26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić – župan Bajs je bio najuporniji za povratak HRT u Bjelovar

2016 07 hrtzupanija 67

Hrvatska radiotelevizija uskoro ponovo u Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i v.d. glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić potpisali su ugovor o zakupu poslovnog prostora od strane HRT-a u srijedu 6. srpnja, 2016. godine. Riječ je o prostoru koji je u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije, a koji će se koristiti za potrebe dopisništva HRT-a u gradu Bjelovaru. Naime, Hrvatska radiotelevizija javila se na Javni poziv Bjelovarsko-bilogorske županije i ostvarila pravo korištenja prostora za potrebe svog studija na adresi Trg Eugena Kvaternika 13, inače, prostora u vlasništvu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potpisivanjem ugovora potvrđeno je da se u našu županiju vraća Hrvatska radiotelevizija s dopisništvom za rad koji je ugašen gotovo dvije godine. Zalaganje župana Bajsa da se HRT vrati urodilo je plodom, a samim time i ovaj dio Hrvatske dobit će adekvatno medijsko praćenje od strane javne televizije, jer podsjetimo, od Čakovca do Osijeka, Hrvatska radiotelevizija nema ni jedno dopisništvo ni centar HRT-a.

Prije potpisivanja ugovora, župan Damir Bajs je rekao da će Ugovor o korištenju prostora biti potpisan na pet godina, a djelatnicima HRT-a imat će na raspolaganju 135 četvornih metara prostora u samom centru grada Bjelovara.
-Time se Hrvatska radiotelevizija vraća u Bjelovar, grad u kojem su bili prisutni dvadeset godina sve do studenog 2014. kada se studio ugasio. Tada je HRT zapošljavao 23 djelatnika i bio je jako televizijsko sjedište koje je pokrivalo ne samo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i okolne županije. S bivšim ravnateljem nismo mogli naći rješenje da se studio vrati. Vjerujem da je vrijeme pokazalo kako smo bili u pravu po pitanju naših argumenata. Ovime se stvaraju preduvjeti za povratak dopisništva, a nadamo se jednog dana i studija. Trenutno imamo samo dva centra na kontinentu, što je premalo za 15 županija tog dijela Hrvatske. Hrvatska radiotelevizija mora biti javni servis koji je svima dostupan, a to može biti samo kada ima svoje ljude na terenu i kad može brzo izvještavati – rekao je župan Bajs.

Siniša Kovačić, v.d. ravnatelj HRT-a rekao je kako mu je drago što je ovdje sa svojim suradnicima, te napomenuo kako su dopisništva jedna od temeljnih snaga HRT-a.
– Držimo se naše odluke prema kojoj vraćamo dopisništva diljem Hrvatske. Nakon Vukovara danas smo i u Bjelovaru, a dalje očekujemo i povratak u Sisak i Metković. Nadamo se da ćemo se tako vratiti u formu funkcije javnog servisa i da pravodobno izvještavamo o svim događajima važnim za naše građane. Usuđujem se reći kako su vaši političari bili nekako najaktivniji i najbrži da nas vrate natrag. Svi su došli s misijom i ciljem da se HRT vrati u Bjelovar, među kojima je župan Bajs bio najuporniji. Nadamo se stoga da ćemo se nakon tehničkog osposobljavanja ubrzo uživo ponovo javiti iz Bjelovara, a cilj nam je oformiti mali mobilni tim koji će po potrebi ići i o okolnim županijama na događaje koji su od interesa za javnost – objasnio je Siniša Kovačić.

Rukovoditeljica centara HRT-a Katja Kušec rekla je kako joj je izuzetno drago zbog povratka u Bjelovar.
– Komparativna prednost koju imamo u odnosu na druge dvije televizije s nacionalnom koncesijom sada doista može zasjati u punom sjaju. Bjelovarski televizijski centar će ponovo biti u onoj snazi u kojoj je bio, dok nepotrebnom odlukom nije potpuno ukinut. Nadam se da će kolege sada imati bolje uvjete da što bolje pokažu živote u svojoj lokalnoj zajednici, i da što više približe televiziju svakodnevnim događanjima i najvažnijim zbivanjima ispred njihovog praga. Na taj način zapravo potvrđujemo definiciju što je javni servis – poručila je Katja Kušec.

Programsko poslovnom odlukom neće se stvarati veliki sustav kao i prije, jer za njega nema potrebe prema riječima Siniše Kovačića. Cilj je formirati mobilnu ekipu sa sjedištem u Bjelovaru.

Slične objave