Crosst.hr
Crosst.hr
Crosst.hr

Prva sjednica radne skupine za izradu zakona o (ne)poštenoj trgovačkoj praksi

hpk bbz press 2014 1

Cilj Zakona je pomoći poljoprivrednicima u naplati sredstava od trgovačkih lanaca

U Srijedu 08.06.2016. godine održana je prva sjednica radne skupine za izradu zakona o (ne)poštenoj trgovačkoj praksi. Cilj Zakona je pomoći poljoprivrednicima u naplati sredstava od trgovačkih lanaca i otkupljivača. Naime, do sada u slučaju kašnjenja s plaćanjem, poljoprivrednici su sami morali pokrenuti ovrhe ili tužbe protiv trgovačkih lanaca ili otkupljivača. Nažalost, zbog podređenog položaja mali poljoprivredni proizvođači nisu se usudili sami tužiti velike otkupljivače. Ovim Zakonom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dobit će mehanizam pomoću kojeg će sama ili temeljem anonimne prijave moći kontrolirati na terenu plaćanja od strane trgovačkih lanaca i otkupljivač prema poljoprivrednicima.

Zakonom će se također utvrditi koji trgovački lanci i koji otkupljivači (temeljem prihoda u prošloj godini) će biti podložni AZTN-ovom nadzoru, rokovima plaćanja, visini marže koju će ostvarivati u odnosu prema poljoprivrednicima, te kazne koje će se plaćati u slučaju kršenja i drugo.

U radnoj skupini za izradu Zakona nalaze se predstavnici Ministarstva Uprave, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva financija te iz Hrvatske poljoprivredne komore. Predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore je Tihomir Jaić, Član Upravnog odbora HPK i županijski predsjednik Bjelovarsko bilogorske poljoprivredne komore.

Pročitajte još