20. listopada 2021

Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Puštena u trajni rad punionica za električna vozila u Križevcima

ELEN punionica za elektricna vozila u Krizevcima

KRIŽEVCI, 2. KOLOVOZA 2016. – Hrvatska elektroprivreda pustila je danas u Križevcima u trajni rad ELEN punionicu za električna vozila u Istarskoj ulici, na parkiralištu Bille.

Punionicu su u trajni rad svečano pustili Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca, i Domagoj Puzak, član HEP-ova tima za e-mobilnost.

Punionica u Križevcima postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Križevci dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku HEP Operatora distribucijskog sustava Elektre Bjelovar, Pogona Križevci. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.
Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC Mode 3 Type 2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o vrsti pretvarača u vozilu i stanja baterije. Punjenje je za sada besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio više od 20 javnih ELEN punionica i to u Osijeku, Varaždinu, Koprivnici, Vodicama, Jastrebarskom, Krapini, Labinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Opatiji, Metkoviću, a posebnost je nedavno puštena u rad ELEN LEAF punionica u Gradu Zagrebu, prva ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama. Uskoro se očekuje puštanje u probni rad punionica u Zadru, Bujama i Umagu, a do kraja godine u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu…
HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt e-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i buke u gradskim središtima, te očuvanju okoliša.

Slične objave