Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Rasprava vijećnika o proračunskom nadzoru u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

2021 07 20 vijecnici 2

Pod točkom 3. Dnevnog reda druge Županijske skupštine Bjelovarsko – bilogorske županije raspravljalo se i o proračunskom nadzoru u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. 

2021 07 16 skupstinabbz 118
Ivan Beljan (DHSS)

– Točno znamo kolika je bila plaća bivšeg župana i da je po tome bio u samom vrhu Republike Hrvatske. To je jedan viši rang, a mi ga nismo mogli maknuti. Tako funkcioniramo. Svakako bih se nadovezao na Sandru Frčo i njezine izjave o 100 milijuna kuna od onih vodovoda što imamo. Ja se samo pitam, hoćemo li to dati vlakić koaliciji Damira Bajsa ili možda SDP-u, rekao je Ivan Beljan (DHSS).

 Za raspravu se javio Silvestar Štefović (HDZ). 

2021 07 16 marusic 3
Silvestar Štefović (HDZ)

– Pročelnicu molim da nam razjasni o polaganju novčanih sredstava na depozitni račun i korištenje dopuštenog prekoračenja po redovnom transakcijskom računu. Također, piše da nije pribavljena suglasnost Županijske skupštine. Molim za pojašnjenje. Ako se dobro sjećam, o obvezama prema Ministarstvu poljoprivrede smo raspravljali više puta i na više načina. Očito da to nije riješeno, upitao je Štefović. 

Anita Nekić Pavičić, pročelnica UO za financije u BBŽ obrazložila je situaciju proračuna.

2021 anita
Anita Nekić Pavičić, pročelnica UO za financije u BBŽ

– Depozitni račun je otvoren radi lakše kontrole i praćenja europskih sredstava, jer zakonska regulativa te godine nije bila strogo propisana, dakle na koji način voditi europska sredstva. Mi smo si na taj način olakšali posao, uslijed velikog broja EU projekata da određena sredstva s kojima smo trebali predfinancirati te projekte prebacimo na tzv. pomoćni račun. To nije bio nikakav depozitni račun, ali ga je banka tako vodila, pojasnila je pročelnica Nekić Pavičić.

2021 07 16 skupstinabbz 118
Ivan Beljan (DHSS)

– Bitna nam je vanjska revizija da probamo prebrojati sve kosture koji ispadaju iz ormara Županije. Stvar vezana za Ministarstvo poljoprivrede teška je oko osam milijuna kuna.  Jedna dobra vanjska revizija trebala bi dati stvarni uvid u cijelu situaciju u našoj Županiji, poručio je Ivan Beljan (DHSS).

 

Za repliku se javio Damir Bajs (DB Nezavisna lista). 

2021 07 16 skupstinabbz 106
Damir Bajs (DB Nezavisna lista)

– Ne radi se o nikakvim tajnim dokumentima, jer su objavljeni na internetu, sukladno zakonskim utvrđenim obvezama. Sve piše u nalazu Ureda državne revizije RH za 2018. godinu. Ugovorna obveza između Županije i Ministarstva poljoprivrede su u  najvećem dijelu u zastari. To znači da ćemo dio platiti, a dio nećemo, čak ni po nagodbi koja je u prijedlogu utvrđena kao dogovor s Građansko – pravnim odjelom Republike Hrvatske. Dakle, ako je sve napisano, onda ne možemo imati kosture. Isto vrijedi i za dogradnju bolnice, stoga ne radi se o nikakvim tajnim dokumentima. Sve je javno objavljeno, poručio je.

U raspravu se uključila i Sandra Frčo (SDP).

2021 07 16 skupstinabbz 79
Sandra Frčo (SDP)

– Vrlo je zanimljivo što je dotična revizija iz Virovitičko podravske županije dala negativno mišljenje za taj dio, dok su druge revizije u drugim županijama, poput Šibensko – kninske i Osječko baranjske za istu stvar dale pozitivnu ocjenu. Županija je to ispravila  zato jer je zakonodavac donio Zakon o izmjenama poreza na dohodak. Tako da znamo otkuda manjak, kaže Frčo.

2021 07 16 marusic 2
Silvestar Štefović (HDZ)

– Moglo se prestati uhljebljivati, pa bi i ova masa plaća bila kud i kamo manja, kratko je poručio Silvestar Štefović (HDZ). 

2021 07 16 skupstinabbz 127
Drago Hodak (HDZ)

– Ovaj proračunski nadzor napravljen je temeljem izvješća Državne revizije za 2018. godinu. Utvrđene su nepravilnosti i naš tadašnji župan bio je jako nezadovoljna. Mene zanima hoće li i ubuduće biti napravljen proračunski nadzor? Koliko znam, državna riznica uopće nije znala da mi imamo kredit od 107 milijuna kuna. Dakle, Ministarstvo financija ne zna da Bjelovarsko – bilogorska županija ima taj kredit. Bajs je čak i u kampanji rekao da nije on dizao kredit, već Opća bolnica Bjelovar. I stvarno, u zakonu piše da kada proračunski korisnik diže kredit ne mora Županija kao osnivač tražiti suglasnost Ministarstva financija, no po realizaciji posla mora obavijestiti Ministarstvo financija tako da se onda dođe do novih 46 posto zaduženosti o kojoj govorimo. Za mene je to jako velika zaduženost. Proračunski nadzor je uspostavljen da se takve situacije više ne događaju, istaknuo je Drago Hodak (HDZ).

Na samom kraju replicirao je Damir Bajs (DB Nezavisna lista).

2021 07 16 skupstinabbz 104
Damir Bajs (DB Nezavisna lista)

– Bjelovarsko – bilogorska županija je jedina u Hrvatskoj koja je dobila nadzor revizije koja nije u sjedištu županije. Konkretno, kod nas je to bila Virovitičko – podravska županija, ispostava koja je poznata po dobrim poslovima u Gradu Virovitici gdje nisu mogli pronaći 17 milijuna kuna manjka. To je bila najduža revizija u povijesti Republike Hrvatske za neku županiju. Trajala je više od godinu i pol dana. Svaku stavku proračunu su pogledali, prevrtili i utvrdili da li je zakonito ili nije. Nakon toga, kao jedina Županija u Hrvatskoj smo dobili nalog da se s pravnog stajališta provjeri nalaz Državnog ureda za reviziju. To smo dobili jedini u Hrvatskoj i na tome sam zahvalan. Također, izvršen je i izvanredni nadzor Bjelovarsko – bilogorske županije koji je isto tako bio jedini u državi, tako da kada govorimo o institucijama, one su kod nas prisutne već tri godine. Potrošeno je više od milijun kuna u plaćama osoba koje kontroliraju naš rad. U izvanrednom nadzoru je zapravo prihvaćeno mišljenje Županije, vezane upravo za dvije stavke o kojima ste govorili. Ostalo je samo pitanje plaća. Ministarstvo financija je poništilo prijedlog Ureda državne revizije i iz nalaza izbacilo dvije stavke. Sudeći prema svemu, mi smo najkontroliranija Županija u RH, dok neke druge nisu imale nikakvu provjeru od navedenih, pojašnjava Bajs. 

 Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.