26. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

PUT PRIJATELJSTVA VUKOVAR – LJUBLJANA

2016 06 karavana2016 201

Karavana je stigla u Bjelovar u petak 24. lipnja, a nakon malog odmora i okrijepe, predstavnici Karavane uručili su gradonačelniku Antunu Korušecu Povelju Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana.

Tradicionalno povodom Dana državnosti Republike Hrvatska organizirana je karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“. Karavanu organizira 14. put zaredom Savez hrvatskih društava u Sloveniji. 36 biciklista se na svom putu zaustavilo u Bjelovaru, a karavana je način na koji njeni sudionici odaju počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima, te ostvaruju suradnju i prijateljske odnose s gradovima kroz koje prolaze.

-Karavana kreće svake godine iz Vukovara, i nakon 14 godina puno se toga promijenilo. Promijenili su se i neki sudionici, i način organiziranja karavane. Ove godine smo napravili i nešto čemu smo težili svih ovih godina, a to je Povelja o sudjelovanju. To je veliki napredak ne samo za nas koji smo u karavani nego i sve gradove koji nas dočekuju. Zahvaljujem svima ovim putem, pa tako i vodstvu Grada Bjelovara koje nas uvijek toplo dočeka – rekao je voditelj Milan Pavlović.

Put je podjeljen na tri dana, s noćenjima u Đurđevcu i Samoboru. Zadnja etapa do Slovenije iznosi 150 kilometara, a ukupna etapa je 500 kilometara. U subotu ih dočekuje Savez hrvatskih društava u Sloveniji s kojim organiziraju proslavu Dana državnosti. Svake godine se lako okupljaju, i prema riječima voditelja Milana Pavlovića, imaju slatke brige s organizacijom jer se javljaju novi ljudi koji žele sudjelovati. Jedna od sudionica je i Slovenka Tina Ušeničnik, koja karavanu vozi prvi put, pa je podjelila svoje dojmove o putu.
-Nije teško voziti, čak ni po ovakvom vremenu. Pogotovo za nas koji smo navikli na brdovit kraj u Sloveniji. Drago mi je da sam dio karavane, jer su mi prijatelji pričali kako je divno ostvariti i ta nova prijateljstva i o tome kako je poseban put. Nadam se da ću imati prilike sudjelovati i narednih godina – rekla je Tina Ušeničnik.

S gledišta jednog od gradova domaćina i o tome što ovakva karavana predstavlja, svoju izjavu je dao i gradonačelnik Antun Korušec.
-„Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ je jedan projekt koji u sebi uz emocije na Domovinski rat, Vukovar, i prijateljstvo dviju zemalja, ima i ostale snažne poruke i mogućnost suradnje svih jedinica lokalne samouprave koje su na tom putu. Mi smo domaćini 14. put, i svi koji ovdje dođu pa i sudionici karavane kažu kako smo dobri domaćini. Ove godine je na projektu napravljen iskorak. Njegovi organizatori su Hrvatsko društvo Ljubljana i Savez hrvatskih društava u Sloveniji, i oni su inicijatori Povelje prijateljstva kao sastavnog dijela ovog puta. Povelja prijateljstva podrazumjeva mir, toleranciju, suradnju, solidarnost i evociranje uspomena , odnosno senzibiliziranje ukupne javnosti u Hrvatskoj i Sloveniji na Domovinski rat, te na Vukovar kao grad stradalnih i heroj. Ovdje se otvara mogućnost ostvarivanja suradnje na gospodarskim, kulturnim i ukupno svim projektima javnog života. Takvi pozitivni projekti su svakako dobrodošli na svim ovim prostorima. Divim se ovim ljudima i njihovoj psihofizičkoj sposobnosti. Oni vođeni idejom suživota i mira uspješno savladavaju sve napore ovih dana – poručio je gradonačelnik Antun Korušec.

Karavana je stigla u Bjelovar u petak 24. lipnja, a nakon malog odmora i okrijepe, predstavnici Karavane uručili su gradonačelniku Antunu Korušecu Povelju Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana.

Slične objave