Crosst.hr

Raste broj nezaposlenih! Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa

2020 10 14 084653

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je promjene u evidentiranoj nezaposlenosti tijekom rujna te stanje registrirane nezaposlenosti na kraju rujna 2020. godine. Krajem rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje PU Bjelovar registrirane su 4 604 nezaposlene osobe. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih manji je za 2,4 posto ili 112 osoba, a u odnosu na rujan 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 24 posto ili 891 osobu. Udio nezaposlenih na području Bjelovarsko – bilogorske županije u ukupnoj nezaposlenosti Republike Hrvatske tijekom rujna iznosila je 3,1 posto. Od ukupnoga broja nezaposlenih bilo je 2 125 nezaposlenih muškaraca, što iznosi 46,2 posto i 2 479 nezaposlenih žena, što iznosi 53,8 posto. U usporedbi s prethodnim mjesecom broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 2,7 posto, a žena za 2,1 posto. U odnosu na rujan 2019. godine, broj nezaposlenih muškaraca povećan je za 17,0 posto, a žena za 30,7 posto.  

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih najbrojnije su bile osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, njih 1 523, nakon čega slijede osobe sa završenom osnovnom školom, njih 1 090, osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina i gimnazijom, njih 1 143, osobe bez škole i s nezavršenom osnovnom školom, ukupno 488, osobe s prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem i na kraju osobe sa završenim fakultetom i akademijom, njih ukupno 163.

U skupini nezaposlenih osoba u rujnu 2020. bilo je 412  osoba od 15 do 19 godina, 642 od 20 do 24 godine, 464 od 25 do 29 godina, 408 od 30 do 34 godine, 390 od 35 do 39 godina, 402 od 40 do 44 godine, 431 od 45 do 49 godina, 504 od 50 do 54 godine, 598 od 55 do 59 godina i 353 osoba u dobi od 60 i više godina.

Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba krajem rujna zabilježen je u Ispostavi Bjelovar, njih 2 215 ili 48,1 posto, zatim u Ispostavi Daruvar, 923 osobe ili 20,1 posto, u Ispostavi Garešnica, njih 592 ili 12,9 posto, zatim u Ispostavi Grubišno Polje, ukupno 444 ili 9,6 posto i na kraju u Ispostavi Čazma, 430 osoba ili 9,3 posto.

U rujnu 2020. godine u odnosu na prethodni mjesec evidentirana je nezaposlenost povećana jedino u Ispostavi Daruvar i to za ukupno 36 osoba ili 4,1 posto, dok je u Ispostavi Bjelovar smanjena za 108 ili 4,6 posto, u Ispostavi Grubišno Polje za 10 osoba ili 2,2 posto, u Ispostavi Garešnica za 26 osoba ili 4,2 posto te Ispostavi Čazma za 4 osobe ili 0,9%. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, a najviše u Ispostavi Bjelovar za 471 osobu, u Ispostavi Daruvar za 187, Ispostavi Čazma za 124, u Ispostavi Grubišno Polje za 68 i u Ispostavi Garešnica za 41 osobu.

U rujnu 2020. novčanu naknadu su koristile 1 072 nezaposlene osobe. Broj korisnika novčane naknade smanjio se za 34 osobe u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na rujan 2019. godine broj korisnika novčane naknade povećao se za 322 osobe. Ukupno je tijekom rujna iz evidencije nezaposlenih izašlo 867 osoba. Od toga je zaposleno 707 osoba i to 688 na temelju zasnivanja radnoga odnosa i 19 na temelju drugih poslovnih aktivnosti poput registracije trgovačkoga društva ili obrta, ugovora o djelu i slično.  

Evidentirano zapošljavanje temeljem zasnivanja radnoga odnosa najčešće se realiziralo u sljedećim djelatnostima obrazovanja, prerađivačke industrije, ostalih uslužnih djelatnosti, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Gledano po ispostavama, najveći je broj zaposlenih s evidencije Ispostave Bjelovar, zatim slijede Daruvar, Garešnica, Čazma, Grubišno Polje. Istodobno je u rujnu 2020. godine 160 osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu.

Tijekom rujna 2020. godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 755 osoba, što iznosi 118 osoba više nego u rujnu 2019. godine te 293 osobe više u odnosu na prethodni mjesec. Od toga su 472 osobe izravno iz radnog odnosa, 159 iz neaktivnosti, 122 iz redovitog školovanja i dvije osobe.

2020 10 14 083219

S obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa najviše ih je došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, prerađivačke industrije, trgovine na veliko i na malo i popravaka motornih vozila i motocikala, javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranja i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

S obzirom na novonastalo stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom koronavirusa, aktivnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje od ožujka 2020. usmjerene su na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji novonastalom situacijom. U ožujku je tako donesena mjera „Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19)“ koja se odnosila na razdoblje subvencioniranja od ožujka do svibnja 2020. godine. Provedba potpora za očuvanje radnih mjesta nastavlja se i idućih mjeseci te obuhvaća više mjera uz različite uvjete subvencioniranja s obzirom na djelatnost poslodavca, veličinu poslodavca, opseg smanjenja posla i drugo.
 • 2020-10-14_083150
 • 2020-10-14_083118
 • 2020-10-14_083052
 • 2020-10-14_083017
 • 2020-10-14_083219

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.