25. veljače 2021

crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr
crosst.hr

Provedena vježba zaštite i spašavanja u zgradi Grada Bjelovara

Unesrećene iznosili vatrogasci, a iz zapaljene zgrade zaposlenike GSS-ovci izvlačili na sajli

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Grad Bjelovar, zajedno s Visokom tehničkom školom Bjelovar, a u koordinaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Bjelovar, organizirana je evakuacijska vježba pod nazivom „Brži od vatre – VTŠ BJ i Grad Bjelovar“.

Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika govorila je o cilju izvođenja vježbe zaštite i spašavanja koja se odvijala u četvrtak, 2. veljače u dvorištu Gradske uprave.

Zakonska obveza je da se svake dvije godine obavi ovakva jedna vježba. Ove godine smo u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Bjelovar dogovorili da to napravimo istovremeno, jer je ova zgrada povezana hodnicima. Vježba je organizirana povodom Dana Civilne zaštite koji se obilježava 1. ožujka i putem ovakvih vježbi možemo vidjeti spremnost naših zaposlenika, studenata i studentica u kojem roku i na koji način se mogu evakuirati, i da nakon toga u jednoj ležernijoj atmosferi vidimo koji su nam propusti u planovima evakuacije koju svaka ustanova ima za sebe. Nakon završetka službenog dijela vježbe mi smo sazvali Stožer za zaštitu i spašavanje koji se sastoji od različitih žurnih službi i koje mogu biti na pomoć građanima. Mi ćemo zajedno s njima analizirati ovu vježbu te se dogovoriti za daljnje korake. U situacijama kada se događaju neke nesreće i nevolje, mi moramo reagirati tako da pomažemo civilnom stanovništvu na najbolji način. U Stožeru Civilne zaštite su predstavnici bolnice, Zavoda za hitnu medicinu, Javna vatrogasna postrojba, Crveni križ, Zavod za javno zdravstvo, veterinarstvo, Komunalac, Vodne usluge, Hidroregulacija i druge različite službe koje mogu u nekim situacijama pomagati građane. Civilna zaštita je zato i osnovana, naglasila je Lidija Novosel i dodala da su 2015. godine imenovali 76 povjerenika Civilne zaštite na području Grada Bjelovara koji su prošli obuku, i u situaciji kada se dogodi nešto nepredviđeno, važno je zajedno djelovati.
– Podsjetiti ću da je u vrijeme Domovinskoga rata na području BBŽ postojalo 1700 članova Civilne zaštite koji su se brinuli o civilnom stanovništvu, o zamračivanju, o skloništima, o ljudima koji su izbjegli i koji su stizali na područje Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Tijekom izvoženja ovih vježbi uočili smo male tehničke nedostatke koji bi trebale biti drugačiji oko putova evakuacije, rekla je zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel o važnim detaljima izvođenja vježbe i pohvalila žurne reakcije Hitnih službe koje su u roku od nekoliko minuta stigle na poprište događaja.

Povezani članci

newsend_hgk