Crosst.hr

ŠTO KAŽU RAVNATELJI BJELOVARSKIH OSNOVNIH ŠKOLA: Kako će izgledati nastava u novoj školskoj godini

2020 09 03 224821

Do početka nove školske godine ostalo je svega nekoliko dana. Ravnateljstva bjelovarskih osnovnih škola užurbano dovršavaju plan i program rada u nadolazećoj školskoj godini, koja će sudeći prema dosadašnjim informacijama od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te samih ravnatelja i učitelja, biti itekako izazovna. Zbog aktualne epidemije koronavirusa, nastava u školama biti će prilagođena propisanim epidemiološkim mjerama i uvjetima. Kakvo je stanje u bjelovarskim osnovnim školama upitali smo njihove ravnatelje.

U II. osnovnoj školi slijediti ćemo sve dobivene upute. Prijedlog je da naša škola radi u dvije smjene, pa ćemo nastavu organizirati na takav način. Učenici prvih, trećih, petih i sedmih razreda će jedan tjedan ići u jutarnju smjenu, a slijedeći u popodnevnu. Tako će biti i sa drugim, četvrtim, šestim i osmim razredima. Ministarstvu smo uputili zahtjev za skraćivanje nastavnog sata od pet minuta, kako bismo mogli imati vremena za dezinfekciju školskih prostorija. Primarna nam je sigurnost naše djece i djelatnika, kao i zaštita njihovog zdravlja. Bez obzira na trenutnu situaciju, svi se u školi moramo osjećati što ugodnije i sigurnije. Također, socijalni i emocionalni aspekt kod djece mora biti zadovoljen. Učenici će biti u prilično velikim učionicama u kojima ćemo osigurati dovoljan razmak. Niti u razrednoj, niti u predmetnoj nastavi se učenici neće miješati. Trenutno izrađujemo školske rasporede i već mogu reći da će se oni bazirati na dvosatnima i trosatnima, osim iz tjelesne i zdravstvene kulture, koja takva ne može biti. Time ćemo osigurati što manje izmjenjivanje učitelja. Školsko zvono nećemo koristiti, a na odmore će učenici ići u skladu sa potrebama. Jedina razlika je što djeca neće izlaziti na školske hodnike, već će odmore provoditi unutar učionica. Školska kuhinja će biti organizirana prema rasporedu, odnosno svaki razred će na obrok ići posebno, kako se ne bi miješao sa drugim razredima. Učenici u matičnoj školi će u kuhinju odlaziti u skupinama, jer je tamo kuhinja puno veća i moći će biti odvojeni. Zbog zadovoljavajućih razmaka i postavljanja pregrada, naši učenici tijekom nastave neće morati nositi zaštitne maske, rekla je Ines Kapša, ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar.

Kako će nadolazeća školska godina izgledati u IV. osnovnoj školi, pojasnio je ravnatelj Nikola Margetić.

Moramo biti svjesni da su ove prilike izvanredne i neočekivane. Tome se moramo prilagoditi, prvenstveno kroz poštivanje svih mjera. Mi smo i do sada radili u dvije smjene, tako da se u našoj školi po tom pitanju ništa neće promijeniti. Školski sat će biti skraćen za pet minuta, čime ćemo dobiti prostor za obaveznu dezinfekciju. Razredi će biti svaki u svojoj učionici, bez miješanja. Zbog velikog broja djece u školi, zaštitne maske će biti obavezne za učenike predmetne nastave. Kao škola smo spremni i pripremljeni za ovaj izazov, samo neka bude zdravlja, sve ostalo će biti odrađeno, poručio je ravnatelj.

Sukladno novim epidemiološkim mjerama, učenici I. osnovne škole Bjelovar, nastavu će također pohađati u dvije smjene, kako bi funkcionalnost škole u ovim okolnostima bilo rasterećeno.

Područne škole će isto imati dvosmjensku nastavu, osim PŠ Tomaš koja ima tro-razrednu kombinaciju i mali broj učenika. Kroz svoj rad ćemo nastojati sve mjere i preporuke maksimalno zadovoljiti. Satovi će biti organizirani u blokovima, a svaki će učitelj od početka do kraja nastave biti sa učenicima. Odmori neće biti klasični, već prilagođeni potrebama, kako se velik broj učenika ne bi susretao na školskim hodnicima. Svaki razred će biti zaseban, bez doticaja sa drugima. Sve informacije vezane za početak nove školske godine biti će objavljene na našoj službenoj web stranici, poručila je Tatjana Landsman, ravnateljice I. osnovne škole.

 

Kao i do sada, naša škola ima problema sa prostorom, a još ove godine imamo i pet petih razreda, tako da će u jutarnjoj smjeni biti učenici od šestog do osmog razreda, a u popodnevnoj od drugog do četvrtog. Prvi školski dan za učenike prvih i petih razreda biti će organizirani u drugačijim terminima, kako bi njihovi roditelji mogli upoznati njihove nove učiteljice. Sve obavijesti će biti postavljene na našoj web stranici, dok će razrednici roditelje o svim novitetima obavještavati putem elektronskih medija. Maske će biti obavezne u višim razredima, odnosno od petog do osmog razreda. Nažalost, više nećemo moći imati kabinetsku nastavu, već će razredi ostajati u svojim učionicama. S obzirom da neke učionice nisu dovoljno velike, mi ne možemo ispoštovati mjeru držanja razmaka, zbog čega će učitelji i učenici morati imati maske. U razrednoj nastavi će se razmak moći postići. Što se tiče područnih škola, tamo će se nastava odvijati u jednoj smjeni, pojasnila je ravnateljica III. osnovne škole Bjelovar, Goranka Preskočil.

Zbog radova na energetskoj obnovi koji su još uvijek u tijeku, učenici V. osnovne škole će nastavu tijekom prvog polugodišta pohađati u zgradi II. osnovne škole.  

Uglavnom ćemo koristiti prostorije područne škole, dok će samo jedan razredni odjel ići u matičnu školu. Za dva razredna odjela ćemo imati i produženi stručni postupak. Ona djeca koja koriste organizirani školski prijevoz kombijem biti će zajedno na nastavi i u produženom stručnom postupku. Znači, imati ćemo stalne skupine djece. S obzirom da se radi o djeci za određenim poteškoćama, sve smo organizirali na način da ona ne moraju nositi zaštitne maske. Djeca neće biti u prebliskom kontaktu i održavati će propisanu distancu. Jedan tjedan će dio skupine nastavu pohađati u školi dok će drugi dio skupine nastavu pratiti na daljinu. Naši učitelji su u tome već jako dobro ispraksirani, jer smo najduže od svih radili na daljinu, od 16. ožujka, do 26. lipnja. Dogovorili smo sve načine i kanale za komunikaciju, s obzirom da radimo u posebnim i drugačijim uvjetima. Mislim da smo po tom pitanju jedan od najboljih primjera i to na razini cijele države. Izuzev te dvije skupine, ostalih devet odjela će u školu ići konstantno, dok će jedan nastavu pratiti samo na daljinu, jer su djeca iz te skupine smještena u organizirano stanovanje uz podršku. Mi ne želimo dodatno ugroziti ostale članove te stambene jedinice i zbog toga mislimo da je ovaj oblik praćenja nastave za njih trenutno najbolji. Mi i inače nastavu imamo organiziranu po principu razredne nastave, tako da će u samo nastavu ulaziti jedino učitelj tjelesnog odgoja, dok će ostali razredni učitelji stalno biti sa djecom. Stručni suradnici i još jedan učitelj koji odrađuje višak nastavnih sati sa učenicima će raditi na daljinu, objasnila je Jasmina Vuković, ravnateljica V. osnovne škole Bjelovar.
Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.