Crosst.hr

Sjećanje na hrvatske vitezove i dan kada je Bjelovar plakao

2017 2 kusonje 22

Od 8.rujna 1991. obitelji nisu znale gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih do 5.veljače 1992. kada je izvršena ekshumacija iz grobnice

U znak sjećanja na jedan od povijesno najtragičnijih dana u Bjelovaru, u nedjelju 5. veljače, na bjelovarskom groblju “Borik” Udruga obitelji poginulih branitelja Kusonje 1991.-1993. obilježila je 25. godišnjicu od otkrića masovne grobnice u kojoj su bila izmasakrirana tijela 18 Bjelovarčana.

Na dan kada su tisuće Bjelovarčana ispratile osamnaest hrvatskih vitezova na njihov vječni počinak ponovno su se okupili njihovi ratni prijatelji, roditelji poznanici i mnogi Bjelovarčani.

Dubravka Vukoja, ratna novinarka govorila je o ratnim sjećanjima na tragične događaje i podsjetila je okupljene da je tom prigodom zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić rekao: „Čovjek je daleko veći nego što vide naše oči. Naše oči vide bol, tugu i izranjavljena mrtva tijela, ali naša vjera vidi život besmrtne duše koja je vjerovala u novu bolju Hrvatsku, radovala se miru i uložila život u čistom domoljublju za slobodnu i pravednu Hrvatsku”.

Na posljednje počivalište hrvatskih vitezova, vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici obitelji poginulih branitelja Kusonje 1991.-1993., te izaslanstva grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, predstavnici 105. brigade, Udruge žena iz Domovinskoga rata te predstavnici HDZ-a.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.