Crosst.hr

Stipe Božić u Bjelovaru predstavio knjigu – K2 trijumf i tragedija

2016 10 stipebozic 60

Ovaj poznati svjetski alpinista poručio je svima koji se odlučuju ili već kreću na takve teške i opasne ekspedicije da idu za svojim snom, ali da uvijek zadrže u sebi i dozu opreza da ih ne bi zadesila tragedija slične vrste.

U sklopu mjeseca Hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, 2016. godine u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar organizirano je niz događanja.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_10_stipebozic_20.jpg
Nakon čitateljskog maratona koji je napunio Studijski odjel knjižnice, sinoćnji je događaj zasjenio sve, pa je tako posjetitelja bilo i izvan Studijskog odjela knjižnice. To je dokaz da naši sugrađani vole dobru knjigu, a posebno kada je riječ o knjizi svjetskog i poznatog alpiniste Stipe Božića. Riječ je o knjizi „K2 trijumf i tragedija“ koja govori o najvećem iskušenju hrvatskog alpiniste, o njegovoj želji da se popne na tri najviša vrha na svijetu, ovaj K2 drugi je najviši svjetski vrh. Nažalost, bio je to najdramatičniji događaj u životu Stipe Božića, gdje je izgubio člana ekspedicije, ali i prijatelja.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_10_stipebozic_28.jpg
– Ono što stalno vodi ekspedicije je prvenstveno radoznalost i izazov. Vezano uz sam K2 je bila želja da se uspnem na sva tri najviša vrha svijeta ; tako da sam dva puta osvojio Mount Everst, dvaput Kangchenjunga koji je treći po visini, i još mi je samo nedostajao K2. Upravo priče o ljepoti te planine potaknule su moju radoznalost da je vidim i da se pokušam popeti na nju, što me je na kraju nagnalo i da se zaputim tamo, rekao je Stipe Božić.
http://www.bjelovar.info/images/uploads/2016_10_stipebozic_27.jpg
Kako govori i sam naslov njegove knjige, naš alpinist progovorio je i tamnijoj strani alpinizma.
– Naš sport uz mnoge trijumfe prate i mnoge tragedije. Vezano uz samu tragediju na K2, ona se dogodila pri silasku. Iako smo svi u timu bili iskusni alpinisti, K2 je opravdao svoju reputaciju kao jedna od najtežih i najopasnijih planina na svijetu. Tijekom povratka s vrha, vremenski uvjeti su se pogoršali i zahvatila nas je oluja kod samog vrha, što je za posljedicu imalo da smo se prilikom spuštanja počeli gubiti, i jedan od naših članova je doživio visinsku bolest, a mi ga nažalost uza sve naše napore nismo uspjeli spasiti. Tako da je i dan danas ta ekspedicija najdramatičnija od svih u kojima sam sudjelovao. Upravo u ovoj mojoj knjizi uz samo penjanje opisane su i stvari koje se odvijaju unutar same osobe kada se jedna takva situacija dogodi. Dileme, da li ćeš ti sam preživjeti, da li napustiti prijatelja radi vlastitog preživljavanja, kao i druge teške i nimalo lake odluke koje se pojedincu motaju po glavi. Uz spomenute psihičke borbe tu su naravno i one fizičke vrste kao hladnoća, bol, iscrpljenost. Opet se vraćam na situaciju gdje ste svjesni da vam je prijatelj u nevolji, iako želite, svjesni ste da mu ne možete pomoći. Meni se osobno dogodilo da sam dobio snježno sljepilo i nisam ništa vidio, pa me je prijatelj morao navoditi, a ja sam njemu vezao čvorove i pomagao kod spuštanja jer on je imao smrznute prste na rukama. Upravo me ova tragedija nagnala da budem oprezniji, jer nisam htio imati sudbinu polovice mojih prijatelja koji se nažalost nisu vratili iz planina i nisam se od tada popeo ni na jednog osam-tisućnjaka.

Ovaj poznati svjetski alpinista poručio je svima koji se odlučuju ili već kreću na takve teške i opasne ekspedicije da idu za svojim snom, ali da uvijek zadrže u sebi i dozu opreza da ih ne bi zadesila tragedija slične vrste.

Što se tiče knjiga, Stipe Božić je rekao da knjige piše prvenstveno iz samo jednog razloga da podijeli sa čitateljima svoja iskustva.
– Prikažem svu ljepotu, ali i opasnosti koje vas mogu snaći u alpinizmu, što ima svoje poveznice sa životom općenito, koji uza svu ljepotu u sebi sadrži često puta i velike opasnosti, izjavio je za kraj Stipe Božić predstavljajući svoju knjigu u Bjelovaru pred brojnom publikom.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.