22. svibnja 2018

Siniša Hajdaš Dončić: Još nije krenulo ni projektiranje brze ceste do Bjelovara

Koordinacija SDP Bjelovar iznijela je svoje stavove na temu brze ceste Bjelovar – Zagreb. U stranci smatraju da je cesta ključna za gospodarski razvoj Bjelovara, jer se u suprotnom ne mogu očekivati nikakve ozbiljne investicije. Uz cestu, kao glavnu temu, bilo je govora i o nadolazećim lokalnim izborima za gradonačelnika.

– Dario Hrebak sjedi u Vladi koja je donijela odluku da brza cesta ide do Farkaševca, a zatim da se nastavlja državna cesta, umjesto da se brza cesta napravi u punom profilu. Hrebak je najavio otvaranje dionice u Farkaševcu u lipnju, no iz HAC-a poručuju da će se to dogoditi tek krajem godine. Također, cesta do Farkaševca nije cesta koja zadovoljava uvjete većeg teretnog prometa i ovakvo polovično rješenje nam neće donijeti skoro ništa, rekao je u uvodnom djelu Vedran Smešnjak.

Mišljenje o cesti u ime Bjelovarsko – bilogorske županije rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan. Projekt izgradnje brze ceste dio je Strategije razvoja Hrvatske već 50 godina, točnije način povezivanja sa Viroviticom, odnosno Slavonijom.

– Odluka koju je donijela nova Vlada zajedno sa Hrebakom, je odluka koja zaustavlja razvoj ovog kraja i sa sobom nosi teške financijske posljedice, jer se trebaju raditi nove lokacijske dozvole, a tu je i jedan novi način gradnje. Dio objekata je već izgrađen, poput nadvožnjaka, u što je uložen velik novac. U doba SDP-ove Vlade, mi smo se zalagali za što brži dovršetak ceste. O tome smo govorili vrlo realno, znali smo koliko je za završetak potrebno vremena. Cesta bi bila gotova sada, u 2017. godini, rekla je Hribljan.

Razlog dolaska u Bjelovar saborskog zastupnika nije bila samo brza cesta, već i pružanje podrške Davorinu Posavcu, kandidatu za gradonačelnika Bjelovara, kojeg isto tako podržava i bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs. Što se tiče dovršetka brze ceste, iz SDP-a poručuju kako po tom pitanju nema mjesta politikanstvu, već je cilj da se mladi Bjelovarčani u Zagrebu školuju i u njemu rade, nakon čega bi se vraćali u Bjelovar.

– Žao mi je što se u protekle dvije godine nitko sustavno ne bavi cestama. Ova, ajmo ju nazvati „triper“ kombinacija, da HAC gradi brzu cestu, a da Hrvatske ceste to preuzmu, nastala je još u vrijeme HDZ-a Ive Sanadera. Cijeli taj početni model nije bio dobar. Mene zabrinjava to što se još nije počelo čak ni s projektiranjem ove verzije ceste koja nije dobra za Bjelovar. Građani ne smije vjerovati kada kažu kako će se graditi sredstvima EU, jer neće. RH ima na raspolaganju 330 milijuna eura za ceste, a od toga će 85 posto biti potrošeno na izgradnju Pelješkog mosta. Ono što ćemo mi kritizirati u Saboru je da se završi tzv. Zagrebački prsten, odnosno da Bjelovar, Sisak, Karlovac i jedan dio Zagorja budu povezani sa tarifnom zonom u Zagrebu. Tu postoje realne mogućnosti da se jedan dio industrijske zone dislocira, no za to nam treba dobra prometna povezanost, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik.

Dončić je također dodao kako je nedopustivo da se jedan kandidat za gradonačelnika koji je dio Vlade RH, slaže sa odlukama koje su loše za njegov kraj. Razlog nezavršavanja brze ceste, prema mišljenju saborskog zastupnika  je nerad, točnije vječito kadroviranje i lobiranje.

– U Hrvatskim cestama kao da se natječu, hoće li pobijediti slavonski ili dalmatinski lobij, a nitko se ne bavi poslom i sustavnim stvarima. U Prometnoj strategiji koju smo donijeli prije tri godine, brza cesta do Bjelovara zamišljena je kao brza, a ne malo brza, malo državna. Za to se trebamo boriti svi zajedno, Grad, Županija, saborski zastupnici iz ovog kraja. Nema smisla da se otkupljuje zemljište, rade zemljani radovi za dva profila, asfaltira samo jedan, kako su najavili iz Vlade da će biti. To prvenstveno poskupljuje gradnju. Treba raditi sve, a krucijalna infrastruktura već postoji, zato njihovu odluku uopće ne razumijem. Kada sam bio ministar, uvijek sam se više zalagao za izgradnju brzih cesta bez naplaćivanja, umjesto autocesta, jer su sigurnije. To je preduvjet za razvoj gospodarstva, posebno industrije.

Povezani članci

1 Komentar

  1. hlebinac

    Zar vi u Bj ne vidite s kime tikve sadite? Ovaj lik Hajdaš obnovio je sve ceste u zagorju i krenuo graditi brzu cestu za Popovec. Idite u zagorje pa se uvjerite kako to izgleda, istodobno cesta za Bj je bila na čekanju, na dionici do Farkaševca rastao je korov, sve zbog SDP politike.
    SAda je cesta do Farkaševca u završnoj fazi, međutim dalje je katastrofa i sve to zbog županjja, kako Zagrebačke tako i BBŽ. Naime, župan Kožić radije je asfaltirao cestu kroz Bolč ( zbog glasova ) nego cestu kroz Kabal i dalje prema Čazmi. Istodobno je župan Bajs asfaltirao dio ceste u Siščanima i dio u Dragancu, između ta dva sela ništa, isto tako i prema Kablu ništa. Ovo je sve preslika uskogrudne politike, neka netko obiđe ove dionice i pita župane kada misle spojiti čazmu na brzu cestu kvalitetnom prometnicom umjesto kaldrme?

    Repliciraj

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *