Crosst.hr

Ramska večer u Bjelovaru – osvrt na manifestaciju

2016 10 ramskavecer 18

Izdvajamo osvrt na ovu manifestaciju glavnog organizatora i predsjednika Ramske zajednice Bjelovara mr.sc. Miše Faletara.

U subotu 1. listopada 2016. godine u Bjelovaru je organizrana donatorska Ramska večer pod sloganom „Oj na šćitu nema te na svitu, koše šarke što vas nose ramke“. Prikupljena novčana sredstva s ove večeri namijenjena su Osnovnoj školi Ripci za opremanjeinformatičke učionice.

Izdvajamo osvrt na ovu manifestaciju glavnog organizatora i predsjednika Ramske zajednice Bjelovara mr.sc. Miše Faletara.
-Ramska večer je mali prikaz naše bogate kulturne baštine na koju smo mi ramci posebno ponosni i po kojoj smo prepoznatljivi širom svijeta. Poklon je to nas Ramaca svome novom zavičaju u prigodi obilježavanja Dana grada Bjelovara i 50. obljetnice masovnijeg doseljavanja Ramaca na obronke pitome i lijepe Bilogore, ali i ostala područja Lijepe naše. Ova Ramska večer je podsjetnik nama Ramcima da se ovo bogatstvo mora njegovati i otrgnuti zamci zaborava. Možda će ova večer probuditi pomalo zatomljenu ljubav naših mladih naraštaja stasalih u novom zavičaju, za ramsku gangu i bogate ramske običaje. Rasuli su se Ramci po cijelome svijetu, ali uvijek s jasno prepoznatljivim identitetom – časnih i ponosnih Hrvata, toplog srca za sve dobro ali i nepopustljivih kada je u pitanju opstojnost univerzalnih vrijednosti: vjere, obitelji i domovine!

Često su nam znali prigovarati da smo naizgled kruti, tvrdi, pomalo zatvoreni za druge, ali jedino takvi – naizgled – smo mogli opstati u svome zavičaju! U svome bitku, mi Ramci smo vrlo empatični za svakog tko je u nevolji, kome treba pomoć. Često nas znaju komentirati iz nerazumijevanja naše povijesti, kako naša katolička crkva igra prevažnu ulogu u životima nas Ramaca. Pa kako ne bi i igrala, jer nam je crkva bila svjetionik u povijesnim neverama, rasadnik hrvatske riječi i kulture. Naši samostani i crkve su opjevane u našim pjesmama. Prisjetit ću vas na stihove koje zna svaki Ramac: „Kad je crkva gorila na Šćitu, svak je Ramac plakao na svitu!“ Eto, to je naše svjedočenje ljubavi i zahvalnosti za sve one znane i neznane naše ramske fratre koji ugradiše svoj život u širenju ljubavi prema Bogu i rodu.

Stoga moram istaći još jednog vrlog sina Rame, još jednog vrhunskog intelektualca i teologa, prof.dr. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Ponosni smo na svoje, svoju baštinu i prepoznatljivost, ali nismo isključivi prema drugima. Tragična je i nemjerljiva cijena plaćena, od osmanlijskog doba o kojem svjedoči Diva Grabovčeva, do pokolja u Drugom svjetskom ratu. Kao da sve to nije bilo dovoljno mrziteljima svega hrvatskog, dosjetiše se kako nas dodatno unesrećiti – potopiše našu plodnu ramsku kotlinu, našu žitnicu i hraniteljicu i oduzeše nam izvor opstanka.

No prevarili su se u svojoj procjeni nas Ramaca. Zaboravili su na našu vitalnost, upornost i spremnost za otpor prema zlu i nepravdi, pa su Ramci – iako raseljeni, svojim radom počeli ponovo skrbiti za svoju rodnu grudu. I u ovome zadnjem – Domovinskom ratu, sudbina nije mazila nas Ramce. Prelazilo se preko vrana, branila je Rama Hrvatsku! Branili su Ramci Bilogoru i svaki kutak naše domovine! Brojni grobovi ramskih ratnika svjedoče o tome. Ne dopustimo da ta žrtva tone u zaborav! Zaborac je velika opasnost za hrvatski narod. Ali, opstali smo! Najveći dio nas se naselio po domovini Hrvatskoj i jedan ne tako mali broj odlučio je skrasiti se na predivnoj i pitomoj Bilogori. I ona nas je zagrlila kao svoju djecu i danas smo i mi Ramci jedan biser na bilogorskoj ogrlici. Grad Bjelovar je prepoznao htijenje i trud koji je ulagala naša Ramska zajednica u promicanju ramskog identiteta i posebnosti u novome zavičaju te se ovom prigodom zahvaljujem čelništvu grada na potpori oko svakog našeg projekta. Uživali smo 1. listopada 2016. godine u Bjelovaru u bogatstvu hrvatske riječi i slova, u bogatstvu Hercegovine i Bilogore, Rame i Bjelovara.
Sudionici večeri bili su Vokalni sastav „Sv. Matej“ Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, izvorna ženska skupina iz Rame, izvorna muška pjevačka skupina iz Rame, svirač na diplama David Glibo, recitatorice pjesama o Rami Nada Krešo, Ivona Bošnjak i Daria Pavlović, tamburaški orkestar HORKUD „Golub“ Bjelovar, KUD „Rovišće“ i njihov ženski vokalni sastav „Mihe“, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, HKUD „Rama“, Folklorni sastav „Kolo“ Zagreb, uz etno skupine „Čuvarice“ i „Sinovi Hercegovine“, te pobjednike maratona lađa „Argonaute“ Bjelovar.

Zahvala donatorima:
-Vita Nova – Stjepan Njegovac
-HBOR
-Pekara Oškera – Miroslav Oškera
-Veritas revizija – Kristijan i Biserka Volf
-Pedijatrijska ordinacija Marija Čatipović, dr.med.
-STIMO d.o.o. – Stjepan Orešković
-Trgovina Centar – Krešo Džolan
-H Prom j.d.o.o. – Tomislav Heged
-JILK d.o.o. – Ivan Krišto
-Cvjetni atelje Marina – obitelj Šepoval
-Kufner grupa – Slaven Kufner
-Palir d.o.o. Zagreb – Marinko Babić
-Javni bilježnik Željka Maroslavac
-Bjelovarsko-bilogorska županija
-Općina Rovišće
-Općina Prozor – Rama
-Grad Čazma
-Grad Zagreb
-Grad Bjelovar
Tekst: Mišo Faletar, predsjednik Ramske zajednice Bjelovar
Foto: bjelovar.hr

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.