Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske: Znanstvena monografija koja će uz podršku Županije uskoro biti dostupna javnosti

2018 105 brigada hrv vojske 20

Bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs primio je članove Udruge 105. brigade Hrvatske vojske na čelu s predsjednikom Dragutinom Novoselom, Stjepana Ivanića, Vlatka Ferenčevića i druge, u ponedjeljak 17. rujna u maloj vijećnici Bjelovarsko – bilogorske županije. Na prijemu je bilo riječi o monografiji pod nazivom „Ratni put 105. brigade Hrvatske vojske“. Prije dvije godine potpisan je Ugovor o izradi navedene znanstvene monografije koja opisuje ratni put 105. brigade koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Radi se o prvoj znanstvenoj publikaciji za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko – bilogorske županije čiji se ratni put znanstveno prikazuje i obrađuje.

Izradu monografije sufinancirala je i Bjelovarsko – bilogorska županija s iznosom od 50 tisuća kuna. Uz župana i članove udruge, jedan od najzaslužnijih za izradu monografije je znanstvenik Željko Karaula.

– Naša županija je za vrijeme rata bila okupirana, ali je dala i veliki broj postrojbi u Domovinskom ratu. Ipak, najveća postrojba je ona zbog koje smo se danas sastali, 105. brigada. Ona je bila aktivna u svim ratnim dešavanjima u ukupnosti cijele Hrvatske, rekao je na početku konferencije župan Bajs.

2018 105 brigada hrv vojske 10

Podsjetimo, potpisivanjem ugovora u kabinetu župana 25. listopada 2016., službeno je najavljen početak opsežnog posla prikupljanja podataka i građe vezane uz ratni put 105. Brigade. Potrebno je spomenuti kako je to prva znanstvena publikacija za bilo koju postrojbu s područja Bjelovarsko-bilogorske županije čiji se ratni put znanstveno prikazuje i obrađuje. Između ostalog, za potrebe izdavanja monografije napravljeno je istraživanje ratnog puta  105.  Brigade  Hrvatske  vojske  od  početka  osnivanja  1991.  godine  do  završetka  ratnih operacija 1995. godine, pa sve do njenog rasformiranja. Korištena je arhivska građa MORH-a, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nacionalne sveučilišne knjižnice i niza drugih, a svakako vrijedan dio vezan uz izdavanje monografije su i korištenja i proučavanja relevantne literature o Domovinskom ratu te dokumentacija u privatnom posjedu pripadnika Brigade i razgovori sa sudionicima ratnih događanja. Iznimno je važna činjenica da je kroz 105. brigadu prošlo gotovo 10 tisuća branitelja, od čega ih je 92-oje poginulo, a 350 ranjeno.

2018 105 brigada hrv vojske 14

– Brojke pokazuju kroz kakav je intezitet rata ova brigade prolazila. Dignitet Domovinskog rata i ljudi koji su sudjelovali u njemu je nešto na čemu moramo inzistirati. Posebno mi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, jer branitelji s ovog područja ratovali su od Dubrovnika do Slavonije. Taj dignitet se mora očuvati, mora mu se dati poseban naglasak i Domovinski rat mora imati posebno mjesto u školskim knjigama. Izdavanju najavljene publikacije BBŽ daje veliki značaj i pažnju. To je naša obaveza, prema svima koji su u njoj sudjelovali, a posebice prema poginulima i ranjenima,  poručio je bjelovarsko – bilogorski župan.

 

Sve to zajedno bit će znanstveno prikazano u monografiji koja je u završnoj fazi izrade. Upravo znanstveni pristup najveći je značaj izdavanja ove monografije i siguran način kako će ono što se događalo ratnih godina ostati zapisano za povijest. Županija je dala potporu i nedavno održanom okruglom stolu pod nazivom “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine”. Nakon tog okruglog stola sada je u izradi znanstvena Publikacija u suradnji s Hrvatskim vojnim učilištem. Tako će i ta ratna događanja ostati zapisana za budućnost, na način valorizacije događanja iz 1991. godine Domovinskog rata na ovim prostorima i vrednovanje tih događanja u novijoj hrvatskoj povijesti.

– Danas smo se okupili, kako bismo saznali do kuda se stiglo sa pisanjem monografije. Nažalost, autor knjige gospodin Karaula danas nije mogao biti ovdje, no poručuje kako je mongrafija pri samom kraju. U knjizi su korišteni intervjui, razna arhivska građa, kao i razna literatura. Monografija će u potpunosti koštati 75 tisuća kuna. Očekujem da će knjiga tijekom prvog polugodišta slijedeće godien izaći iz tiska, čime bi zaokružili cjelokupan rad. Većina nas sada ima dosta godina, pa je ovo najviše rađeno za mlađe naraštaje, generacije koje moraju znati i naučiti kakav smo ratni put prolazili i za što smo se borili. Vjerujemo da će se ovo djelo čitati s punom pažnjom, pojasnio je Dragutin Novosel, predsjednik udruge.

 

– Brigada je bila posebna, sudjelovala je na svim ratištima u domovini. Imala je iskusne i hrabre ljude, koji su uvelike doprinjeli obrani zemlje. Bilo nas je posvuda, od Bjelovara, zapadne i istočne Slavonije, kratko se osvrnuo zapovjednik Vlatko Ferenčević.

 

– Ono na što smo iznimno ponosni je sudjelovanje 105. brigade u operaciji Bljeska, velike oslobodilačke akcije oružanih snaga RH. Brigada je u Bljesak ušla iz mobilizacije. To je najteža borbena radnja koja se provodi u neposrednoj ratnoj opasnosti. Brigada je dakle izvršila mobilizaciju u roku od 24 sata. Ulaskom u operaciju, brigade je bila popunjena oko 98 posto. U Oluji brigade nije sudjelovala, ali je sudjelovala u opraciji Feniks, u istočnoj Slavoniji, sa čime možemo zajljučiti ratni put 105. brigade, rekao je Stjepan Ivanić.

 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_8
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_10
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_11
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_14
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_16
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_19
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_20
 • 2018_105_brigada_hrv_vojske_21


Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.