Crosst.hr

Sedma rovišćanska izložba „Kraljevačka suza 2017“ donosi nova i odlična vina

2017 1 medar vinari psi 333

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće povodom blagdana Svetog Vinka organizirala sedmu izložbu pod nazivom „Kraljevačka suza 2017“

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće organizirala je 21. siječnja 2017. godine po sedmi put izložbu „Kraljevačka suza 2017“. Radi se o programu povodom blagdana svetog Vinka, zaštitnika vinograda, u sklopu kojeg se odvija ocjenjivanje mladog vina te blagoslov vinograda. Uzorci mladog vina prikupljali su se u prostorijama „Centra udruga“ Rovišće, a pritom su obavljeni i edukativni razgovori s vinarima o kakvoći vina.

– Kod ocjenjivanja vina u obzir se uzima izgled, miris, okus i završni okus koji pokazuje koliko vino traje, jesu li svi okusi uravnoteženi i koliko dugo ostaje taj doživljaj u ustima i nosu. Ovdje ocjenjujem vina već pet godina i od prve godine sam ugodno iznenađen. Iz godine u godinu prijavljeni uzorci i njihova kvaliteta su sve bolji, a povećava se i broj vrlo dobrih i odličnih vina. Neka imena se ponavljaju, ali napredak je što im se svake godine priključuju i nova imena. Danas je prijavljeno 26 uzoraka, što je s obzirom na štete od prošlogodišnjeg mraza dosta visoka brojka, a ono što smo od uzoraka probali bilo je dobro što pokazuje da su majstori iz loše godine izvukli dobra vina. Vina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije su zapravo bolja nego što mnogi misle, i vidljivo je na cijelom području županije da se godinama pridavala pažnja edukaciji, a to se vidi u podrumima i vinogradima iz kojih izlaze sve kvalitetnija vina, rekao je Dalibor Ferenčak, jedan od sudaca iz ocjenjivačke komisije.

Dok je komisija analizirala prikupljene uzorke, vinogradari su predvođeni župnikom Mihillom Gojani održali svečani blagoslov vinograda. Prvi neslužbeni rezultati ocjenjivačke komisije bili su objavljeni u popodnevnim satima, a tom se prigodom nazočnima obratio i tajnik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Rovišće Darko Bengez. Napomenuo je kako iz ovog već tradicionalnog programa uz druženje proizlazi i međusobna suradnja i edukacija među članovima. To na koncu rezultira hrabrošću da se okušaju u proizvodnji novih i otpornijih sorti koje vinogradari mogu nabaviti preko Udruge. Komentirajući prošlu godinu i štete od mraza Bengez je rekao kako se oporavilo svega 10-20% vinove loze.
– Jasno, bio je loš urod i bolesti su napale vinograde tako da je bilo puno posla sa zaštitom preostale loze. Ovakve akcije edukacije utoliko su mnogo pomogle da se vinogradari u nastaloj situaciji bolje snađu i zaštite i ono malo što je ostalo da dobiju što bolju kvalitetu vina, rekao je Darko Bengez, tajnik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Rovišće.

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Rovišće broji ukupno oko 50-ak članova, koji godišnje mogu sudjelovati u nekoliko edukacije koje se temelje i na predavanjima, ali i na obilasku terena. Članovi tako na konkretnim primjerima vinograda uspješnih proizvođača mogu čuti nova ili provjerena saznanja vezana za zaštitu i obrađivanje vinograda, te uvijek naučiti nešto novo o podrumarstvu koje je jedno od ključnih segmenata proizvodnje vina.

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.