Crosst.hr

SIRAČ: Župan Bajs obišao osnovnu školu i Ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor

sirac fot 19 92

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima boravio je u radnom posjetu općini Sirač, a u sklopu obilježavanja Dana općine Sirač. Tom prilikom uoči svečane sjednice Općinskog vijeća župan Bajs posjetio je tamošnju Osnovnu školu te županijsku Ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor.

Posljednjih godina Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže velika sredstva u obnovu županijskih škola uspješno koristeći europska sredstva. Prilika je to koju Bjelovarsko-bilogorska županija nije propustila i po povlačenju europskih sredstava za energetsku obnovu škola preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost druga je u Hrvatskoj.  Naime, obnavljaju se 44 školska objekta investicije vrijedne gotovo 140 milijuna kuna, a jedna od prvih škola koja je energetski obnovljena je bila upravo škola u Siraču.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je gotovo 1,7 milijuna kuna, a projekt obnove podrazumijevao je ulaganja u zamjenu vanjske stolarije te postavljanje nove toplinske fasadne izolacije, čime se ostvaruju značajne energetske uštede koje na godišnjoj razini iznose do čak 50%. Osim toga, Bjelovarsko-bilogorska županija prije nekoliko godina obnovila je krovište na školi u Siraču, a izdvojila je i 100 tisuća kuna za rekonstrukciju centralnog grijanja.

Kako je župan Bajs i najavljivao nakon energetske obnove sve naše škole obnavljaju se i novim namještajem, pa je tako u Osnovnu školu Sirač stigao novi namještaj vrijedan 175 tisuća kuna. Osnovna škola Sirač opremljena je tako novim radnim stolovima, stolicama, ormarićima u svim učionicama, a stigao je i kompletan novi namještaj za školsku zbornicu. Tako sirački osnovnoškolci, njih 115, i njihovi učitelji imaju potpuno uređenu novu školu.

sirac fot 19 66

– Ja samo mogu zahvaliti županu Damiru Bajsu što nas je iznenadio ovim prekrasnim namještajem u svakoj učionici i zbornici. Olakšao nam je ne samo rad nego i zadovoljstvo učenika i učitelja koji zaista rade u prekrasnom prostoru. Inače, namještaj je u ovoj školi zadnji put mijenjan prije 46 godina. Što se ušteda nakon energetske obnove tiče, mogu reći da ušteda energije iznosi 40-45 posto i to se osjeti u prostorima, a naravno i na računima, rekla je ravnateljica OŠ Sirač Marija Pavičić.

sirac fot 19 77

Župan Bajs u Siraču je posjetio i županijsku Ustanovu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Suvenir Arbor. Riječ je o ustanovi koja je u velikom investicijskom ciklusu izgradnje i opremanja novih proizvodnih pogona i ustanovi koja je doslovno zalaganjem osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije i Uprave podignuta iz pepela.

Danas je Suvenir mjesto gdje se ulaže i gradi, investicije su u punom jeku, a trenutno je u gradnji nova modernizirana hala za proizvodnju i izradu dužinsko širinskih ploča i stolova investicija vrijedna gotovo 2 milijuna kuna.

Završena je izgradnja skladišta, rekonstruirala se i dogradila pilana, a stigao je i dio nove opreme i strojeva. Sve zajedno to su ulaganja u posljednje tri godine vrijedna 10 milijuna kuna zahvaljujući kojima danas u Suveniru rade 63 radnika od koji su njih 38 osobe s invaliditetom.

Jedna od zaposlenica je i Dijana Zakora:“ Bila sam prvo na osposobljavanju šest mjeseci preko Zavoda za zapošljavanje i na taj način sam učila i naučila raditi. Prvo sam bila u pakiraju pa u lakirnici i nakon mjesec i pol dana su me zvali natrag, radila sam par mjeseci i uoči Božića sam dobila posao za stalno. Prezadovoljna sam, svi su ljubazni i pristupačni, ravnatelj je pun razumijevanja. To mi je bila dugogodišnja želja, budući da sam osoba s invaliditetom i teško mi je bilo naći posao tako da mi se ispunio san da radim u takvom okruženju, drugačija je atmosfera i sve je lakše“, istaknula je zaposlenica Suvenir Arbora  Dijana Zakora.

– Završetkom ovih radova završili bi ciklus koji traje već tri godine. Od 2016. kada smo krenuli 10 milijuna kuna sredstava ostvarili smo putem natječaja i na taj način bi se kompletno tehnološki modernizirali. Završetkom te hale proizvodit ćemo proizvod koji tržište traži,a to su velike šinijske ploče za proizvodnju primarno stolova. Što se novih zapošljavanja tiče, za Božić smo zaposlili četiri osobe, od toga tri osobe s invaliditetom i to je naša najveća vrijednost. Završetkom hale planiramo nova zapošljavanja, ljudi koji se mogu kod nas zaposliti i naknadno izučiti za pomoćnog stolara ili stolara. To je primarno, ali trebat će i inžinjeri i strojari, sve nam odgovara jer trebat ćemo ljudi, istaknuo je ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor Alen Baščevan.

Suvenir Arbor konstantno radi i na širenju tržišta te pronalasku novih kupaca u zemlji i inozemstvu. Danas se proizvodi Suvenira Arbor mogu naći na policama najvećih trgovačkih lanaca namještaja u Hrvatskoj, a proizvodi se izvoze i u europske zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije i sa zadovoljstvom se može reći kako 90% svojih proizvoda Suvenir izvozi na inozemno tržište. Riječ je o visokokvalitetnim proizvodima od drva prvenstveno hrvatskog hrasta i bukve.

Nova ulaganja i proširenje tržišta trebala bi doprinijeti povećanju prihoda Suvenira Arbor, jer želja je osnivača Bjelovarsko-bilogorske županije da se na tržištu ostvare dobri financijski rezultati i prihodi i samim time rasterete davanja iz županijskog proračuna koja na godišnjoj razini iznose 1,8 milijuna kuna.

– Naglasit ću da je ova ustanova prošla kroz niz teških trenutaka. Naime, prije kratkog vremena Suvenir Sirač izašao je iz predstečaja, isplatio je zadnje obveze koje je imao te možemo reći da je to otvorilo novi horizont i novu mogućnost razvoja te ustanove. Kroz investicije u zadnje tri godine vrijedne 10 milijuna kuna možemo reći da se mogućnost proizvodnje namještaja bitno povećala. To se vidi po opsegu poslova koji se rade, kvaliteti i tehničkim rješenjima koja oni mogu pružiti. Mene veseli da je to omogućilo ono što je najvažnije, a to je ponovno zapošljavanje naših sugrađana. Zamišljeno je da se kroz inkluziju,a to je uključenost u posao, omogući normalan život u okruženju u kojem mogu i raditi i stvarati i ostvarivati svoje ambicije, kazao je župan Damir Bajs.

Nakon završetka obilaska Suvenir Arbora župan Damir Bajs održao je sastanak s načelnikom Općine Sirač Branimirom Milerom i predstavnicima mađarske Općine Somogyad, a nakon toga pridružio se obilježavanju Dana Općine Sirač gdje je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća istaknuo: 

– Suradnja između Županije i Općine Sirač počiva na nizu konkretnih dogovora i projekata,a ono što je Općina napravila zapravo pokazuje potrebu da Općine postoje i opstanu. Što se pak tiče same Županije, reći ću da Županija ima niz projekata koji se odvijaju ovdje. Ipak, možda najvažnije od svega je opstanak,a sada naravno i napredak Suvenira Sirač, ustanove u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prošla teške trenutke, a izlazak iz predstečaja omogućio je novi investicijski ciklus te da ponovno zapošljava ljude. Zajedno smo napravili i pomak u školstvu. Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima pola milijarde kuna potpisanih ugovora za europske projekte ,a dio se provodi na području Općine Sirač. Naša osnovna škola je do kraja završena, investicija će biti preko 2 milijuna kuna, a ići ćemo i prema raspisu natječaja za područne škole Kip i Šibovac, rekao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća župan Damir Bajs.

Izvor informacija: bbz.hr

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.