Crosst.hr

STEM za SVaKoG

75

Održan okrugli stol u sklopu projekta Suvremena tehnologija i edukacijske metode za stjecanje vještina i kompetencija u gimnazijama: STEM za SVaKoG, nositelja Gimnazije Bjelovar

U sklopu projekta Suvremena tehnologija i edukacijske metode za stjecanje vještina i kompetencija u gimnazijama: STEM za SVaKoG, 5. listopada u Visokoj tehničkoj školi Bjelovar održan je okrugli stol na temu „Unapređenje gimnazijskog obrazovanja uvođenjem fakultativnih programa“.

Nositelj projekta je Gimnazija Bjelovar, a partneri u projektu financiranom iz europskih fondova su Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice, Srednja škola Marka Marulića Slatina, te Visoka tehnička škola Bjelovar.
-Tijekom ovog projekta izrađena su četiri kurikuluma za fakultativne predmete Računalna kemija, Linearno programiranje, Napredna geometrija, i Razvoj aplikacija. Uz kurikulume prirpemljeni su i prateći, odnosno nastavni i ispitni materijali, i priručnici za učenje – rekla je voditeljica projekta Mihaela Kelava.

Okrugli stol i daljnje rasprave vodile su se oko tema može li se i kako poboljšati gimnazijsko obrazovanje, te kakva je situacija u hrvatskom u odnosu na školstvo u inozemstvu. Na osnovu vlastitih projekata i iskustava, o tome su više rekli gostujući predavači Lidija Kralj, prof. savjetnik s Visokog učilišta Algebra, izv.prof.dr.sc. Branimir Bertoša s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, dr.sc. Goran Igaly s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te njegov kolega s odsjeka izv.prof.dr.sc. Marko Vrdoljak.

Naglasak u stranim iskustvima je uglavnom na drugačijem pristupu organizaciji rasporeda, točnije na fleksibilnosti u rasporedu s puno više slobodnog vremena koje je dobro raspoređeno. Ipak, većina predavača se slaže da je pozitivno nakon dugo vremena uopće pokrenuti nekakve promjene. Stoga barem utoliko pohvaljuju kurikularnu reformu koja je nedavno podigla puno prašine u hrvatskoj javnosti.
– Svijet i društvo se razvijaju, i potrebno je i s ove strane pratiti te promjene. Dobro je što je spomenuta reforma barem djelomično senzibilizirala javnost i pripremila ju za ono što je zapravo potrebno, a to je da bi doista bilo potrebno svakih pet do deset godina uvesti neku promjenu koja prati razvoj – rekao je Branimir Bertoša s Kemijskog odsjeka PMF-a.

Fakultativni predmeti o kojima se konkretno radilo na ovom okruglom stolu, slažu se predavači, otvaraju nove sfere i mogućnosti u proširenju predznanja koje će kasnije pomoći pri studiranju. Međutim, priča ne staje tu.
-Onog časa kad izađete iz školskih klupa učenje nije gotovo. Ono tada tek počinje. Cjeloživotno učenje je nužnost. Tada učite ono što vas zanima, a to vam omogućuju fakultativni predmeti – dodao je Goran Igaly s Matematičkog odsjeka PMF-a.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.