Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

REZIME ŽUPANA DAMIRA BAJSA – Projekti u mandatu 2013.-2021

Rezime zupana Damira Bajsa

U utorak 6. travnja bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs održao je sa suradnicima konferenciju za medije i tom prilikom rezimirao mandat koji se privodi kraju. Župan je tijekom konferencije dao poseban osvrt na projekte Bjelovarsko – bilogorske županije.

Potrebno je da građani naše županije znaju gdje smo bili kao županija, što smo u međuvremenu radili i napravili te gdje se sada nalazimo. Županiju sam preuzeo prije osam godina od sadašnje oporbe koja je tada obnašala vlast. To je činjenica i to se ne smije zaboraviti. Tada je Županija bila bez projekata i posljednje na ljestvici po povlačenju novčanih sredstava iz EU fondova. Isto tako, Županija je bila zadnja po ulaganju u školstvo i zdravstvo. Od Županije koja nije imala niti jedan jedini projekt, postali smo Županija sa više od 120 projekata. Županijski proračun je prije osam godina iznosio 123 milijuna kuna, dok je danas iznosi 1,1 milijardu kuna. Bjelovarsko – bilogorska županija bitno je povećala potpore za manjine, umirovljeničku populaciju, vatrogastvo, sport  i kulturu, rekao je župan Bajs.

Ulaganja u zdravstvo – više od 300 milijuna kuna

Iz Županijskog proračuna proizlaze brojni projekti koji su usmjereni prema zdravstvu. U tom smislu, posebno se izdvaja izgradnja najveće zgrade u povijesti Bjelovara i Bjelovarsko – bilogorske županije, ali i ovog dijela RH. Radovi na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar u punom su jeku. Uz ovaj kapitalni zdravstveni projekt, Bjelovarsko – bilogorska županija je koristeći europska sredstva uspješno energetski obnovila zgradu bolnice i stomatologije, ali i Domove zdravlja u Čazmi, Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru gdje je realizirana obnova i opremanje.

Mi želimo biti centar zdravstva u ovom dijelu Hrvatske. Kako bismo zadržali postojeći kadar, ali i privukli nove liječnike u županijskim zdravstvenim ustanovama, BBŽ je prva u Hrvatskoj pokrenula set mjera vezanih uz subvencije našim liječnicima i zdravstvenom osoblju. U tom smislu, do sada smo potpisali 135 ugovora. Za pacijente želimo osigurati najbolju moguću zdravstvenu uslugu, a za liječnike, medicinsko osoblje i sve druge djelatnike, najbolje uvjete za rad. Ulaganje u zdravstvo ne može i ne smije biti pogrešno. Naši građani se neće više liječiti u montažnim barakama koje su postavljene prije 70 godina. Završetak izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar se bliži i on će se dogoditi nakon ljeta, poručuje župan.

Ulaganja u obnovu, dogradnju i gradnju novih škola – 250 milijuna kuna – Bjelovarsko – bilogorska županija druga u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo

Županija se trenutno nalazi u najvećem investicijskom ciklusu energetske obnove županijskih škola, ali i nadogradnji i gradnji novih škola. Radi se o više od 50 školskih objekata u koje će biti uloženo više od 250 milijuna kuna. Ukupno su 32 školska objekta završena, trenutno se 15 investicija provodi, dok su za pet škola raspisani natječaji za izvođača radova. Nakon što svaka obnova završi, Županija sudjeluju u opremanju škola i osiguranju novčanih sredstava za izvođenje dodatnih radova.

zupan bajs

Posebno bih istaknuo izgradnju nove Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, koja će biti tek treća nova glazbena škola koja se gradi u Hrvatskoj. Izgradnja nove ljepotice je u tijeku, ona će promijeniti vizuru Bjelovara i Bjelovarčanima, biti na ponos. Kroz izgradnju Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, Bjelovarsko – bilogorska županija će postati regionalni centar za zdravstvo u ovom dijelu države. Ukoliko Hrvatska želi biti zemlja znanja, mi moramo ulagati u škole, ljude, opreme i tehniku. U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti poticat će se izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Osim programa redovitog strukovnog obrazovanja, provodit će se stručna usavršavanja kao i cjeloživotno obrazovanje, dok će programi biti usmjereni na učenike, odrasle polaznike, studente, profesore i mentore, ali i na osobe s invaliditetom, učenike s poteškoćama. Zahvaljujući brojnim ulaganjima, za 90 posto učenika na području županije biti će omogućen rad u jednoj smjeni, pojašnjava bjelovarsko – bilogorski župan.

Rast gospodarstva – prvi u Hrvatskoj po ulaganjima u zelenu energiju

Gospodarski trendovi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji prešli su iz crvenog u zeleno. Zahvaljujući porastu BDP-a, županija raste na ljestvici hrvatskih županija. Prema posljednjim objavljenim podacima, Bjelovarsko – bilogorska županija je zauzela deseto mjesto u Hrvatskoj po porastu BDP-a od 2013. do 2018. godine. U razdoblju od 2013. do 2019., pad nezaposlenosti je u Hrvatskoj iznosio 60, 45 posto. U istom razdoblju je pad nezaposlenosti u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji iznosio 63,06 posto. U 2019. godini, županija je imala 4 872 nezaposlenih, odnosno 8 317 manje nezaposlenih u usporedbi s 2013. kada ih je bilo 13 190.

Bajs
Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

Rast prosječne bruto plaće u Hrvatskoj u razdoblju od 2013. do 2018. iznosi 8,85 posto. Povećao za broj poduzetnika za 612 i broj zaposlenih za 718 osoba. Prosječna neto plaća po djelatniku je povećana za 969 kuna ili 27,13 posto. Ukupni prihodni gospodarstvenika povećani za 132 milijuna kuna, i isto tako u 2018. godini smo imali najveći porast zaposlenih u gospodarstvu za više od 6,6 posto. Bilježi se rast u dijelu prerađivačke industrije. Najveći dio ulaganja u visini 83,8 posto ostvaren je u dijelu drvne industrije, točnije proizvodnje drva, namještaja i proizvoda od drva. Tijekom 2019. godine nastavljena je investicija Bjelovarsko – bilogorske županije u energane. Otvorena je bioenergana na šumsku sječku u Grubišnom Polju i toplinska energana u Cigleni. Zahvaljujući dobroj poduzetničkoj klimi otvoreno je najmanje pet bioplinskih postrojenja u Gudovcu, Rovišću, Vagovini, Hercegovcu i Velikoj Masljenjači. One koriste nusproizvode industrije, nusproizvode s farmi i zelenu masu. Iako nas je zadesila pandemija koronavirusa, u kriznoj godini je na području županije otvorena 26 obrta više i u njima radi 126 osoba više. Nažalost, pandemija se nastavila i ove godine zbog čega ne možemo predvidjeti razvoj gospodarstva i gospodarstvenika. Za njih je Županija u prvom tromjesječju raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu pet milijuna kuna, ističe Bajs.

Deset milijuna kuna uloženo u borbu protiv korona virusa

Od prvog dana pojave koronavirusa, Županija je stala uz svoje građane, zdravstvene ustanove i njihove djelatnike. Provođenjem brojnih aktivnosti kroz rad članova Stožera civilne zaštite Bjelovarsko – bilogorske županije, tijekom pandemije je utrošeno deset milijuna kuna. Županija je tako osigurala potrebnu zaštitnu opremu, lokaciju za karantenu, medicinsku opremu i aparaturu među kojima je potrebno naglasiti nabavku devet novih respiratora za potrebe bjelovarske Opće bolnice. U bolnici su osigurani dovoljni kapaciteti za liječenje oboljelih. Niti jedan pacijent nije ležao u šatoru te se u niti jednom trenutku nije osjetila opasnost u smislu nedostatka kreveta ili respiratora. Uz Istarsku županiju, mi smo bili posljednja županija na zelenoj listi Njemačke. Vjerujem i nadam se da ćemo se ponovno vratiti na tu poziciju, podsjeća župan te dodaje kako je jedan od najznačajnijih projekta na kojem Bjelovarsko – bilogorska županija radila, izgradnja pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec.

Izlazak iz prometne izoliranosti

Županije je vodila projekt sve do izdavanja građevinske dozvole. Pruga je izgrađena i puštena u promet zahvaljujući EU sredstvima. Župan Damir Bajs svjestan je činjenice da Europska unija nudi velika sredstva i brojne mogućnosti. Područja prema kojima će Županija nastaviti težiti su gospodarstvo, zapošljavanje i poljoprivreda.

Očuvanje istine i digniteta na Domovinski rat

I za kraj, Bjelovarsko – bilogorska županija je bila nositelj te je financirala izdavanje nekoliko publikacija i knjiga vezanih za Domovinski rat. Posebno izdvajam knjigu „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine“ te „Ratni put 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske“. Činjenica je da je naša županija bila u Domovinskom ratu i da je u 1/3 bila okupirana, kaže župan Damir Bajs.

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.