26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Kurikularna reforma počinje se primjenjivati u svim školama uz neke bitne promjene – posebno one koje se tiču udžbenika

2019 bjelovar info reklama 1

Školstvo u Hrvatskoj vruća je tema već nekoliko godina i čini se da taj trend još neko vrijeme neće gubiti svoju snagu. Razlog je već dobro poznata priča oko velike kurikularne reforme obrazovanja, koja je nailazila na brojne prepreke. Čini se da se tim preprekama konačno nazire kraj – kurikularna reforma od ove školske godine počinje se primjenjivati u svim školama, uz neke bitne promjene, posebno one koje se tiču udžbenika. Što to točno znači za škole, učenike i njihove roditelje?

Strategiju obrazovanja, koja je pokrenula rad na kurikularnoj reformi, usvojio je Hrvatski sabor još 2014. godine, nakon čega je uslijedio niz prijepora i promjena. Prošle godine dobili smo „mini-reformu“ u obliku projekta nazvanog „Škola za život“, koja je, kako sad izgleda, ipak započela s nekom konkretnom implementacijom tih promjena. Svrha tog programa bila je priprema terena za tzv. „frontalno“ uvođenje kurikularne reforme ove godine. Od svih promjena u funkcioniranju hrvatskog obrazovnog sustava koje donosi ova reforma, valja izdvojiti jedan vrlo važan aspekt – udžbenike.

 

U DOBA BESPLATNE DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, JESU LI UDŽBENICI JOŠ UVIJEK BITNI?

Ono što je nekada bio nastavni plan i program, a sada kurikulum, uvijek je prilično precizno definirao što se i na koji način mora nalaziti u udžbenicima koje koriste učenici i njihovi učitelji, zakon o udžbenicima uvijek je definirao njihovu cijenu, a škole su birale nakladnika. Na roditeljima je uvijek bilo samo da ih kupuju, ako nisu bili te sreće da se nalaze u sredini čija lokalna samouprava osigurava besplatne udžbenike. Zašto bi onda uopće bilo bitno razmišljati o udžbenicima, kad su oni samo generičko propisano nastavno sredstvo? 

Udžbenici su okosnica mnogih važnih procesa u sustavu obrazovanja, a nakladnici su oni koji najpedantnije analiziraju i primjenjuju svaki aspekt propisa i smjernica koje donose institucije.  Udžbenik više nije samo tiskana knjiga, već čitav metodički sustav. Oni su popraćeni dodatnim nastavnim materijalima poput radnih bilježnica ili nastavnih listića, a posebnu važnost zadnjih godina daje se i digitalnim sadržajima. Učitelj se mora moći pouzdati u udžbenik kao referencu koja ga vodi kroz nastavni program. Osim toga, učitelju nakladnici omogućuju dodatne metodičke materijale koji im pomažu u ostvarenju svih ciljeva koji se pred njih postavljaju.

 

KOLIKO JE BITAN ODABIR NAKLADNIKA?

Nakladnici izrađuju udžbenike koji ne samo da su u potpunosti usklađeni s važećim standardima i propisima, već kvalitetom i opremljenošću nadilaze te standarde kako bi bili kompetentni prema konkurenciji. Mnogi udžbenici stoga dolaze s velikim izborom dodatnih materijala, a možda najzanimljiviji dodatak su digitalni sadržaji. Digitalizacija udžbenika i općenito nastave jedna je od temeljnih vodilja u provedbi ove reforme, pa su nakladnici pripremili i svoja digitalna rješenja.

Prema iskustvu iz prošlogodišnjeg eksperimentalnog projekta, pokazalo se konačno i u praksi da učenici i učitelji gaje veliki interes prema digitalnim sadržajima. Primjerice, nakladnička kuća Alfa kao jedan od tri najveća nakladnika školskih udžbenika u Hrvatskoj skočila je s trećeg na prvo mjesto u zastupljenosti u eksperimentalnim školama velikim dijelom upravo zbog kvalitetno pripremljenih digitalnih udžbenika na trenutno najnaprednijoj digitalnoj platformi za obrazovanje u svijetu – mozaBooku.

Naravno, nije sve u digitalizaciji, pa se tako ni frontalni program neće toliko oslanjati na digitalizaciju kao eksperimentalni, ali ipak možemo reći kako to postaje neupitni trend za školske udžbenike i da se ovom reformom ipak pomiču stvari prema naprijed po pitanju modernizacije školstva.

KOJE NOVOSTI PO PITANJU UDŽBENIKA DONOSI REFORMA?   

Prema kurikularnoj reformi i Zakonu o udžbenicima kao jednom njezinom dijelu, od nove školske godine obvezni nastavni materijali sada podrazumijevaju samo udžbenik, a ne više udžbenički komplet s radnom bilježnicom ili zbirkom zadataka. Radne bilježnice i zbirke zadataka sada su samo dodatni materijali koji se moraju kupovati odvojeno (ili ih nabavlja jedinica lokalne samouprave za određeno područje, ako dođe do takve odluke).

Dodatni obrazovni materijali moraju se nabavljati za sve učenike ako tako odluči njihov nastavnik, ali samo ako ne prelazi određeni postotak cijene cijelog kompleta izdanja za taj predmet (između 20 i 40 %, ovisno o razredu). Za cijene iznad tog postotka potrebna je suglasnost svih roditelja.

Tiskani udžbenici po prvi puta imaju propisanu maksimalnu masu i cijenu. Time se osigurava da školske torbe ne budu preteške i da cijena udžbenika ne bude previsoka za roditelje koji ih samostalno kupuju. Digitalni udžbenici, ako se dodatno naplaćuju, ne smiju prelaziti 30 posto cijene tiskanog udžbenika.

Udžbenici se nasljeđuju na razdoblje od minimalno četiri godine sve do sljedećeg poziva za nove udžbenike, osim za udžbenike radnog karaktera. U razrednoj nastavi (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) i stranim jezicima udžbenici mogu biti radnog karaktera, što znači da su namijenjeni da se u njih upisuje, pa se zbog toga ne mogu nasljeđivati. Radnog karaktera mogu biti i udžbenici posebno prilagođeni za učenike s poteškoćama u učenju.

 

UDŽBENICI ĆE UVIJEK BITI VAŽNI

Reforma i novi zakoni skrojeni su tako da ne opterećuju niti školske torbe učenika niti novčanike roditelja. Novi propisi svakako su pozitivna promjena u vidu prilagodbe novim trendovima i standardima. Možemo reći da u provođenju velikih reformi kao što je ova, udžbenici predstavljaju iznimno važne karike u procesima primjene novih praksi oko udžbenika i propisa koji su za njih definirani, korisno je biti dobro informiran, a na učiteljima je također i težak posao odabira najboljeg nakladnika za njihove potrebe u učionici, kako bi osigurali da učenici uz takve materijale ostvare sve ciljeve koji su pred njih postavljeni.


2019 bjelovar info reklama 2
Zagreb, 210519.
Trg Stjepana Radica 3.
Matis Absolute longe.
Predstavljanje novih udzbenika izdavacke kuce Alfa za osnovne i srednje skole za skolsku godinu 2019./2020.
Na fotografiji: Domagoj Dedic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

 

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja
Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.
Autorska prava
Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.
Pravo na prenošenje
Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.
Linkovi na ostale stranice
Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati linkove na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.
Zaštita privatnosti
Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl.
Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.
Prava i obveze korisnika
Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:
•    Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji.
•    Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći.
•    Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima.
•    Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
•    Lažno predstavljanje
•    Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
•    Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima.
Registracija korisnika
Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.
Pravila komentiranja
Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni.
Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Linkovi trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43 000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.