu obrazovanja sam od 2011. godine. Za ovo stanje u našem obrazovanju direktno krivim Vladu RH. Vi dobro znate kako izgleda naša sabornica, uglavnom je poluprazna, a i kada su zastupnici u njoj, uglavnom svjedočimo međusobnoj netoleranciji, vrijeđanju, svađama i prepirkama. Takvo ponašanje političara gleda i naša mladež koja potom radi presliku takvog ponašanja u učionicama. Ometaju nastavu, ne poštuju govornika, kako profesore, tako i svoje kolege u razredu. Podsjetit ću i na to da kada naši političari napuste svoju funkciju, u plaći uživaju još narednih 6 mjeseci. Srednje škole nemaju osigurane tople obroke, dok političari jedu u slijedovima. Zanimljivo je da pričaju o dobrobiti djece. Upravo je pravobraniteljica za djecu jučer pokazala da je sve, samo ne pravobraniteljica. Pitam se što bi se dogodilo da mi učitelji i profesori svakodnevno ignoriramo probleme koje učenici donose sa sobom u školu? Mi nažalost ne stignemo onoliko koliko bismo željeli pomoći i dublje uvidjeti njihove probleme, ali putno toga o njima znamo, ponekad i više nego njihovi roditelji kojima smo neizmjerno zahvalni na njihovoj potpori. Što se tiče same nadoknade nastave, taj dio je na Vladi koja bi trebala pronaći rješenje. Najtužnije je što neki još uvijek ne shvaćaju da je ovaj štrajk najznačajnija lekcija škole za život. Budući da sam ovdje u ulozi predstavnice srednje škole, vjerujem da maturanti, kao i ostala djeca neće toliko propatiti u smislu nadoknade. Danas je treći dan kako se štrajk ne plaća. Prema izračunu koji sam vidjela na internetu, danas imam 945 kuna manje, sutra će to biti 1 260 kuna. Meni je stalo do mog dostojanstva, ne novca, poručila je Josipa Klemić, profesorica povijesti i filozofije iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Podsjećamo, glavni dan štrajka održati će se u ponedjeljak 25. studenog na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu s početkom u 12,00 sati. Prema prvim informacijama, veliki broj učitelji i profesora s područja Bjelovarsko – bilogorske županije krenuti će put metropole u daljnju borbu za svoja prava, ali i onih kojima je obrazovanje najpotrebnije, a to su djeca.Vezane objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.