Crosst.hr

S radom krenuo Centar izvrsnosti iz kemije, matematike i engleskog jezika, interes učenika iz godine u godinu sve veći

2017 centarizvrsnosti 33

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima je prisustvovao početku rada Centra izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika i kemije u školskoj godini 2017./2018. Otvorenje je održano u subotu 21. listopada u Srednjoškolskom centru Bjelovar te bjelovarskoj Gimnaziji.

Naime, Bjelovarsko – bilogorska županija je prije četiri godine krenula s Centrom izvrsnosti iz matematike, a godinu kasnije s radom je krenuo i Centar izvrsnosti iz engleskog jezika, dok je od ove godine s radom krenuo i treći Centar izvrsnosti, a riječ je o kemiji.

2017 centarizvrsnosti 60

Interes učenika i profesora za ovaj vid stjecanja dodatnih znanja je više i nego dobar, a i rezultati polako dolaze do izražaja. Samim time svrha Centara izvrsnosti došla je na plodno tlo, jer se vrlo uspješno popularizirala matematika, engleski jezik, a sada i kemija. Samim time omogućuje se kvalitetnije i brže napredovanje nadarenih učenika iz navedenih predmeta.

2017 centarizvrsnosti 159

–  Riječ je o projektu koji je Županija pokrenula u suradnji sa školama, ravnateljstvima, profesorima i nastavnicima. Za ovu školsku godinu osigurali smo 700 tisuća kuna za tri centra. Program svake godine nastojimo proširiti, pa tako ove godine uz postojeći centar za matematiku i engleski, pridodajemo i kemiju. Time naši učenici i profesori dobivaju prostor za proširenje svog znanja i iskustva. Jako bitan u ovome svemu je poseban entuzijazam koji karakterizira cijeli projekt. Kako je postojao jako veliki interes svih spomenutih, sama škola je zahtijevala otvorenje Centra za kemiju. U ovom trenutku oko 250 učenika pohađa centre. Takav rezultat je jedan veliki pokazatelj želje za učenjem. Svi koji sudjeluju u centre dolaze subotom, velik broj učenika dolazi iz daljih mjesta u županiji. Županija će pokrivati troškove prijevoza, prehrane i plaćanje za one koje sudjeluju u programu. Bili vi u Siraču ili Bjelovaru, imate jednaka prava dostupnosti znanju. Županija će i dalje ulagati u obrazovanje, u naše učenike, profesore, mentore, kao i obnovu škola. Temeljem centara koji sada rade, znanje učenika se povećava, što se vidi prema njihovim rezultatima s natjecanja, ispitima znanja, maturama, državnih prvenstava, rekao je župan Damir Bajs.

2017 centarizvrsnosti 248

– Izuzetno sam zadovoljna što su učenici pokazali ovakav interes za matematiku. Mi STEM sada imamo direktno u primjeni, čime pratimo europske smjerove. Učenicima će po novom, ovaj rad  omogućiti ili olakšati da dobiju neku stipendiju kada upišu studij koji je povezan s matematikom ili fizikom. Nastava u Centri izvrsnosti i tijekom nastave se razlikuje u velikoj mjeri. Mi nastavu pratimo, ali sa nekim složenijim zadacima sa mature ili primjerice natjecanja. Učenici koji ovdje dolaze nemaju nikakvih problema sa prolaskom na maturi iz matematike, jer je za njih taj dio vrlo jednostavan. Što se natjecanja tiče, vide se pomaci. Ništa ne može doći brzo i preko noći, ali ako se sustavno radi, rezultati su vidljivi. Kada netko od učenika bude među najboljima u državi, to je veliki uspjeh. Ove godine imamo 40 učenika u srednjoj školi i 49 u osnovnoj. Za sve zainteresirane ima mjesta, jer smo jako sretni kada učenici žele dodatno raditi i učiti matematiku, rekla je Blanka Iličić, voditeljica Centra izvrsnosti za matematiku.

2017 centarizvrsnosti 245

– Drugi put sam u Centru izvrsnosti za matematiku. Uz glumu, matematika je za mene strast i jako ju volim. Ovdje mi je zanimljivo, društvo je jako dobro, puno toga mogu naučiti. Ovisno o zadacima i temama koje obrađujemo, neke se stvari dosta razlikuju od redovne nastave. No ima situacija kada je gotovo sve isto kao i na nastavi. Prvi izbor fakulteta je Akademija dramskih umjetnosti, a drugi PMF matematika, kaže Miran Topljak, maturant Opće gimnazije u Bjelovaru.

 

– Ovdje jako puno naučim o matematici i to mi je jako lijepo. Od redovne nastave, rad u centru se dosta razlikuje. Ovdje je više kao dodatna nastava. Od kuće krećem u 7.30, a vraćam se oko 15.00 sati. Takav tempo mi nije naporan. Namjeravam upisati Opću gimnaziju, a nakon nje Učiteljski fakultet, rekla je Martina Krejči, učenica osmog razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog Daruvar.

U Centar izvrsnosti za kemiju prijavilo se više od 57 učenika s područja cijele Bjelovarsko – bilogorske županije, iz osnovnih i srednjih škola. Učenici su podijeljeni u šest grupa, od sedmog razreda osnovne, pa do četvrtog razreda srednje škole.

 

– U centru zapravo uče kroz eksperimentiranje, jer kemija jest eksperimentalna znanost. Ovdje će učiti o kemijskim tvarima i promjenama, učiti će kako razmišljati, uvidjeti neke stvari, donositi zaključke, istraživati. To je dobro jer je kemija zapravo svugdje oko nas. Sigurna sam da će ovaj projekt neke učenike motivirati da im kemija postane životni poziv. Ovdje su učenici koji kemiju jako vole i postoji velika mogućnost da postanu kemičari u budućnosti. Za sve nas koji sudjelujemo, ovo je jako veliki izazov. Puno se povezujemo i učimo jedni od drugih. Kompletnu osnovnu školu preuzele su kolege s Odsjeka za kemiju PMF-a iz Zagreba i sa E-škole kemije, rekla je voditeljica Centra za kemiju Biljana Balenović.

2017 centarizvrsnosti 207

– Kemiju volim još od osnovne škole, a u prvom razredu srednje sam potvrdila da je riječ od drugačijem predmetu. Ovdje sam došla jer me zanimaju neka nova iskustva koja će mi pomoći u daljnjem obrazovanju. Na ovaj način ćemo gradivo koje obrađujemo u školi, prolaziti kroz drugačije metode rada. U centru je jednako prisutan i praktični i teorijski rad, poručila je Gorana Milovanović iz drugog razreda Medicinske škole Bjelovar, smjer zdravstveno – laboratorijski tehničar.

 

– Kemija je itekako važna za moje buduće zanimanje. Potrebna je, nudi nova znanja i jedan je od predmeta koji ću polagati na državnoj maturi. Najbolji su mi pokusi, koje primjerice ne radimo na redovnoj nastavi. Radili smo puno pokusa iz analitičke kemije. Ovo je također dobar način za ponavljanje gradiva od prethodne školske godine. Meni je puno ugodnije raditi u skupini u kojoj svi jako dobru znaju kemiju, kaže Izabela Cindrić, učenica trećeg razreda bjelovarske Medicinske škole, smjer farmaceutski tehničar.

2017 centarizvrsnosti 184

Centar izvrsnosti iz engleskog provodi se već treću godinu zaredom. Kao i za kemiju i matematiku, veliki interes vlada i za engleski jezik za koji je stiglo više od 200 prijava. Učenici su u centru povezani u grupe koje se tiču razine znanja učenika.

– Radimo pomoću suvremenih nastavnih tehnologija koje su nešto različite od onih u klasičnoj nastavi. Imamo pristup da se ne bavimo konkretnim sadržajem, već smo koncentrirani na ishode učenja, pa ih onda prilagođavamo učenicima koliko je potrebno. Za mentore, profesore i profesorice ovaj oblik rada je puno zahtjevniji, jer su učenici iznad razine znanja na kojoj bi trebali biti, s obzirom na razred koji pohađaju, odnosno školu. Za sve nas ovo je jedan jako veliki izazov, moramo pronalaziti odgovarajuće materijale za rad, adekvatno pripremiti razne vrste zadataka. Većinom je riječ od učenicima koji puno brže rade od ostalih. Mene prvenstveno motivira želja za radom sa dobrim učenicima i prilika da profesori uz njih nešto nauče, usavrše se u svom zanimanju, pojasnila je Irena Pavlović, voditeljica Centra izvrsnosti za engleski jezik.

2017 centarizvrsnosti 205

– Centar pohađam treću godinu zaredom. Subotu provodim u učenju, znajući da ću naučiti nešto korisno. Engleski ovdje učim na jedan lakši, društveniji način. Ovdje sam stekla nove prijatelje, imamo jako slične interese, većinom svi volimo jezike. U Centru je veći naglasak na grupnom radu, učenju kroz različite teme i tekstove, a u školi je ipak sve formalnije. Želja mi je upisati Filozofski fakulter, engleski jezik, kaže Ramona Blazonija, učenica četvrtog razreda Gimnazije Bjelovar.

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.