Crosst.hr

PU bjelovarsko-bilogorska: Pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu

2018 policija pu bjelovar 12

Na području policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine evidentirane su 202 prometne nesreće, odnosno 8,2% manje u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, no evidentirane su 3 prometne nesreće s poginulim osobama, što je povećanje za 50% u donosu na isto razdoblje prošle godine.

Evidentirano je još i povećanje broja prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 6,7%, (80 prometnih nesreća) dok je za 16,8% (119 prometnih nesreća) evidentirano smanjenje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Analizirajući prometne nesreće po posljedicama, u istima su poginule su 3 osobe, teško je ozlijeđeno 17 osoba, a 84 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede.

Za istaknuti da je u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine prosječno  dnevno evidentirana 1,68 prometna nesreća, odnosno svaki dan se dogodi najmanje jedna prometna nesreća na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Analizirajući samo prometne nesreće sa poginulim osobama, proizlazi da se prometna nesreća u Lasovcu, dana 28.2.2019. godine u kojoj je poginuo  21-godišnji vozač dogodila zbog brzine neprimjerene uvjetima i stanju ceste, uslijed čega je vozilo sletjelo  u putni jarak i udarilo vozila u betonsko-metalnu ogradu, drveni stup javne rasvjete i prometni znak opasnosti. Nakon udara u navedene objekte vozilo se odbilo prema kolniku, a 21-godišnji vozač je ispao iz vozila jer nije koristio sigurnosni pojas. Također, analizom alkohola u krvi utvrđena je kod vozača koncentracija alkohola u krvi1,88 g/kg, a što ukazuje da je vozač neposredno prije smrti bio u pijanom stanju.

U prometnoj nesreći koja se dogodila dana 28.4.2019. godine u Starim Skucanima, a u kojoj je poginuo 25-godišnji vozač, proizlazi da se vozilom kretao na djelu ceste koja je vidno postavljenom prometnom signalizacijom zatvorena za promet vozila zbog radova, osim vozila stanara i gradilišta te uslijed neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste, u lijevom zavoju izgubio je nadzor upravljanja nad vozilom, koje se zanijelo po kolniku te sletio u lijevi putni jarak, gdje vozilo prevrnula na desnu bočnu stranu i prignječilo glavu vozača, koji je ispao iz vozilo kroz otvoreno staklo na prednjim desnim vratima (suvozačevim vratima) jer nije koristio sigurnosni pojas.

Analizirajući prometnu nesreću koja se dogodila dana 29.4.2019. godine i u kojoj je poginuo 37-godišnji vozač proizlazi da je isti upravljao je traktorom na koji su bile priključene prednje vilice, a bez vozačke dozvole i nije položio vozački ispit niti jedne kategorije. 37-godišnjak se traktorom kretao od pravca Marčana u pravcu Donjih Lipovčana te na nenaseljenom dijelu šumskog predjela zvanog ,,Glogovnica“ uslijed neprilagođene brzine, stanju ceste, atmosferskim prilikama došlo je nagloga zanošenja traktora i slijetanja u putni jarak. Prilikom slijetanja traktora u putni jarak, prednje vilice su udarile u zemlju zbog čega je kroz prednje vjetrobransko staklo ispao 37-godišnjak i uslijed pada mu je prignječena glava.

Također je za poginule osobe zatražena pretraga mobitela, odnosno utvrđivanje da li su u trenutku prometne nesreće koristili mobitel.

Kao što je vidljivo i nadalje se najviše prometnih nesreća bilježi uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa. Upravo zbog najveće zastupljenosti u smrtnom stradavanju ovi uzročnici prometnih nesreća nazvani su tzv.“ubojicama u prometu“.

Nadalje, sagledavajući posljedice smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginula su 3 vozača, analizirajući po danima, dogodile su se u ponedjeljak, četvrtak i nedjelju i u vremenskom razdoblju od 16,00-18,00 sati te u vremenskom razdoblju od 20,00-22,00 sati.

Za napomenuti je da je u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine evidentirana  51 prometna nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, odnosno 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 27 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom.

Kao jedan od uzroka prometnih nesreća s poginulim osobama je i alkohol.  U razdoblju siječanj/travanj 2019. godine jedan vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s poginulom osobom i to u koncentraciji od 1,88 g/kg alkohola u krvi, 24 prometne nesreće prouzrokovali su vozači u koncentraciji 0,5-1,5 g/kg alkohola u izdahnutom zraku, a 23 prometne nesreće prouzrokovali su vozači u koncentraciji većoj od 1,5 g/kg alkohola u izdahnutom zraku.

Stoga, apeliramo na sve vozače koji su konzumirali alkoholna pića na korištenje usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila, odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenja, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Također, pozivamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti kako bi se pravovremeno i sigurno mogli zaustaviti u slučaju potrebe ili pojave opasnosti.

Iako su sigurnosni pojasevi jedan od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila, još uvijek velik broj vozača i putnika ih ne koristi. Nekorištenje sigurnosnog pojasa posebice je izraženo kod putnika na stražnjim sjedalima. Ističemo da su vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela predstavlja jednu od najopasnijih distrakcija jer u sebi objedinjava fizičku, vizualnu i kognitivnu distrakciju. Kad mobitel zazvoni osoba poseže rukom za mobitelom, skreće pogled na mobitel da bi vidjela gdje je i tko zove ili šalje poruku, rukom bira telefonski broj ili piše poruku te se koncentrira na razgovor i sadržaj poruke, pri čemu ne gleda prometnicu, ne drži obje ruke na upravljaču i na razmišlja o prometnoj situaciji i načinu sudjelovanja u prometu. Stoga, pješacima, vozačima bicikala i vozačima svih vrsta motornih vozila savjetujemo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na  mlade vozače i vozače mopeda i motocikala.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u narednom razdoblju poduzimat će niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Izvor informacija: PU bjelovarsko-bilogorska

Pročitajte još

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja

Portal www.bjelovar.info, obrt za medijske usluge, Gundulićeva 6, 43 000 Bjelovar, OIB: 06014229707 u nastavku donosi Uvjete korištenja koji se primjenjuju na sve sadržaje i usluge  portala www.bjelovar.info. Korištenjem bilo kojeg dijela ovog portala, smatra se da su korisnici upoznati s Uvjetima korištenja te prihvaćaju koristiti sadržaj isključivo na vlastitu odgovornost kao i za osobnu upotrebu. Vlasnik izdavač portala www.bjelovar.info zadržava pravo izmjene Uvjeta korištenja bez prethodne najave ili objave.

Autorska prava

Bjelovar.info zadržava autorska prava na sve sadržaje objavljene na portalu, u bilo kojem formatu (tekst, slika, video, zvuk, grafika i slično ). Bez pismene dozvole vlasnika tvrtke izdavača, strogo je zabranjeno kopirati, umnožavati ili na bilo koji način koristiti sadržaj portala.

Pravo na prenošenje

Mediji koji žele prenijeti vijesti objavljenu na portalu bjelovar.info, slobodni su to napraviti uz prethodnu najavu, uz obavezno navođenje linka na originalni izvor teksta, te smiju prenositi maksimalno dvije trećine teksta, dok ostatak mora biti povezan na originalni izvor na portalu.

Poveznice na ostale stranice

Zbog prirode sadržaja, portal bjelovar.info ponekad će prenositi i objavljivati poveznice na vanjske stranice. Obzirom na prenošenje, ne smatramo se odgovornima za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem vanjskih poveznica, niti se smatramo odgovornim za sadržaj koji se nalazi na tim poveznicama.

Zaštita privatnosti

Portal bjelovar.info poštuje privatnost podataka svih svojih korisnika i posjetitelja. Podaci dobiveni registracijom korisnika prikupljaju se samo i isključivo radi poboljšanja usluge (newsletter i sl.) te se ni na koji drugi način neće koristiti. Podaci se neće dijeliti s trećim osobama, prodavati, davati na uvid ili sl. Jedina situacija u kojoj će podaci biti dati na raspolaganje trećoj su one regulirane zakonom, odnosno u slučaju da bilo koja od institucija RH vlasti zatraži uvid u podatke, a radi provedbe zakona o zaštiti ugleda, privatnog i poslovnog vlasništva, te osoba.

Prava i obveze korisnika

Korisnicima, čitateljima i posjetiteljima bjelovar.info  portala strogo je zabranjeno:

 • Objavljivanje sadržaja koje krše postojeće hrvatske i međunarodne zakone. Sadržaja koji na bilo koji način šteti drugim osobama, tvrtkama, ugledu i percepciji
 • Objavljivanje sadržaja koji je rasistički, šovinistički, štetan, uvredljiv, vulgaran i prijeteći
 • Objavljivanje lažnih informacija koje mogu naštetiti drugim korisnicima
 • Prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka drugih korisnika portala
 • Lažno predstavljanje
 • Preuzimanje, korištenje i objavljivanje sadržaja zaštićenim autorskim pravima
 • Svjesno širenje malicioznih datoteka koje mogu naštetiti portalu ili njegovim korisnicima

Registracija korisnika

Korisnici su obvezni registrirati se kako bi mogli ostavljati komentare ispod članaka na portalu. Slijedom Uvjeta korištenja, podaci dobiveni registracijom se čuvaju i neće se dostavljati trećim osobama.

Pravila komentiranja

Svaki ostavljen komentar na portalu bjelovar.info nije autorsko pravo tvrtke vlasnika izdavača te ista kao takva nije odgovorna zbog eventualnih posljedica koje komentari mogu izazvati. Komentari su samo i isključivo stav osobe koja ih piše, nikako stav tvrtke izdavača portala na kojemu su komentari ostavljeni. Zadržavamo pravo brisanja svih komentara koji na bilo koji način krše domaće i/ili međunarodne zakone, dovode u pitanje ugled pojedinaca i tvrtki, lažno informiraju, vrijeđaju bilo koju osobu, po rasnoj, nacionalnoj, spolnoj, dobnoj ili statusnoj osnovi.
Brisanje komentara neće biti prethodno najavljeno niti naknadno pravdano.

Izjava o privatnosti

Ova pravila o privatnosti sastavljena su kako bi služila onima koji su zabrinuti kako se njihovi osobni podaci koriste na Internetu. Osobni podaci, kako su definirani temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka, su podaci koji se mogu koristiti samostalno ili s drugim podacima za identifikaciju, kontakt ili pronalaženje osobe, ili kako bi se identificiralo pojedinca. Molimo vas da pažljivo pročitate naša pravila o privatnosti kako biste jasno razumjeli kako ćemo prikupljati, koristiti, štititi ili na drugi način obrađivati vaše osobne podatke na našoj web stranici.

Koje osobne podatke skupljamo od posjetitelja našeg bloga, web stranice ili aplikacije?

Kada naručujete ili se registrirate na našoj stranici, prema potrebi, bit ćete zatraženi unijeti ime, e-mail adresu, poštansku adresu, telefonski broj, OIB ili druge podatke kako bismo vam olakšali korištenje usluga.

Kada prikupljamo podatke?

Prikupljamo podatke prilikom registracije, narudžbe, prijave na newsletter, ispunjavanja obrasca ili unosa podataka na našim stranicama.

Kako koristimo vaše podatke?

Vaše podatke koje prikupljamo prilikom registracije, narudžbe reklame, prijave na newsletter, ispune anketa, komentare, pregleda stranica koristimo u slijedeće svrhe:

 • za personalizaciju korisničkog iskustva, te kako bi omogućili dostaviti sadržaj i ponude za koje ste zainteresirani,
 • za unaprjeđenje naših stranica kako bi vam bolje služile,
 • kako biste nam omogućili da vam pružimo bolju uslugu prilikom odgovora na pitanja korisničkoj podršci
 • za administraciju natjecanja, promocija, anketa ili drugih značajki stranice,
 • za bržu obradu transakcija,
 • za slanje elektroničke pošte u vezi vaše narudžbe ili drugih proizvoda i usluga.

Kako štitimo podatke o posjetiteljima?

Naše web stranice su redovno nadzirane kako bi izbjegli sigurnosne propuste i poznate ranjivosti sustava kako bi vas posjet bio što sigurniji.

Redovno koristimo malware scanning i sukladni smo s PCI-DSS standardom.

Vaši osobni podaci čuvaju se iza osigurane mreže te su isključivo dostupni samo ograničenom broju osoba koje imaju posebna prava pristupa takvim sustavima, te su dužni čuvati informacije tajnima. Osim toga, sve osjetljive/kreditne informacije koje nam dostavljate su šifrirane pomoću Transport Layer Security (TLS) tehnologije.

Provodimo niz sigurnosnih mjera kada korisnik podnese nalog, podnosi ili pristupa svojim podacima radi održavanja sigurnosti vaših osobnih podataka. Sve transakcije obrađuju se kroz izdvojeni sigurni servis i nisu pohranjene ili obrađene na našim serverima.

Koristimo li “kolačiće”?

Da. Kolačići su male datoteke koje stranica ili njegov davatelj usluga prenosi na tvrdi disk vašeg računala putem web preglednika (ukoliko mu dopustite), a koji omogućuje sustavu stranice ili pružatelju usluga prepoznavanje vašeg ​​preglednika, te zadrže i zapamte određene informacije. Na primjer, mi koristimo kolačiće kako bi nam pomogli spremiti i obraditi proizvode u vašoj košarici. Oni se, također, koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju vaših postavki temeljenih na prethodnoj ili trenutnoj aktivnosti na stranici, što nam omogućava pružanje vama boljih usluga. Kolačiće, također, koristimo za pomoć pri prikupljanju sveobuhvatnih podataka o prometu na stranici i interakciji, a sve kako bismo mogli ponuditi bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti.

Mi koristimo kolačiće za:

 • pomoć pri pohrani i obradi proizvoda u košarici,
 • razumijevanje i spremanje korisnikovih postavki u svrhu budućih posjeta,
 • prikupljanje sveobuhvatnih podataka o prometu i interakcijama na stranici kako bi ponudili bolje korisničko iskustvo i alate u budućnosti. Također možemo koristiti usluge pouzdane treće strane koji prate te podatke u naše potrebe.

Možete odabrati da vas vaše računalo upozori svaki put kada je kolačić poslan ili možete izabrati da isključite sve kolačiće. Možete to učiniti kroz postavke web preglednika (poput Internet Explorera). Svaki preglednik je malo drugačiji, pa pogledajte u izborniku “Pomoć” vašeg preglednika kako bi naučili ispravan način izmjene vaših kolačića.

Ako korisnik onemogući kolačiće u svom pregledniku:

 • ako onemogućite kolačiće, neke značajke bit će onemogućene. To će isključiti neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo na našim stranica učinkovitije i neke od naših usluga neće raditi ispravno.

Objava prema trećim stranama

Ne prodajemo, trgujemo ili na drugi način prenosimo vanjskim stranama vaše osobne podatke.

Poveznice trećih strana

Povremeno, prema vlastitom nahođenju, možemo uključiti ili ponuditi proizvod ili uslugu treće strane na našim stranicama. Stranice trećih strana imaju odvojena i nezavisne pravila o privatnosti. Stoga nemamo odgovornost za sadržaj i aktivnosti na tim stranicama. Ipak, želimo zaštititi integritet naše stranice i dobrodošle su bilo kakve povratne informacije o tim stranicama.

Google

Zajedno s dobavljačima (trećom stranom), kao što je Google koristimo kolačiće te strane (kao što su Google Analytics kolačići) kako bi se sastaviti podatke o korisnikovoj interakciji s funkcijama usluga na našim web stranicama.

Pristajemo na sljedeće:

 • korisnici mogu posjetiti našu stranicu anonimno,
 • nakon što smo izradili pravila o privatnosti, dodat ćemo link na njih na našoj početnoj stranici ili na prvoj značajnoj stranici nakon ulaska na naše web stranice,
 • naš link na Izjavu o privatnosti uključuje riječ “privatnost” i može se lako naći na gore navedenoj stranici.

Korisnici će biti obaviješteni o svim promjenama politike privatnosti na našoj stranici u Izjavi o privatnosti. Korisnici mogu promijeniti svoje osobne podatke putem:

 • e-maila,
 • prijavom na vlastiti račun,
 • razgovora s nama ili slanjem upita.

Kako naša stranica obrađuje signale koji se ne smiju pratiti?

Poštujemo signale koji se ne smiju pratiti i ne pratimo, postavljamo kolačiće ili koristimo za oglašavanje kada je postavljen „Ne Prati“ (DNT) mehanizam preglednika.

Je li naše stranice dopuštaju praćenje ponašanja treće strane?

Važno je napomenuti da dopuštamo praćenje ponašanja treće strane.

Zaštita od SPAM-a

Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o elektroničkim komunikacijama su zakoni koji određuju pravila za komercijalnu e-poštu, uspostavljaju zahtjeve za komercijalne poruke, daje primatelju pravo da zaustavi primanje takvih e-mailova, i navode teške kazne za prekršaje. Mi prikupljamo vašu e-mail adresu radi:

 • slanja informacija, odgovora na upite, i/ ili bilo kakve zahtjeve ili pitanja,
 • procesa narudžbe i slanje informacija i ažuriranja koje se odnose na narudžbu,
 • možda ćemo vam slati dodatne informacije vezane uz vaš proizvod i /ili usluge,
 • promocije putem e-mail liste ili za buduće slanje e-maila našim korisnicima nakon sto je izvršena prvotna transakcija.

U skladu sa zakonskim propisima pristajemo na sljedeće:

 • nećemo koristiti lažne ili obmanjujuće teme ili e-mail adrese,
 • identificirati poruku kao oglas na neki prihvatljiv način,
 • uključiti fizičku adresu naših poslovnica ili sjedišta,
 • praćenje promotivnih usluga trećih strana putem e-maila u svrhu poštivanja ovih pravila, ukoliko iste budu korištene,
 • ispoštovati brzo zahtjeve za ne-uključivanje/odjavu,
 • dopustiti korisnicima odjavu pomoću linka na dnu svakog e-maila.

Ako se u bilo koje vrijeme želite odjaviti od primanja budućih e-mail-ova, slijedite upute na dnu svakog e-maila, a mi ćemo vas odmah ukloniti iz korespondencija.

Kontaktirajte nas

Ako postoje bilo kakva pitanja u vezi ove izjave o privatnosti možete nam se obratiti koristeći podatke u nastavku.

Bjelovar-info medij, obrt za medijske usluge
Gundulićeva 6
43000 Bjelovar
Hrvatska
info@bjelovar.info

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.