Crosst.hr

Spomen kamen Bilogora – Papuk – Psunj 1991. iz Bjelovara odlazi u Udbinu

2016 08 bjelovarkamen 29

Spomen-kamen koji će motoristi ove godine predati nosit će natpis Bilogora – Papuk – Psunj 1991., a uz njega će dostaviti i popratni dokument s osnovnim podacima o oslobodilačkim akcijama Otkos 10 i Orkan 91.

Članovi Moto kluba Veterani – Croatia i članovi bjelovarskog Moto kluba White city riders, Karlo Galir i Robert Komljenović su u društvu gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušeca te zamjenica Lidije Novosel i Jasne Višnjević u srijedu 24. kolovoza 2016. u Gradskoj upravi održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili moto defile „Jaši do zida“. Svrha je prikupljanje spomen-kamenja na kojem su upisana mjesta velikih žrtava u hrvatskoj povijesti, a koje se potom koristi za izgradnju Zida sjećanja u Udbini, u Spomen parku pokraj Crkve hrvatskih mučenika.

Spomen kamen koji će motoristi ove godine predati nosit će natpis „Bilogora – Papuk – Psunj 1991.“, a uz njega će dostaviti i popratni dokument s osnovnim podacima o oslobodilačkim akcijama „Otkos 10“ i „Orkan ’91“. Prije samog puta spomen-kamen će biti posvećen ispred bjelovarske katedrale u četvrtak 25. kolovoza, nakon mise u 18 sati.
-Na put krećemo u petak ako bismo stigli na samu svečanost u subotu 27. kolovoza. Cilj moto defilea „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav. Također želimo podsjetiti i mlađe naraštaje na događaje na našem prostoru i mnoge branitelje koji više nisu s nama, a njihova djelovanja utkana su u temelje samostalne Hrvatske. Spomen-kamenje, svjedočit će o svim stratištima hrvatskog naroda. Naši motoristi i prijatelji iz drugih moto klubova prikupljaju spomen-kamenje po cijeloj Hrvatskoj i okolnim zemljama te ga na Dan hrvatskih mučenika, u svečanoj povorci pred svetu misu, donose na oltar, a kasnije oni postaju dio Zida sjećanja. Zahvaljujemo se Gradu Bjelovaru na potpori koju nam stalno daju u svemu i nadamo se i sljedećih godina da ćemo ići u Udbinu i nositi kamenje koje će svjedočiti o našoj povijesti – rekao je Karlo Galir, predstavnik Moto kluba Veterani-Croatia.

Grad Bjelovar je također partner u organizaciji defilea „Jaši do zida“. 2014. godine i posvećeni kamen nosio je natpis Spomen na Kusonje i Barutanu, dok su 2015. obilježeni Donji Mosti i šuma Lug.
-Ovogodišnja mjesta stradanja upisana na spomen-kamen, Bilogora – Papuk – Psunj 1991., važna su radi vojnih operacija koje su oslobodile zapadni dio Slavonije u Domovinskom ratu, što je ukupno bilo 2275 četvornih kilometara zauzetog hrvatskog teritorija. Papuk 91., Orkan 91. i Otkos 10 su prve uspješno provedene operacije oslobađanja zauzetog teritorija u kojima je pokazano snažno hrvatsko jedinstvo i sloga. Te su operacije prvi put precizno planirane i izvedene pa su postale preteča kasnijih velikih oslobodilačkih operacija koje su učvrstile vjeru u pobjedu – napomenuo je novinarima gradonačelnik Antun Korušec.

Ideju izgradnje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini dao je 2003. godine msgr. Mile Bogović, a podržali su je Hrvatska biskupska konferencija kao i brojne institucije poput Matice hrvatske, Instituta za povijest i HAZU-u.
Gradonačelnik Korušec iskoristio je i priliku da prisutne upozna s činjenicama vezanima uz Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini.
-Crkva hrvatskih mučenika simbolizira ideju hrvatskog mučeništva, ali i braniteljsku sudbinu Hrvata kao predziđe kršćanstva, s obzirom na to da je građena na obljetnicu Krbavske bitke. U kompleksu crkve je i Zid sjećanja u kojemu je zamišljeno 1800 spomen-kamenja.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.