26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Sanirano opasno prometno mjesto u Ulici Miroslava Krleže u naselju Hrgovljani

2016 07 Hrgovljani 3

Korušec: Grad će vlastitim sredstvima popraviti prilaze u dvorišta

Završeni su radovi na rekonstrukciji dijela Ulice Miroslava Krleže od kućnog broja 131 do 189, a riječ je o duplom zavoju na kojemu su se često događale i teške prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.

Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik je u utorak prije podne obišao dovršenu rekonstrukciju, te je govorio o razlozima zbog kojih je na tom dijelu postavljen najmoderniji protu-klizni asfalt i promijenjen nagib zavoja.
– Grad Bjelovar i Postaja prometne policije PU Bjelovarsko-bilogorske su detektirali opasna mjesta na bjelovarskim prometnicama. Jedno opasno mjesto, a to je južna obilaznica, izgradnja rotora je riješena. Zaista se to pokazalo kao odlično rješenje. Ovo mjesto u Hrgovljanima, u Ulici Miroslava Krleže je zajednički detektirano kao opasno mjesto. U ovoj ulici od kućnog broja 131 do kućnog broja 189 od 1. 1. 2009. godine do današnjeg dana bilo je 30 prometnih nezgoda. U tih 30 prometnih nezgoda, četiri osobe su smrtno stradale, pet osoba je imalo teške tjelesne ozljede, 17 osoba lakše tjelesne ozljede, a napravljena je i velika materijalna šteta. To je bio razlog da Grad Bjelovar sa Ministarstvom unutarnjih poslova RH sačini jedan prometni elaborat i da kandidiramo na natječaj ministarstva u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011 – 2020. u programu ”Bolja cestovna infrastruktura”, rješenje ovog opasnog mjesta. Ta prijava Grada Bjelovara je prihvaćena i centar za vozila Hrvatske je prihvatio da sufinancira sa Gradom Bjelovarom sanaciju ove prometnice. Ugovor je potpisan i mi smo morali raspisati natječaj najkasnije 1. svibnja ove godine, a rok za završetak radova je bio 15. srpanj 2016. Iako je to kratak rok, sve smo uspjeli napraviti na vrijeme. Cijela investicija je 599.000,00 kn. U toj investiciji Centar za vozila Hrvatske je na žiro račun grada uplatio iznos od 365 tisuća kuna, a Grad Bjelovar je financirao sanaciju ovog opasnog mjesta sa 234 tisuće kuna. Ovdje je postavljen protu-klizni asfalt prema zahtjevima prometnih stručnjaka i prema zahtjevima struke. Postavljena su dva pokazivača brzine. Korigirani je nagib ceste koji ovdje nije bio dobar i proširene su krivine, poboljšan je radijus krivina, rekao je Korušec i nastavio da su na ovaj način riješili dva opasna mjesta u odličnoj suradnji sa PU Bjelovarsko-bilogorske.
-Gradonačelnik je također istaknuo da sada razgovaraju s građanima koji imaju prigovore da nekom ide voda u dvorište, da bi htio da mu se još nešto asfaltira i slično. Od jučer popodne, danas i ovih dana razgovarat ćemo sa svim vlasnicima kuća i ono što je objektivno dakako da će to Grad Bjelovar napraviti iz svog proračuna, naglasio je Korušec i dodao da dvorišta neću asfaltirati, ali da ima i takvih zahtjeva.

Josip Vincelj, predstavnik PU Bjelovarsko-bilogorske govorio je detaljno o problemima u Ulici Miroslava Krleže prije postavljanja novog asfalta i pokazivača brzine.
– Ovdje se radi o dva uzastopna zavoja kojima prethode ravni potezi i na kojima su vozači razvijali velike brzine kretanja, i nerijetko bi došlo do zanošenja vozila, ili bi nakon prvog zavoja vozači izgubili nadzor nad vozilom i ne stignu izravnati, i onda se dogodi slijetanja vozila s ceste. To je bio glavni i osnovni problem ove dionice zbog čega se i krenulo u realizaciju ovog projekta. Budući da je slijetanje vozila s ceste uzrokovano brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti često dolazi do najtežih posljedica u prometu na kojima stradavaju sudionici, i to se smatra najtežom prometnom nesrećom. Zahvalni smo Gradu Bjelovaru na suradnji koju imamo oduvijek. Ove je godine smrtno stradala jedna osoba. Prosjek se kreće tri do četiri smrtno stradale osobe godišnje, dok je prije bilo šest do sedam smrtno stradalih osoba, rekao je Josip Vincelj pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Bjelovar.

Uz nezgodne zavoje prometnim nesrećama kumuje i konzumiranje alkohola prije sjedanja za volan, a također i ne pridržavanje prometnih propisa kao i ignoriranje upozoravajućih znakova. Grad je u ovom slučaju učinio sve što se moglo, a vozači su ti koji mogu doprinijeti sigurnosti opreznijom vožnjom.

Slične objave