Crosst.hr

Raste broj nezaposlenih u našoj županiji! NAJVIŠE OTKAZA dolazi iz prerađivačke industrije

2021 1 24 zapošljavanje

Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje PU Bjelovar registrirane su 4 703 nezaposlene osobe. U usporedbi sa studenim iste godine, broj nezaposlenih veći je za 2,8 posto ili 126 osoba, a u odnosu na prosinac 2019. godine za 17,2 posto ili 689 osoba. Udio nezaposlenih na području Bjelovarsko – bilogorske županije u ukupnoj nezaposlenosti Hrvatske u prosincu 2020. godine iznosio je 2,9 posto.  

Od ukupnoga broja nezaposlenih u prosincu 2020. godine bilo je 2 170 nezaposlenih muškaraca ili 46,1 posto i 2 533 nezaposlene žene ili 53,9 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih muškaraca povećan je za 3 posto, a žena za 2,5 posto. U odnosu na prosinac 2019. broj nezaposlenih muškaraca povećan je za 8,5 posto, a žena za 25,8 posto.

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih, najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, njih 1 586 ili 33,7 posto, a slijede osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina i gimnazijom, njih 1 148 ili 24,4 posto, osobe sa završenom osnovnom školom, njih 1 126 ili 24,0 posto, osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom, njih 461 ili 9,8 posto, osobe s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem, njih 211 ili 4,5 posto te osobe sa završenim fakultetom i akademijom, 171 osoba ili 3,6 posto.

U skupini nezaposlenih osoba u prosincu 2020. bilo je 364 osoba od 15 do 19 godina, 700 osoba od 20 do 24 godine, 509 od 25 do 29 godina, 390 od 30 do 34 godine, 403 osobe od 35 do 39 godina, 437 osobe od 40 do 44 godine, 431 osoba od 45 do 49 godina, 506 osoba od 50 do 54 godine, 620 osobe od 55 do 59 godina i 343 osobe u dobi od 60 i više godina.

Krajem prosinca prošle godine najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba zabilježen je u Ispostavi Bjelovar, njih 2 314, zatim u Ispostavi Daruvar, 830 osoba, Ispostavi Garešnica, 669 osoba, Ispostavi Grubišno Polje, 481 osoba i Ispostavi Čazma, njih 409.

U prosincu 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama i to u Ispostavi Bjelovar za 46 osoba, u Ispostavi Grubišno Polje za 33 osobe, u Ispostavi Daruvar za 27 osoba, u Ispostavi Garešnica za 15 osoba te u Ispostavi Čazma za ukupno 5 osoba. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, a najviše u Ispostavi Bjelovar za 454 osobe, Ispostavi Čazma za 104 osobe, u Ispostavi Garešnica za 67 osoba, u Ispostavi Grubišno Polje za njih 39 i na poslijetku u Ispostavi Daruvar za 25 osoba.

U prosincu 2020. godine novčanu naknadu je koristilo 960 nezaposlenih osoba ili 20,4 posto od ukupnog broja nezaposlenih. Broj korisnika novčane naknade povećao se za 71 osobu ili 8,0 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prosinac 2019. godine broj korisnika novčane naknade se smanjio za 29 osoba ili posto.  

Ukupno su tijekom prosinca 2020. godine iz evidencije nezaposlenih izašle 342 osobe. Od toga su zaposlene 243 osobe i to 222 na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 21 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti, poput registriranja trgovačkog društva ili obrta, rada putem ugovora o djelu i slično. Evidentirano zapošljavanje temeljem zasnivanja radnoga odnosa najčešće se realiziralo u sljedećim djelatnostima, prerađivačka industrija 50 osoba, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 31 osoba, obrazovanje 27 osoba, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala 22 osobe.   

Gledano po ispostavama, temeljem radnog odnosa najveći je broj zaposlenih s evidencijeiz Ispostave Bjelovar, 119 osoba, zatim iz Ispostave Daruvar, 38 osoba, Ispostave Garešnica 24 osobe, Ispostave Čazma 23 osobe te Ispostave Grubišno Polje, ukupno 18 osoba. Istodobno je u prosincu 2020. godine 99 osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu.

Tijekom prosinca 2020. godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 468 osoba, što je za 103 osobe manje nego u prosincu 2019. godine, ali devet osoba više u odnosu na prethodni mjesec. Ukupno 372 osobe su prijavljene izravno iz radnog odnosa, 64 iz neaktivnosti, 16 osoba iz redovitog školovanja, 13 iz drugog oblika rada i tri iz individualne poljoprivrede. S obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa, najviše ih je došlo iz sljedećih djelatnosti. Iz prerađivačke industrije 78 osoba, građevinarstva 52 osobe, obrazovanja 47 osobe, delatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 42 osobe te trgovine na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 42 osobe.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.