Crosst.hr

Prvi seminar ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj uspješno održan u Daruvaru

2016 11 daruvarseminar 1

Seminar je još jednom pokazao da organizacijom ovog povijesnog i hvale vrijednog događaja Ženska Klapa Stentoria ne prestaje pomicati granice, marljivim radom na njegovanju klapskog izričanja u srcu Hrvatske, ali i radom na povezivanju svih zaljubljenika u klapsku pjesmu.

Tijekom vikenda 5. i 6. studenog u Daruvaru je održan Prvi seminar ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Ovaj iznimni događaj osmislile su i organizirale vrijedne članice daruvarske Ženske klape Stentoria u suradnji s poznatim etnomuzikologom Joškom Ćaletom. Po prvi put su ženske klape iz cijele Hrvatske imale priliku za stručno usavršavanje i razmjenu vrijednih iskustava namijenjeno isključivo njima – ženskim klapama.

U najljepši mali grad na kontinentu Seminar je privukao čak osamdesetak klapašica iz cijele Hrvatske. Sudjelovale su klapašice iz klapa Skontradura iz Dubrovnika, Divna iz Trpnja na Pelješcu, Orca iz Splita, Karmel iz Turnja, Kandelora iz Zemunika, Peružini s Paga, Viva iz Koprivnice, Lađarice iz Siska, Sorelo iz Zagreba, zatim članice ženskih vokalnih skupina Stridonne iz Štrigove, SiDone iz Kutine, Hrvatska žena iz Garešnice, vokalne skupine iz Bjelovara i Hercegovca, te predstavnica klape Filiae Croatie iz Stuttgarta.

Klapašice su sudjelovale na ukupno šest radionica koje su držali vrhunski klapski stručnjaci Joško Ćaleta,Jurica Bošković, Marko Rogošić, Srećko Damjanović i Jasminko Šetka uz čija se imena vežu najtrofejnije klape u Hrvatskoj. Oni su nastojali prenijeti svoje bogato znanje i različite pristupe u radu sa ženskim klapama obrađujući tradicionalne napjeve i obrade pisane isključivo za njih. Seminar je završio izvrsnim koncertom na kojem se predstavilo deset skupina sastavljenih od članica različitih klapa.

Predstavljanje postignuća nakon radionica pokazalo je da su ženske klape iznimno vrijedne, odgovorne i uporne i da ih karakterizira intonativna preciznost, tehnička urednost i zajedništvo u pjevanju te svakako zaslužuju jedan ovakav seminar usmjeren na njihove potrebe. Veliki interes i zavidan broj sudionica potvrđuje da je Seminar u potpunosti postigao svoj cilj i dodatno osnažio ženski klapski pokret.

Seminar je još jednom pokazao da organizacijom ovog povijesnog i hvale vrijednog događaja Ženska Klapa Stentoria ne prestaje pomicati granice, marljivim radom na njegovanju klapskog izričanja u srcu Hrvatske, ali i radom na povezivanju svih zaljubljenika u klapsku pjesmu.

Tekst: Antonia Varat

Pročitajte još

Korištenje fotografija i ostalih sadržaja s web stranice www.bjelovar.info i službenih profila na društvenim mrežama Bjelovar.info nije dopušteno bez odobrenja redakcije portala. Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti od strane autora sadržaja.